Sote-alan tiukka joulu

Blogi

Täytyy näin sote-alan ammattilaisena sanoa, että olen todella pettynyt hallituksen pelotteluun (siltä se tuntuu) valmiuslailla. Jokainen meistä ymmärtää, että tilanne koronan suhteen on huono ja näyttää vain pahenevan. Mutta sen sijaan, että kaikin keinoin yritettäisi saada valmiiksi uupuneet hoitajat ja muut sote-alan ammattilaiset jatkamaan tätä koronataistelua, otetaan keinoksi valmiuslailla uhkaaminen.

Keväällä ja kesällä me kaikki olimme valmiina siihen, että tarvittaessa ansaitut kesälomat tullaan siirtämään hamaan tulevaisuuteen ja tarvittaessa kesken loman palaamaan töihin (mikä loma se sellainen on, jos koko ajan odotat puhelimen soivan). Olimme varautuneet jatkuviin ylitöihin (ilman mahdollisuutta kieltäytyä) ja suuri osa meistä niitä joutui tekemäänkin. Samalla käytiin keskustelua suojavarusteiden riittävyydestä ja taudinkuva oli vielä hyvin pimennossa. Voin sanoa, että kevät ja alkukesä olivat hyvin kuormittavaa aikaa. Kesäloma, jonka onneksi sain pitää oli tarpeen. Keskustelin lomien aikaan useamman kollegan kanssa siitä, että lomalle jäädessä oli poikkeuksellisen väsynyt olo.

Kenellekään ei tule yllätyksenä sote-alan henkilöstöpula, joulun aikaan se korostuu entisestään koska siinä on ylimääräisiä vapaapäiviä pyhien muodossa. Nuo vapaapäivät tulevat meille kaikille tarpeeseen, nyt ne on kuitenkin uhattuna. Valmiuslaki antaisi mahdollisuuden pakottaa ihmiset töihin, ilman vaihtoehtoja. Ja mikä parasta, ilman minkäänlaisia lisäkorvauksia.

Valmiuslaki oli keväällä perusteltu toimenpide, en käy sitä kieltämään. Mutta nyt pitäisi olla jo valmisteltuna muita lakeja ja keinoja, niin että valmiuslaki olisi tarpeeton. Hallituksella on koko kesä ja syksy ollut aikaa lainsäädäntötyölle, mutta tuntuu siltä että mitään ei ole saatu aikaiseksi. Muissa länsimaissa ei ole ollut tarvetta valmiuslaille sen vuoksi, että sote-henkilöstöä ei muuten saada töihin, miksi Suomessa tilanne on tämä?

Sanotaan nyt ihan suoraan, että jonkinlainen kompensaatio sote-alan ammattilaisille mahdollisista loukkauksista perusoikeuksiin olisi enemmän kuin kohtuullista. Näin on toimittu muuallakin maailmassa. Tässä samalla haluaisin myös vedota kaikkiin, siis ihan kaikkiin kansalaisiin – nyt ei ole aika olla itsekäs. Noudata suosituksia ja määräyksiä, hautaudu kotiin ja vältä kaikkia ylimääräisiä kontakteja. Saatat pelastaa aika monen sote-ammattilaisen loppuvuoden.

Ota kantaa