Joulukuun eduskuntaterveiset 2020

Blogi
Tilaa eduskuntaterveiset sähköpostiisi tämän linkin kautta!

Arvoisa vastaanottaja,

Eduskunnassa on ensi vuoden valtion talousarvion käsittely kuumimmillaan. Valtiovarainvaliokunnan jäsenenä keskeinen tehtäväni on vaikuttaa siihen, että hallitus käyttäisi viisaasti suomalaisten verorahoja. Helsingin erityisolosuhteet on otettava kaikessa päätöksenteossa vahvasti huomioon. Painopiste kokoomuksessa on kestävässä kasvussa ja ihmisten, yritysten sekä kaupunkien auttaminen koronakriisin yli.

Julkaisimme Toivon polku -vaihtoehtobudjettimme, joka on Suomea uudistava vaihtoehto vasemmistovihreän hallituksen hyvinvointiyhteiskuntaa murentavalle tekemättömyydelle. Vaihtoehdon perustana on työ ja yrittäjyys sekä ihmisille uusia mahdollisuuksia ja ostovoimaa tuovat toimet. 

Keventäisimme palkka- ja eläketulojen verotusta kaikissa tuloluokissa yhteensä 800 miljoonalla eurolla ja parantaisimme kotitalousvähennystä yli 400 miljoonalla eurolla.

Vaihtoehdossamme yhdistyvät kasvava talous, pienenevät päästöt, laskeva veroaste sekä monimuotoinen luonto. 

Investoisimme osaamiseen ja tutkimukseen sekä siihen, että
Ihmiset pääsevät jonoista hoitoon. Toteuttaisimme terapiatakuun ja kuntoutustakuun.

Asetimme 75 prosentin työllisyystavoitteen, joka on saavutettava vuoteen 2025 mennessä. Esitimme keinot, joilla luotaisiin edellytykset 120 000 uuden työpaikan syntymiselle. Näihin keinoihin kuuluvat paikallinen sopiminen ja kannustinloukkujen purkaminen ja ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastaminen.

Esityksemme on hallituksen käytettävissä. On välttämätöntä löytää ratkaisuja, joilla voimme pitää talouden pyörät pyörimässä, edistää ihmisten hyvinvointia ja ostovoimaa sekä luoda uutta työtä.

Tässä kirjeessä:

  • Koulutuspoliittinen keskusteluilta
  • Kunnallisvaaleissa ratkaistaan Helsingin suunta
  • Kotitalousvähennystä pitää korottaa, ei leikata
  • Suomi nousee investoimalla rokesti osaamiseen ja tutkimukseen 
  • Hallitus kääntää sote-esityksellään rumasti Helsingille selän 
  • Kirjailija on palkkansa ansainnut 
  • Terapiatakuusta totta ennen joulua
  • Hyvää itsenäisyyspäivää!

Vaihtoehtobudjetin tiedotustilaisuudessa kanssani Petteri Orpo, Timo Heinonen, Kai Mykkänen ja Matias Marttinen.

Koulutuspoliittinen keskusteluilta

Tervetuloa keskustelemaan kanssani koulutuspolitiikasta ja kokoomuksen vaihtoehdosta keskiviikkona 9.12 klo 18-18.45 Teamssiin. Keskustelussa on mukana sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Paula Risikko. Voit ilmoittautua mukaan ja esittää kysymyksesi ennakkoon LINKIN kautta. 

Kunnallisvaaleissa ratkaistaan Helsingin suunta

Helsingissä tarvitaan kokoomusta. Olen luvannut joulun alla kertoa kunnallisvaaliehdokkuudestani. Helsingin on oltava turvallinen ja monien mahdollisuuksien kaupunki kaikille.

Vaalityö on aina yhdessä tekemistä ja joukkuelaji. Olisin iloinen, jos voisit pohtia vaalityöhöni lähtemistä sinulle sopivalla tavalla. Arvostaisin sitä kovasti. Kuulen mielelläni ajatuksiasi. Viestiä voi sähköpostiini sari.sarkomaa@eduskunta.fi tai soittaa 050 511 3033.

