Muutama sananen demokratiasta

Blogi

Kansainvälinen demokratiapäivä 15.9

Tänään kahdeksatta kertaa järjestettävä kansainvälinen demokratiapäivä sai ajatukset heräämään tämän aiheen pohdintaan. Mitä demokratia sinulle merkitsee?

Minulle demokratia merkitsee mahdollisuutta vaikuttaa – uskon todella, että yhdelläkin äänellä on merkitystä. Suomessa jokaisella täysi-ikäisellä on äänioikeus ja äänioikeutta käytetään mm. eduskuntavaaleissa sekä kuntavaaleissa – mutta muistetaan toki, että kansanäänestyksiä voidaan järjestää muistakin asioista. Viimeisimmäksi Suomessa on järjestetty neuvoa-antava kansanäänestys Suomen liittymisestä Euroopan Unioniin vuonna 1994. Demokratian periaatteita hyödynnetään toki muuallakin kuin valtiollisessa- ja kunnallisessa päätöksenteossa, esimerkiksi työelämässä. Demokratian pelisäännöt ovat mielestäni selkeät ja niiden takana on helppo seistä – enemmistö ratkaisee. Lopputuloksestahan varmasti voi olla aina eri mieltä, mutta uskon siihen että päätös on tehty oikein silloin, kun se on tehty demokraattisesti. Voisi siis sanoa, että luotan demokratiaan.

Olen pitänyt demokratiaa itsestäänselvyytenä. Meillä Suomessa se on mielestäni varsin toimiva järjestelmä ja vanhemmillani on aina ollut mahdollisuus vaikuttaa äänestämällä, samoin minulla. Vaikka keskustelua eri vaihtoehdoista toki käydään ja jokainen puolue yrittää vakuuttaa äänestäjät taakseen – jokaisella on mahdollisuus valita ja vaikuttaa. Jokainen annettu ääni lasketaan. Demokratian hienous on juuri siinä – mahdollisuudessa vaikuttaa. 

Viime aikoina meillä Euroopassa on tapahtunut huolestuttavia asioita, jotka ovat vastoin demokratiaa ja vastoin Euroopan Unionin perusperiaatteita. Valko-Venäjällä ja Unkarissa harrastetaan hyvin näennäistä demokratiaa ja annetaan sen murentaa perimmäistä ajatusta kansanvallasta. Äänestyksiä on manipuloitu ja vapaata tiedonjakamista on rajoitettu rankalla kädellä. Tällä hetkellä vaalien jälkimainingeissa Valko-Venäjällä ihmisiä pahoinpidellään ja vangitaan ilman järkevää, oikeudellista syytä. Unkarissa pääministeri on hyväksyttänyt lain, joka takaa hänelle lähes diktatuurimaisen vallan – miten tämä on mahdollista, meillä EU:ssa? 

Viimeisin demokratiaa uhkaava teko löytyy naapurimaastamme, jossa oppositiopoliitikko myrkytettiin – epäilemättä poliittisista syistä. Hänen onnekseen hän pääsi hoitoon Saksaan ja on ilmeisesti toipumassa. Näin vuonna 2020 tällainen toiminta kuulostaa varsin keskiaikaiselta, kun puhutaan kuitenkin lähtökohtaisesti demokraattisista valtioista. 

Mitä me suomalaiset voimme tehdä, että oma järjestelmämme pysyy edelleen demokraattisena – entä sen eteen, että muualla Euroopassa demokratiaa ei lähdetä enää enempää murtamaan? Meidän on otettava rohkeasti kantaa ja autettava niitä, joilta vaikuttamisen mahdollisuudet on viety. Tieto ja sen jakaminen ovat kaiken keskiössä, myös kiusallisista asioista on uskallettava puhua. Arvostan erityisesti tässä asiassa TP Niinistöä, joka otti oppositiopoliitikko Navalnyin tilan puheeksi presidentti Putinin kanssa ja mahdollisesti tällä edesauttoi siirron Saksaan. 

Euroopan Unionin tulee myös ottaa tiukempi kanta jäsenvaltioiden toimiin, jotka vaikuttavat niiden uskottavuuteen demokraattisina oikeusvaltioina. Meidän tulee yhtenä rintamana vahvistaa demokratiaa ja huolehtia sen toteutumisesta. Huolehditaan siitä, että demokratia toteutuu – jokaisena päivänä. 

Kuvat – Anu Puustinen – 2019

Ota kantaa