Arkivaikutusten arvioijia haussa

Blogi

Arkivaikutusten arvioijia haussa

 

Neuvola päiväkotiin, kielisuihkuja eskariin, iltapäiväkerhopaikka kaikille 1- ja 2-luokkaisille, aamupäiväkerho kaikkiin kouluihin, joustavuutta rakentamiseen, järkeä joukkoliikenteeseen. Päätöksiä paremman arjen puolesta, sitä se kuntapäättämisen ydin on.

Oma kuntapoliittinen urani täyttää vuodenvaihteessa jo 20 vuotta. Aloitin tammikuussa 2001 Helsingin silloisessa joukkoliikennelautakunnassa ja heti pääsin hankalien kysymysten äärelle. Kaupungissa ei ollut korotettu joukkoliikenteen lippujen hintoja moneen vuoteen edes indeksien verran. Ensitöikseni pääsinkin sitten päättämään yli 10 prosentin kertakorotuksista. Iso huutohan siitä tuli, mutta yhteisöveromuutos merkitsi isoja leikkauksia koko kaupungin talouteen. Oppi oli, että tuleviin hankaliin vuosiin kannattaa varautua.

Tänä syksynä lippujen hinnat ovat taas tapetilla. Koronan vuoksi pääkaupunkiseudun yhteinen HSL on menettänyt roimasti lipputuloja, matkustajamäärät ovat alle puolet vuoden takaisesta. Talouskriisin keskellä ratkaisuksi tarjotaan reipasta lipunhintojen korotusta. Tälle tielle ei kuitenkin juuri nyt pidä lähteä. Sanoohan sen arkijärkikin: asiakkaat saadaan takaisin vain, jos joukkoliikenne on edelleen kilpailukykyinen.

Kahteenkymmeneen kuntapolitiikassa vietettyyn vuoteen mahtuu onneksi paljon onnistumisia, ei pelkästään bussilippujen hintojen nostoja. Olen saanut viettää todellista kuntapoliitikon karkkipäivää Helsingin keskustakirjasto Oodin avajaisissa, päässyt vihdoin ja viimein metrolla Espooseen, suunnittelemaan Helsingin pormestarimallia ja lisäämään terveysasemien iltavastaanottoja.

Periaatteessahan kunnissa on asiat melko hyvin, mutta aina on vara parantaa. Erityisen ylpeä olen
Helsingin neuvola päiväkodissa -mallista, jossa kolmevuotistarkastus – mukaan lukien hammashoitaja – on tuotu päiväkotiin. Järjestelmän helppous on siinä, että vanhempien ei tarvitse erikseen ­varata aikaa tarkastukseen ja hammastarkastukseen ja hakea lasta kahdesti pois päiväkodista. Myös lapselle tarkastus tutussa ja turvallisessa ympäristössä on miellyttävä. Suosittelen muihinkin kuntiin!

Kun oma arki on todellista ruuhkavuosipuristusta, haluan päättäjänä olla sujuvoittamassa kaikkien arkea. Ja sitä arkeahan suurin osa elämästä on. Hyvä ja sujuva arki koostuu pienistä paloista, kodista, työpaikasta, koulusta, päiväkodista, harrastuksista, ruokakaupasta ja niiden välisistä matkoista. Siksi puolustan lähipäiväkoteja, turvallisia koulumatkoja ja sujuvaa joukkoliikennettä.

Päätöksenteossa puhutaan usein lapsivaikutusten tai sukupuolivaikutusten arvioinnista. Tähän rinnalle pitää nostaa arkivaikutusten arviointi. Ja siksi kaikkiin kunnanvaltuustoihin tarvitaan kaikenlaisen arjen asiantuntijoita. Naisia, miehiä, nuoria, vanhoja, yrittäjiä, äitejä, isiä, siskoja, veljiä. Meillä jokaisella on se oma arki, jota on aina varaa parantaa!

The post Arkivaikutusten arvioijia haussa appeared first on Laura Rissanen | Kokoomus Helsinki.

Ota kantaa