Pysyvä muutos on usein hidasta, harvoin historiatonta

Blogi // Tiedotteet // Uutiset

Julkaistu:

Fight for the things that you care about, but do it in a way that will lead others to join you.
Ruth Bader Ginsburg

Jokainen haluaa muuttaa maailmassa jotain. Jotkut meistä valitsevat politiikan muutoksen ajuriksi. Puoluevalintaa tehdessä joutuu miettimään, minkälaisen porukan asialla haluaa olla. Olen liberaali, tulevaisuusorientoitunut, yksilönvapauden puolestapuhuja. Kannatan hyvinvointivaltiomallin turvaamista järkevällä taloudenpidolla, koska sukupolvien tasa-arvo on minulle tärkeää. Kai jonkinlaisena kritiikkinä kuulee usein kysymystä, miksi sitten puolue, jossa on suuri konservatiivisiipi.

Lyhyt vastaus on, että samanmielisyys on paitsi tylsää niin välillä myös vaarallista. Jos kukaan ei haasta, alkaa minkä tahansa organisaation sisäinen totuus sumentaa ajattelua. Pidempi vastaus on, että yhteiskunnassa on paljon säilyttämisen arvoista, jonka vartijoina konservatiivit ovat. Konservatiivit muistuttavat historiasta, ettemme toistaisi sitä. Joskus konservatiivien tehtävä on muistuttaa, ettemme uudista vain uudistamisen tarpeesta. Yhteiskunnan perusteena olevat oikeus, järjestys ja rauha kuulostavat asioilta, joita ei tule miettineeksi arkena. Kuitenkin oikeusvaltiota koetellaan hämmästyttävän usein, ei vain Euroopassa vaan myös Suomessa. Yhteiskunnan perusteiden turvaaminen on yhteiskuntarauhan tae, peruskallio. Ehkä säilyttäminen ei ole aina yhtä mediaseksikästä kuin muutos. Mutta se on myös konservatismia parhaimmillaan.

Konservatiivit eivät ole aina muutoksen airuita, ja meidän pitää myös hyväksyä, että joskus muutos vie aikaa. Saska Saarikoski kirjoitti hyvässä kolumnissaan Helsingin Sanomissa, että konservatiivi ja liberaali tarvitsevat toisiaan.[1]  On tärkeää yrittää ymmärtää toista, eikä tämä ole aina niin vaikeaa, kuin miltä se saattaa somen kärjistämän poliittisen retoriikan vuoksi näyttää.

Konservatiivit ovat ihmisen mahdollisuuksien suhteen pessimistisempiä, liberaalit optimistisempia. Useammat pystyvät ymmärtämään molempia ajatustapoja.
Saska Saarikoski

Suuri osa meistä tulee olemaan oman aikansa lapsia jossain asiassa, jonkin aikaa. Tällöin tarvitaan myös yhteiskuntarauhan kannalta reilua siirtymää niillekin, jotka siirtyvät hitaammin. Mutta yksilönvapauden ja perusoikeuksien osalta meidän on syytä pitäytyä perusarvoissa – kaikilla on oikeus olla oma itsensä, kunhan oma oikeus ei loukkaa muita. Ei valtion tule puuttua ihmisten elämänvalintoihin, kun ne eivät loukkaa muiden oikeuksia. Tällä perusteella ei olisi joidenkin kokoomuslaistenkaan tullut yrittää estää vaikkapa sukupuolineutraalia avioliittoa. Mutta läpi sekin saatiin, kiitos myös enemmistölle kokoomuslaisia kansanedustajia. He olivat historian oikealla puolella.

Kyllä konservatiivikin ymmärtää kaikkien tarpeen olla oma itsensä. Liberaali ja konservatiivi ovat kavereita keskenään, uudistusvimmaa tulee tasapainottaa myös jatkumon vaatimus, uudistus taas haastaa ja kehittää konservatiivinkin ajattelua. Tämä voi tapahtua vain vuoropuhelussa. Pitää muistaa, ettei kukaan halua muuttaa mielipidettään ilmapiirissä, missä sallitaan vain puhdasoppineisuus ja ”vastapuoli” maalataan tyhmäksi. Kuka sen jälkeen haluaa enää keskustella rakentavasti, jos ensin nolataan tai maalataan viholliskuvia? Joskus voi kukin miettiä, että haluaako olla väittelyn voittaja vai mieluummin nähdä muutosta asenteissa.

Kokoomus on oikeistopuolue, jonka sisällä on sekä konservatiivia että liberaalia. Konservatismia tai oikeistolaisuutta on myös vakaa ja kestävä talouspolitiikka, mikä on yleensä kokoomuslaisen kutsuhuuto. Oikeisto ei tarkoita populismia, eikä liberaalius ja edistys ole muiden yksinomaisuutta. Identiteettipolitiikalla ja taantumuksellisella populismilla ratsastaminen on valitettavasti aikamme merkki, mutta toivon taudin olevan edelleen lievää ainakin suurimmassa osaa omaa puoluetta.  

Uskon RGB:n teesiin siitä, että pysyvä muutos tehdään tavalla, johon ihmiset voivat sitoutua.[2] Kokoomuksella on tähän paljon annettavaa. Mielipiteiden kirjossakin pystymme nojautumaan yksilönvapauden kunnioittamiseen. Kokoomus on välillä parempi paperilla tavoitteissaan kuin yksittäisten jäsenten ulostuloissa. Tämäkin on normaalia, vaikka välillä turhauttavaa. Liikehdintä ja kirittäminen puolueen sisällä on myös tervettä, koska samanmielisyys sen itsensä vuoksi ja puhdasoppineisuudella kilpaileminen ei ole rakentavaa. Haluan toimia tulevaisuuteen uskoen ja tässä ajassa, siksi liberaalina kaverikseni sopii hyvin konservatiivi.


[1] https://www.hs.fi/paivanlehti/03122020/art-2000007657083.html

[2] https://www.radcliffe.harvard.edu/news/in-news/ruth-bader-ginsburg-tells-young-women-fight-things-you-care-about

Kuva Juha Laitalainen – taustalla hienosti entisöity Suomenlinnan lautan lippukioski. Rakastan sormipanelointia!

Lisää julkaisuja

Koirien kaupunki

Helsingissä koirien määrä kasvaa suhteessa nopeammin kuin väkiluku. Koirien kaupungissa tarvitaan uutta koirastrategiaa luomaan hyvinvointia koirille ja ihmisille.

Ota kantaa