Oletko sinä porvari?

Blogi

Hyvinvointiyhteiskuntaa ylläpidetään porvarien voimin 

Muutama viikko sitten Atte Kaleva kysyi minulta lyhyessä haastatteluklipissä – Anu Puustinen, oletko sinä porvari? Vastasin, että olen. 

Porvari- sanalla on tietynlainen (negatiivinen) kaiku ja sen mielletään tarkoittavan samaa kuin rikas yksilö. Tosin en itse tiedä miten jonkun henkilökohtainen vauraus on toiselta pois, mutta nykyään se enenevissä määrin tuntuu olevan näin. Eikä perinteisestä duunariperheestä niin ikään duunarina työskennellyt ehkä tule ensimmäisenä mieleen kun puhutaan porvarista. Mutta mitä se porvarius sitten on? Porvariuden historia lähtee nähdäkseni sääty-yhteiskunnan ylemmäksi luokaksi mielletyistä kauppiaista ja kaupunkilaisista- mutta millainen on nykyajan porvari?

Markkinatalouden kannattaminen sekä kapitalismi liittyvät minusta olennaisena osana porvariuteen, mutta liitän siihen ehdottomasti tärkeimpinä asioina myös yrittäjähenkisyyden, työteliäisyyden ja ahkeruuden. Kokoomuslaisena uskon ehdottomasti meritokratiaan ja yksilönvapauteen. Haluan uskoa siihen, että opiskelemalla ja tekemällä työtä on jokaisella suomalaisella mahdollisuus saavuttaa niitä asioita, mitä itse elämässään haluaa. Liittyy se sitten koulutukseen, työhön, harrastuksiin tai mihin tahansa. Lisäksi tulee mieleen kysymys porvariuteen liitttyvästä ”myytistä” – tarvitseeko porvarin aina olla hyvätuloinen tai rikas – ei todellakaan. 

Porvariuteen kuuluu mielestäni ajatus siitä, että jokainen tulee toimeen omillaan – siltikään se ei sulje pois sitä, mihin hyvinvointiyhteiskunta perustuu. Siihen, että autetaan niitä jotka apua tarvitsevat. Hyvinvointiyhteiskunta ei kuitenkaan toimi, ellei siellä ole työtä tekeviä kanslaisia – veronmaksajia. Nykyinen hallitus pyrkii vasemmistolaisuudessaan torppaamaan ja vaikeuttamaan päätöksillään yrittäjien toimia, tavallisten työssäkäyvien ihmisten lompakolla käydään kaivelemassa verottamalla loputtomasti. Työnteolla ei missään nimessä saa vaurastua. 

Nykyajan porvari voi mielestäni olla mitä vain tai kuka vain – kunhan ei ole sosialisti. Haluan myös tässä yhteydessä ottaa esille eduskuntamme ja hallituksen nykytilanteen. Vaikka Keskusta on aiemmin ollutkin ns. porvaripuolue, niin se ei sitä nykyisellään edusta – Keskusta on lipunut vasemmalle kuin tuuliajolle lähtenyt laiva. 

Hyvinvointiyhteiskunta tarvitsee polttoaineekseen verotuloja, mutta loputtomiin työtä ei voida verottaa. Olen usein viime aikoina nähnyt mm. Twitterissä vasemmistolaisia kommentteja ”Olen iloinen veronmaksaja”. No, hienoa – maksan minäkin veroja ja mielelläni maksankin – mutta verottamalla tavalliset työssäkäyvät ihmiset loppuun asti ei synny kulutusta ja sitä kautta ei synny ostovoimaa ja no, tiedättehän te. Kierre on valmis. Koska vielä mieluummin kuin maksan veroja – kulutan ja käytän rahaani, ostaakseni tuotteita ja palveluita. Työllistän. 

Tässä nyt lyhykäisyydessään perjantai-illan ajatuksia ”paperille”. 

Kuva – Anu Puustinen

Ota kantaa