Hallituksen ristiretki yrittäjiä kohtaan jatkuu – nyt kelakorvaukset liipasimella

Blogi

Tänään julkisuuteen paljastuneet tiedot (Lännen Media) hallituksen aikeista poistaa yksityisen hoidon ja tutkimuksen Kela-korvaus sekä yksityislääkäreiden määräämien lääkkeiden lääkekorvaus  ovat umpivastuuttomia. Juttu oli aamun lehdessä eikä ainakaan vielä ole vastuuministerit tietoa kumonneet. Esitykset ajaisivat terveydenhuoltomme kaaokseen. Hallitus näyttää täysin unohtaneen palveluja tarvitsevat ihmiset.

Suomalaisten kansanterveyttä vaarantava ja terveydenhuoltoa vakavasti heikentävä valmistelu on pysäytettävä.  Nyt on hallituksen vastuullisten tahojen vedettävä hätäjarrua.  Hallituksen vasemmistovihreän ideologiselle yrittäjien tallomiselle ja piittaamattomuudelle ihmisten hoitoonpääsystä on laitettava stoppi.

On pakko kysyä, mihin asiantuntijoiden arvioon hallituksen aikeet perustuvat? Ja aikooko hallitus todella käydä työterveyshuollonkin kimppuun isolla lekalla? Työmarkkinjärjestöjen olisi syytä herätä.

Julkisuuteen vuotaneessa kaavailuissa on täysin suljettu silmät sen vaikutuksista  ihmisten terveyteen, palveluiden heikentymiseen ja kuntien kustannusten kasvuun. Miten aiotaan kela-korvauksen turvin tehdyt  miljoonat vuosittaiset lääkärissäkäynnit ja sadat tuhannet laboratorio- ja kuvantamistutkimukset jatkossa hoitaa?  Esitys kuormittaisi ennestään jonoutunutta julkista sektoria ja johtaisi ihmisten palveluiden heikkenemiseen ja kansanterveyden vaarantamiseen. 

Hallitus ei näytä ymmärtävän sitä ,että merkittävä osa Kelan korvattavista lääkäripalveluista on sellaisia, joita kuntien terveyskeskuksissa ei ole tarjolla, esimerkiksi silmälääkärit, gynekologit ja lastenlääkärit. Koko suun terveydenhuoltomme on rakennettu siten, että puolet aikuisväestöstä käyttää yksityisiä palveluja. Yksityinen sektori on olennainen osa terveydenhuoltomme.

Kela-korvaus on monin tavoin parantanut palveluiden saatavuutta ja helpottanut julkisen sektorin painetta.

Hoidon tarve ei poistu kela- korvauksen poistamisella. Ne joilla on rahaa, voivat jatkossakin käydä yksityisessä terveydenhuollossa. Moni ihminen jäisi ilman apua ja hoitoa. Hallituksen toimet johtavat tilanteeseen, joka on irvikuva yhdenvertaisesta terveyspolitiikasta. Osittain jo pahasti ruuhkautuneet terveyskeskukset ruuhkautuvat edelleen samoin muut terveyspalvelut. Hallituksen sokean  ideologisista toimista kärsisivät eniten heikoimmassa asemassa olevat. 

Vasemmistovihreän hallituksen ristiretki yrittäjiä kohtaan on vaarallista. Eduskunnan käsittelyssä olevassa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusesityksessä on perustana sama ideologia. Esitettyjen hyvinvointialueiden mahdollisuutta hyödyntää yksityisiä palveluja, yrityksiä ja järjestöjä, esitetään rajoitettavaksi  piittaamatta siitä, mitä vaikutuksia sillä on ihmisten mahdollisuuteen saada yhdenvertaiset palvelut tai mikä on veronmaksajalle edullisinta. 

Hallitukselle näyttää olevan olennaista se, että yrittäjien toimintaa ajetaan alas täysin välittämättä vahingollisista vaikutuksista.

Hallituksen ihmisten palveluista piittaamattomat sote-esitys, kela-korvauksien sekä työterveyshuollon heikentämisesitykset on kaikki vastuullista ja täysin välttämätöntä kuopata välittömästi.

Ota kantaa