Oppivelvollisuuden uudistusta ei pidä tehdä ilman riittäviä resursseja

Blogi

Oppivelvollisuuden uudistusta ei pidä tehdä ilman riittäviä resursseja

Vaarana on, että opetusryhmien koot kasvavat ja henkilökohtaisen tuen määrä vähenee.

(KIRJOITUS julkaistu HS mielipidepalstalla 2.8.2020)

PILVI TORSTIN (sd) mukaan oppivelvollisuusiän noston vastustajat tulevat samalla kannattaneeksi sitä, että on ok lopettaa koulu 15-vuotiaana (HS Mielipide 1.8.).

Näinhän asia ei ole. Niin uudistuksen kannattajat kuin kriitikotkin ovat yhtä mieltä siitä, että kaikkien nuorten on suoritettava vähintään toisen asteen tutkinto. Ilman sitä ei työelämässä pärjää. Kyse onkin siitä, miten tuohon tavoitteeseen päästään.

Tuoreimmat Pisa-tulokset kertovat, että 14 prosentilla kahdeksasluokkalaisista ei ole riittävää lukutaitoa. Perustaitojen vahvistamisen kannalta onkin erittäin huolestuttavaa, että perusopetuksen vahvistamisessa hallitus nojaa puhtaasti erilaisiin hankerahoihin.

Aliresursoituna oppivelvollisuuden uudistusta ei pidä tehdä. Monet koulutuksen järjestäjät – niin yksityiset kuin kunnallisetkin – nostivat tämän huolen lausuntokierroksella esiin. Tällöin opetuksen järjestäjät joutuisivat hakemaan säästöjä muualta, kuten Pia Pakarinen (kok) ja Paula Risikko (kok) huomauttivat (HS Mielipide 31.7.).

Onkin aito vaara, että uudistuksen myötä opetusryhmien koot kasvavat, opiskelijoiden valinnan mahdollisuudet kapenevat ja henkilökohtaisen tuen määrä vähenee. Tämä ei ole uudistuksen tavoitteiden hengen mukaista.

Laura Rissanen

johtaja, Sivistystyönantajat, oppivelvollisuuden seurantaryhmän jäsen, Helsinki

The post Oppivelvollisuuden uudistusta ei pidä tehdä ilman riittäviä resursseja appeared first on Laura Rissanen | Kokoomus Helsinki.

Ota kantaa