Lapset, lainaisitteko mutsille tulevan palkkanne?

Blogi // Tiedotteet // Uutiset

Julkaistu:

Hyvinvointi maksetaan työllä.

Pohjoismainen hyvinvointivaltio on itsessään paradoksi: hyvät, mutta kalliit palvelut ovat tarkoitettu vain harvojen käytettäviksi kerrallaan. Kaikkien on mahdollisuuksien mukaan osallistuttava hyvinvointivaltion ylläpitoon. Työllähän tämä kaikki maksetaan. Talouden pakkaslukemat ovat hallaa sukupolvien väliselle reiluudelle. Mitä me jätämme taaksemme, lapsemme joutuvat hoitamaan.

Hyvinvointi maksetaan työnteolla. Tai lainalla, joka nyt on toki halpaa, mutta ei ikuisesti. Halvan luoton edellytys on velkaantumisen lasku-ura jatkossa ja rakenneuudistusten onnistuminen. Olemme tilanteessa, jossa toimimme luotottajien luottamuksen varassa. Tämä luottamuksen säilyttäminen vaatii johdonmukaista, yli koronakriisin ulottuvaa politiikkaa. Mielellään en olisi kansainvälisten luottoluokittajien ja luotonantajien armoilla, mutta niin kauan kun maksamme velkarahalla, niin kauan joudumme heidän tuntoja miettimään.

Politiikan tehtävä on asettaa tavoitteita ja markkinataloudelle tulee jättää se mitä se parhaiten taitaa eli ratkaisujen tuottaminen.

Lainaa lapsilta on myös ympäristön ylikuormitus. Uskon, että voimme ratkaista haasteet. Samalla meidän on hyväksyttävä, että elämme jo nyt ympäristöltään muuttuvassa maailmassa. En usko, että ilmastokriisiä ratkaistaan rajoittamattomalla vanhan ajan kapitalismilla. Sillä tähän päästiin, mutta se on eri asia.

Tarvitsemme kuitenkin kipeästi talouskasvua. Jos talous ei kasva, ei ole varaa investoida parempaan teknologiaan ja sen kehittämiseen ja tästä seuraa paha kierre. On politiikan tehtävä ohjata yrityksiä satsaamaan oikeisiin asioihin, mutta tämä ei saa tarkoittaa sitä, että poliitikot tai virkamiehet valitsevat ratkaisut yritysten puolesta. Poliitikot asettavat tavoitteet, markkinoille tulee jättää ratkaisujen tuottaminen.

Politiikalla on väliä, ja kaikkien maiden sitoutumisella ympäristötyöhön. Kiinalta sitoutui hiljattain hiilineutraliuteen vuoteen 2060 mennessä, Yhdysvallat liittyi juuri takaisin Pariisin ilmastosopimukseen. BlackRock, maailman suurin sijoitusyhtiö, on alkanut esittää ympäristövaatimuksia kohteilleen. Esimerkkejä on siis globaalista tekemisestä, enemmän, paremmin ja yhdessä. Suomi ja suomalaiset yritykset voivat olla tässä uskottavasti mukana vain tekemällä parhaansa löytääkseen ratkaisuja.

Ympäristössä ei ole varaa tuhlata tai sählätä, sama koskee taloutta. Olennainen ratkaisee.

Lisää julkaisuja

Koirien kaupunki

Helsingissä koirien määrä kasvaa suhteessa nopeammin kuin väkiluku. Koirien kaupungissa tarvitaan uutta koirastrategiaa luomaan hyvinvointia koirille ja ihmisille.

Ota kantaa