Kotitalousvähennystä pitää korottaa, ei leikata

Palkasta ja eläkkeestä pitää jäädä ihmisille käteen euroja niin, että siitä riittää muuhunkin kuin aivan välttämättömään. Kotitalousvähennys tuo arkeen sujuvuutta, lisää työtä, yrittäjyyttä ja verotuloja sekä kitkee harmaata taloutta. Hallituksen tekemä leikkaus kotitalousvähennykseen oli iso virhe, joka kutisti ostovoimaa ja kiristi kotitalouksien verotusta lähes 100 miljoonalla eurolla.

Eduskuntaryhmämme ehdottaa, että kotitalousvähennystä nostetaan nykyisestä 40 prosentista 60 prosenttiin, 100 euron omavastuurajasta luovutaan ja vähennyksen kattoa korotetaan 5 000 euroon saakka. Näin yhä useampi suomalainen voisi hankkia arkeansa helpottavia palveluja. Lisäksi esitämme senioreille omaa supervähennystä.

Esittelin eduskunnassa marraskuun lopussa lakialoitteeni senioreiden superkotitalousvähennyksestä, jossa yli 75-vuotiaiden kotitalousvähennys nostetaan 70 prosenttiin. Lisäksi palvelujen ostoon annettaisiin enintään 1 200 euroa vuodessa tukea niille, joiden verot eivät riitä vähennyksen tekemiseen. Pienituloisille eläkeläisille supervähennys olisi suoran tuen ja verohuojennuksen yhdistelmä, joka loisi nykyistä paremman mahdollisuuden tulotasosta riippumatta hankkia palveluita tukemaan itsenäistä asumista ja omannäköistä elämää.

Suomi nousee investoimalla rokesti osaamiseen ja tutkimukseen

Kokoomus pääomittaisi korkeakouluja miljardilla eurolla. Sitoudumme TKI-rahoituksen nostamiseen vuosittain 100 miljoonalla eurolla kymmenen vuoden ajan. Sen sijaan tiedeministeri Saarikko on eksymässä harhapoluille. Nyt kannattaisi varmistaa korkeakoulujemme pysyvä lisärahoitus ja laatu eikä siltarumpupolitikoida tieteellä.

Esitämme vaikuttavan vaihtoehdon oppivelvollisuuden pidentämiselle. Pulpettiin pakottaminen ei ole keino ratkaista monimutkaisia syrjäytymis- ja keskeyttämisingelmia. Hallituksen hankerahojen sijaan esitämme pysyviä panostuksia varhaiskasvatuksen ja perusopetukseen. Hallitus esittää määräaikaisia lisäopettajia ammatilliseen koulutukseen, kokoomuksen vaihtoehdossa on määrärahat vakinaisiin opettajiin ja ohjaajiin. 

Hallitus kääntää sote-esityksellään rumasti Helsingille selän 

Helsinki joutuu sote-uudistuksessa ryöstön kohteeksi. Helsingille luvattu erityisasema on vääristymässä rahoituksen erityisleikkaukseksi. Tilalle saamme uutta hallintoa, uudet vaalit, maakuntaveron ja ison riskin palveluiden heikkenemiseen.

On päivän selvää, että sote-uudistus heikentäisi kaupunkimme kaikkien palveluiden elinkeinopolitiikan edellytyksiä, kilpailukykyä ja mahdollisuuksia investoida kestävään kasvuun. Turmiolliset vaikutukset ulottuvat merkittävästi koko kansantalouteen.

Tämä uudistus ei ole kenenkään etu. Miksi jopa helsinkiläiset ministerit tätä ajavat?

Julkaisimme Jonoista hoitoon! Kokoomuksen keskustelualoitteen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamiseksi. Siinä vastataan, miten ihmisten näkökulmasta saadaan nykyistä paremmat palvelut. Mallin, joka ei romuta kuntia eikä kurjista kaupunkeja. Turvaisimme vahvat järjestäjät ilman maakuntia. Antaisimme ihmisten vaikuttaa omiin palveluihin. Pitäisimme huolta sote-ammattilaisten osaamisesta ja hyvinvoinnista.

Kirjailija on palkkansa ansainnut 

Olemme tiiviin eri puolueista muodostuneen kansanedustajajoukon kanssa tehneet eduskunnassa työtä, jotta kirjailijat saisivat ansaitsemansa korvauksen kirjastoista lainatuista teoksistaan. Eduskunnan aloitteesta lainauskorvaus on nostettu pohjoismaiselle tasolle. 

