Kokoomuksen Sarkomaa: Liikkumisrajoitusten oltava viimesijainen keino –”Ulkoilu on ihmisille henkireikä”

Blogi // Tiedotteet

Tiedote 11.3.2021
Julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sari Sarkomaan mielestä liikkumisrajoitusten on oltava aina aivan viimesijainen keino rajoittaa koronan leviämistä. Sarkomaan mukaan kyse olisi eriarvoistavasta ja kovasta toimesta.

”Hallituksen kaavailut liikkumisrajoituksista erityisesti pääkaupunkiseudulle herättävät valtavasti huolta. Kaikki kivet on käännettävä ennen kuin ihmisten perusoikeuteen liikkua puututaan. Ihmiset ovat lähestyneet viestein, miksei ensin estetä koronan vyörymistä maan rajojen yli ja vasta sitten rajoiteta ihmisten liikkumista”, Sarkomaa sanoo.

Valtioneuvostossa on valmisteltu luonnosta liikkumisen rajoittamisesta. Rajoitusten aikaan lenkkeily ystävien kesken ei olisi mahdollista. Ainoastaan samassa taloudessa asuvien olisi mahdollista ulkoilla yhdessä. Sarkomaan mukaan näin raju yhdessä liikkumisen rajoittaminen olisi eriarvoistava eikä kuulosta mitenkään oikeasuhtaiselta toimelta. 

”Perheet ja elämäntilanteet ovat erilaisia. Koronarajoituksissa tarvitaan enemmän ymmärrystä  ihmisten arjen erilaisuudesta. Suomalaisista 1,2 miljoonaa asuu yksin ja yhdessä liikkumiseen on löydettävä myös yksinasuville terveysturvalliset mahdollisuudet. Liikkuminen ulkona lisää koronakestävyyttä monin tavoin ja sen pitää olla mahdollista kaikille tietenkin terveysturvallisuutta noudattaen. Ulkoilu on ihmisille henkireikä”, Sarkomaa sanoo.

Sarkomaa kantaa erityistä huolta koronan vaikutuksista lasten, nuorten ja senioreiden arkeen. Hänen mukaansa liikkumisrajoitukset ja yhdessä ulkoilun kieltäminen osuisivat taas juuri näihin ryhmiin.

”Moni seniori tarvitsee ulkoiluun tueksi toisessa taloudessa asuvan ihmisen apua. Tämän vuoksi  liikkumista yhdessä ei pitäisi missään tapauksessa kategorisesti  rajoittaa samassa taloudessa asuvien oikeudeksi. Monelle esimerkiksi kerran viikossa ulkoilu kolmannen sektorin vapaaehtoisen auttajan tai ystävän kanssa saattaa olla viikon ainoa kontakti toiseen ihmiseen. Korona ei saa nitistää inhimillisyyttä”, Sarkomaa lisää.

Lisätiedot:

Sari Sarkomaa, puh. 09 432 3033

Ota kantaa