Miksi vasemmistovihreä hallitus salailee syitä sivuttaa asiantuntijat koronan rokotusaikatauluissa?

Blogi

Vasemmistovihreän hallituksen tekemä päätös koronan rokotusjärjestyksestä vastoin asiantuntijoiden näkemystä on täysin vastuutonton. THL:n pääjohtaja  Markku Tervahauta kiirehti rokotteiden kohdentamista pahimmille korona-alueille mutta hallitus päätti toisin.

Asiantuntijoiden esitys ripeästi painottaa rokotuksia pahimmille epidemia-alueille olisi ollut elintärkeä toimi koronakriisin ja sen myötä tulleiden rajoitusten kourissa kärsivälle maallemme. Se vähentäisi äärirajoilla olevien sairaaloiden, hoitohenkilöstön kuormitusta jopa viidenneksellä ja raskaiden rajoitusten tarvetta auttaen koko maata ulos kriisistä. Se nopeuttaisi myös hoitohenkilöstön sekä etulinjassa työtä tekevien kuten opettajien rokotuksia. Oli epäeettistä jyrätä aluepolitiikalla vaikuttavat koronatoimet kriisin keskellä.

Käsittämätöntä on ollut myös  pääkaupunkiseudun vihreiden ja demareiden asiasta muiden  syyttely. En ole juuri havainnut puheenvuoroa, jossa olisi pohdittu omaa vastuuta hallituspuolueena.

Avoimessa demokratiassa odottaisi koko hallitukselta perusteluja päätöksille mutta niitä ei näy eikä kuulu. Kaiken salailun jälkeen pääministeri Marinin  olisi kerrottava mikä osuus rokotusjärjestysesityksessä on asiantuntijoiden ja mikä hallituksen neuvotteluissa veivaamaa? Suomalaisilla on oikeus tietää perustuuko hallituksen esitys parhaaseen lääketieteelliseen arvioon?

Vähintään päätökseen pettyneet hallituspuolueiden edustajat voisivat muiden puolueiden syyttelyn sijaan pohtia omaa vastuutaan tai edes kertoa miksi asiantuntijoiden näkemykset rumasti sivuutettiin? Erityisen kummallista on Helsinkiläisen ministerin Ohisalon vaikeneminen samaan aikaan kun Helsingin vihreät kuorolauluna moittivat päätöstä. Vihreistä näyttää tulleen hallituksen äänetön yhtiömies.

Onneksi kansanedustajilla on mahdollisuus kysyä kirjallisesti hallitukselta. Jätin eilen hallituksen vastattavaksi kirjallisen kysymyksen, jossa kysyn mm seuraavaa:

Miltä osin esityksessä rokotusjärjestyksen muutoksessa on kyse lääketieteellisestä ja terveydenhuollon asiantuntijoiden perusteista ja miltä osin muusta  harkinnasta?

Miltä osin hallitus on ottanut valtakunnallisen rokotusasiantuntijaryhmän ehdotuksen huomioon ja jos siitä on poikettu niin millä perustein?

Mihin perustuu se, että hallituksen esitys liikkumisrajoituksista  tehtiin ennen päätöksiä rokotusjärjestyksen muuttamisesta?

Hallituksen on vastattava kysymykseeni viimeistään kahden viikon päästä. Syytä olisi kertoa asiat suomalaisille heti ilman viivettä.

Vasemmistovihreä hallitus tekee surutta ja usein ilman mitään vaikutusarvioita, kuten esimerkiksi salassa valmistellut liikkumisrajoitukset, yrityksiä, kulttuuria ja ihmisten liikuntaa rajoittavia ja vaurioittavia esityksiä mutta viivyttelee yrityksille ja taloudelle vähemmän vahingollisten toimien tekemistä.

Olemme kokoomuksen eduskuntaryhmän voimin vaatineet maskivelvoitetta, kokoontumisrajoituksia, ennakollisia koronatestejä rajalle sekä rokotuksiin vauhtia. Nämä toimet puuttuvat edelleen. Miksi? Ihmiset uupuneita, työttömyys ja konkurssit runtelevat maatamme sekä ihmisten elämää.

Mitkään rajoitukset eivät riitä, jos rajat vuotavat ja rokotukset laahaavat pahimmilla epidemia-alueilla.

Olemme myös vaatineet, että hallituksen viestinnän tulee salailun sijaan olla mahdollisimman avointa. Kaikki tautia ja viranomaisten toimintatapaa koskeva tieto on julkistettava. Korona nitistetään yhteistyöllä.

Ota kantaa