Tällä hetkellä Suomessa tekijänoikeuslain nojalla lainauskorvausta maksetaan vain fyysisinä teoskappaleina lainattavista kirjoista. Samaan aikaan e-kirjojen ja e-äänikirjojen lainamäärät lisääntyvät vuosittain merkittävästi. Kirjailijoille maksettavaa lainauskorvausta pitäisi saada myös e-aineistosta. 

Olen jättänyt kirjallisen kysymyksen lainauskorvauksen ja kirjallisuuden Celia-korvausten muuttamisesta teknologianeutraaleiksi. Myös sivistysvaliokunta on tätä mietinnössään edellyttänyt.

Terapiatakuusta totta ennen joulua

Tärkeä joululahja Suomelle olisi tehdä Terapiatakuu-kansalaisaloitteesta totta. Eduskuntapuolueiden yhteistyöllä se on mahdollista. Terapiatakuu sisältyy vaihtoehtobudjettiimme.

Kannustan hallituspuolueita toimiin. On demokratian irvikuva, että hallituspuolueet estävät kansalaisaloitteen käsittelyn eduskunnassa. 

Kansalaisaloite on kokenut saman karun kohtalon kuin monet mielenterveyspalveluja tarvitsevat ihmiset ja heidän läheisensä. Se on kylmästi sysätty syrjään odottamaan.

Terapiatakuu toisi yhdenvertaisen ja nopean  hoitoonpääsyn mielenterveyden peruspalveluihin. Mielenterveysongelmat ovat suurin kansansairautemme, mutta vain puolet saavat tarvitsemansa hoidon. Paremmalla hoitoon pääsyllä on mahdollista vähentää tuhansien ihmisten syrjäytymistä, siirtymistä työkyvyttömyyseläkkeelle sekä vähentää työpoissaoloja ja opintojen keskeytymisiä.

Olin mukana terapiatakuukansalaisaloitteen lähtölaukaustilaisuudessa Helsingin yliopiston tiedekulmassa kutsuttuna puhujana 20.2.2019.

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Tänä vuonna itsenäisyyspäivää vietetään monessa perheessä uudella tavalla, kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio ovat kutsuneet kaikki suomalaiset viettämään itsenäisyyspäivää ruutujen välityksellä.

Itsenäisyys merkitsee minulle vapautta tehdä työtä ja toteuttaa unelmiaan. Sotiemme veteraanien kunnioitusta ja rakkautta suomalaista luontoa kohtaan.

Tekemiäni kannanottoja ja valtiopäivätoimia

Kokoomuksen Sarkomaa: Perussuomalaisten varjobudjetin talous- ja työllisyyslinja ei eroa vasemmistohallituksen budjetista

Kokoomuksen Sarkomaa: Murentaako vasemmistovihreä ideologia kansanterveytemme?

Kokoomus vaatii: Lisää ostovoimaa suomalaisille superkotitalousvähennyksellä

Kokoomuksen Sarkomaa: Miksi hallitus haluaa salata sote-palveluiden laadun ja vaikuttavuuden?

Kokoomuksen Sarkomaa ja Laiho: Eduskunnan on annettava käsitellä terapiatakuu kansalaisaloite – vuoden jarrutusaika on kohtuuton

Työikäisten muistisairaudet on tunnistettava paremmin ja palveluiden on vastattava heidän erityistarpeisiinsa

Kirjallinen kysymys hallituksen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusesitykseen liittyvän rahoitusmallin laskelmien ja tausta- aineiston julkaisemisesta sekä Helsingin, HUS:n sekä koko Uudenmaan sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitukseen kohdistuvan leikkauksen korjaamisesta

Kokoomusedustajat: Eduskunta hyväksyi tyttöjen sukuelinten silpomisen säätämisen rangaistavaksi nykyistä selkeämmin – ”Suuri päivä ihmisoikeuksille ja tyttöjen ja naisten itsemääräämisoikeudelle”

Ajatukset ja ideat liittyen politiikkaan ja tietenkin kotikaupunkini Helsingin sekä koko Suomen kehittämiseen ovat aina tärkeitä ja tervetulleita.

Pidetään yhteyttä. Rauhaisaa joulun odotusta.

Sari Sarkomaa

Ota kantaa