Vasemmistovihreän hallituksen riihituloksen vääristyneet numerot eivät kestä päivänvaloa- välikysymys välttämätön

Blogi

Vasemmistovihreän hallituksen velkariihen tulokset eivät kestä päivänvaloa. Tämä pistää näin työn juhlana ihmisen mielen matalaksi. Kymmenille tuhansille ihmisille työtä tuovat päätökset jätettiin tekemättä. Tämä on kylmää ja kovaa politiikkaa. Tulos on paljon huonompi kuin kukaan osasi pelätä.

Eilen julkaistut valtiovarainministeriön luvut paljastavat karun totuuden. VM lyttää vasemmistovihreän hallituksen kehysriihen tuloksen. VM arvioi, että työllisyysvaikutus on vain neljännes hallituksen ilmoittamasta.

VM:n antaa samalla kylmää kyytiä muissa ministeriöissä kuin VM:ssä tehdyille arviolaskelmille.

Julkisen talouden vaikutusten arvioinnissa työllisyyden arvioidaan kasvavan puoliväliriihessä esitetyillä toimilla yhteensä noin 11 000 työllisellä.

Kun huomioidaan työllisyystoimien aiheuttamat kustannukset, vahvistaisivat arvioissa mukana olevat työllisyystoimet julkista taloutta pidemmällä aikavälillä nettomääräisesti noin 150 miljoonalla eurolla. Tämä on järkyttävän vähän ja täysin vastoin hallituksen omaa ohjelmaa.

VM lyttää Marinin hallituksen työllisyyslaskelmat

Hallituksen kautensa alusta jo paljon ennen koronaa ottama työllisyystoimien lykkäyslinja jatkuu. Suomi jää entistä kauemmas jälkeen lähes kaikilla mittareilla  muista Pohjoismaista ja kymmenet tuhannet ihmiset jäävät hallituksen tekemättömyyden takia ilman työtä.

Vasemmistovihreön velkariihen tulos oli jäätävä suomalaiselle työhön ja vastuuseen perustuvalle hyvinvointiyhteiskunnalle. Vappumiljardit vilistävät, valtion talouden kehykset heitettiin romukoppaan, verotus kiristyy, velka kasvaa.  Eläminen rumasti lastemme piikkiin jatkuu.

VM:n virkamies kirjoitti eilen  julkaistussa blogissa suoraan sen, että hallituskaudella on toimeenpantu uudistuksia, joiden rahoitukseen vaalikauden alussa asetetuissa kehyksissä ei ollut varauduttu. Sama vastuulle sokea meno jatkuu. Eli hallitus on toimintansa alusta asti jakanut rahaa mutta ei edes vaivauduta pohtimaan rahoitusta. Marin hallitus siirtää surutta vastuun tuleville hallituksille ja sukupolville.

Hulvattomassa rahanjaossa kaupungit on jätetty rannalle. Päinvastoin Erimerkiksi maakuntasotemallissa ryöstetään suuret kaupungit, vaarannetaan niiden kaikki palvelut ja nististetään kaupunkien elinvoimaa. Tämä hyydyttää koko maan elpymistä. Kaupunkivastaisuus on vaaraksi koko maalle ja siksi hallituksen maakuntasote on hylättävä. On pakko kysyä, mihin hallitus toimillaan pyrkii?

Viikon ärhentelyn ja dramaattisten vastuullisuuvaateiden jälkeen ja oikeat luvut paljastuttua on ministeri Saarikon toimet entistäkin ällistyttävämpiä. Vieläkö kepun kentältä riittää tukea vai kaatuuko hallitus sittenkin? Mikä kumma on se tehty linjanmuutos, joka palautti keskustan vasemmistohallituksen syliin? Puhdasta keskustan kesäteatteriako erittäin vakavalla asialla?

Julkisia menoja, tuloja ja julkisen talouden tasapainoa sekä velkaantumista ohjaavien selkeiden sääntöjen käyttöönotolla on useita etuja. Hallitukset ilmaisevat niillä budjettipoliittisen linjansa, mikä luo vakaan ja ennustettavan toimintaympäristön kansalaisille, yrityksille ja muille toimijoille. Tästä pääministeri Marin haluaa ehdottomasti luopua.

Kaikesta näkee, että valtiovarainministeri  ja ennen kaikkea valtiovarainministeriön virkamiehet oli sysätty velkariihen oven taakse. Ottaako hallitus tämän tavakseen? Tehdäänkö tulevatkin vasemmistovihreät budjettiriihet ilman kehystä, ilman valtiovarainministeriötä sen laskelmia ja ilman valtiovarainministeriä? Siltä näyttää ja pahalta tuntuu. Vastuullisten suomalaisten asioita ei tule hoitaa näin. Vasemmistovihreän hallituksen vastuuttomuudella ei ole rajoja.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä ei hyväksy ihmisten sysäämistä työttömyyteen eikä hyvinvointiyhteiskunnan vaarantamisesta. Työn ja yrittämisen pitää aina kannattaa. Vastuuttomalle meno on pysäytettävä. Jätämme koko pääministeri Marinin hallitukselle välikysymyksen. On suunnanmuutoksen aika.

Ota kantaa