Helsinki, keskiverto paikka yrittää?

Blogi // Tiedotteet // Uutiset

Julkaistu:

Juhlapuheet ja todellisuus eivät vielä kohtaa.

Yrittäminen on itsensä laittamista likoon, työllistäjä tuo leivän pöytään vielä muillekin ja rahoittaa kaupungin toimintoja verotuloina. Helsinki on vasta Suomen viidenneksi paras paikka yrittää.[1] Se ei yksinkertaisesti vain riitä. Helsingin velvollisuus on olla Suomen paras. Yritykset ovat Helsingin talouden selkäranka. 

Helsingin vahvuus on hyvä talous, mutta yritysilmapiirissä jäädään huipusta.

Helsingin elinkeinoelämän painopisteissä viime valtuustokaudelle mainitaan etenkin kansainvälistyminen, innovaatiot ja start-upit. Näitä mitataan kansainvälisillä ja kaupungin omilla mittareilla. Kaikki tärkeitä, tietenkin. Uusien houkuttelu on tärkeää, mutta vielä tärkeämpää on hoitaa perusasiat hyvin. Kaupungin oman tutkimuksen mukaan lupaprosesseja pidetään hitaina, kankeina ja vaikeasti ymmärrettävinä. Yrittäjien aika menee asiointiin eikä tekemisen. Kaupungin pitää yksinkertaisesti pystyä parempaan yrityksiä palvellessa.

Viisi teesiä Suomen tulevalle parhaimmalle paikalle yrittää.

#1 Kaupungilta lupatakuu 2 viikossa suurimmalle osalle lupia. Lupaprosessi helpoksi ja ymmärrettäväksi, mitattavasti.

#2 Kansainvälisessä kilpailussa menestytään vain kansainvälisin eväin. Paluumuuttajien ja ulkosuomalaisten osaaminen ja verkostot käyttöön.

#3 Kaupungin kilpailutuksiin helppo osallistuminen ja reilu peli.

#4 Suora, jatkuva vuoropuhelu yrittäjien kanssa. Muutaman vuoden välein kysely ei riitä.

#5 Oppilaitosyhteistyö kuntoon – yrittäjyyttä ja innovaatioita tukemaan.

Yrittäjiä on Helsingissä liian vähän. Kaupungin pitää olla aloitteellinen ja arvostaa yrittäjiä. Vain sillä tavalla voimme tulla Suomen parhaaksi paikaksi yrittää.


[1] Elinkeinoelämän Keskuskuuliitto EK – EK Kuntaranking 2021

https://www.hel.fi/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/yritykset/kilpailukyvyn-kehittaminen/elinkeinopolitiikka/

https://www.hel.fi/uutiset/fi/kaupunginkanslia/yritykset-viihtyvat-helsingissa-aiempaa-paremmin-parannettavaa-kaavoituksessa-tonttiasioissa-ja-palautejarjestelmassa

Lisää julkaisuja

Koirien kaupunki

Helsingissä koirien määrä kasvaa suhteessa nopeammin kuin väkiluku. Koirien kaupungissa tarvitaan uutta koirastrategiaa luomaan hyvinvointia koirille ja ihmisille.

Ota kantaa