Helsinki Terapiatakuun edelläkävijänä?

Blogi

Innostuin eilen vallan, kun huomasin Twitterissä apulaispormestari Vesikansan päivityksen, jossa kerrottiin sotelautakunnan hyväksyneen Vihreiden aloitteesta laatia suunnitelma terapiatakuun toteuttamiseksi Helsingissä. Jaoin tämän twiitin eteenpäin ajattelematta asiaa sen kummemmin. Pian tulikin kommentti, jossa kerrottiin että Kokoomuksen edustajat eivät halunneet lautakunnassa asian kanssa edetä ja on hienoa, että asia innostaa myös Kokoomuksessa.

Kokoomus on ollut ja on edelleen vahvasti tukemassa hallitusta tekemään päätöksen Terapiatakuu-kansalaisaloitteen pohjalta. Ja lähdinkin kyselemään Kokoomuksen sote-lautakunnan edustajilta (Sami Heistaro, Seija Muurinen), että mistä on kyse. Todellisuus ei ole ihan sitä, miltä se on saatu varsinkin sosiaalisessa mediassa näyttämään.

Tällä hetkellä tilanne on se, että viime syksyn budjettineuvotteluissa terapiatakuuhankkeelle ei ole varattu rahoitusta. Sama tietenkin koskee myös henkilöstöresursseja. Kokoomuksesta on tehty sotelautakunnassa terapiatakuuta puoltavat vastaesitykset, joissa esitetään että selvitetään muun muassa hankkeen kustannukset.

Lisäksi Kokoomuksen vastaesityksessä todetaan, että sotelautakunta pitää tärkeänä Terapiatakuu-kansalaisaloitteen käsittelemistä eduskunnassa mahdollisimman nopealla aikataululla. Sillä jos esitys menee läpi, se varmistaisi kunnille resursseja mielenterveyspalveluihin.

Kokoomuksen edustajat eivät myöskään äänestäneet esitystä vastaan, vaan jättivät tyhjän äänen. Ja minusta se oli tässä tilanteessa viisas päätös. Me kaikki tiedämme, että korona on kurittanut kuntien sote-palveluita rankalla kädellä – varsinkin meillä Helsingissä. Jos ei ole osoittaa lisäresurssia ja palveluita aletaan järjestää, niin sehän on silloin jostain muusta pois. Tällä hetkellä meillä ei ole siihen varaa, vaikka mielenterveyspalveluiden parantaminen ja laajentaminen on varmasti prioriteettilistan kärjessä.

Jatketaan siis hallituksen kirittämistä tämän asian suhteen. En todellakaan pistäisi pahakseni, vaikka Helsinki olisikin tässä asiassa edelläkävijänä. Mutta se ei voi tapahtua vastuuttomasti muiden palveluiden kustannuksella. Terapiatakuu on todellakin Helsingissä ”myötätuulessa”, mutta toivon että kaupunginhallitus ja valtuusto tekevät vastuullisen päätöksen, kun asia sinne etenee käsittelyyn.

Ota kantaa