Eduskuntaterveiset toukokuu 2020

Blogi

Tilaa eduskuntaterveiset sähköpostiisi tämän linkin kautta!

Arvoisa vastaanottaja,

Koronatartunnat ovat taittuneet. Kiitos suomalaisille, jotka ovat  sisukkaasti noudattaneet ohjeita. Sen sijaan rajoitteiden purkamisessa on hallitus kompastellut. Esimerkiksi halli­tuk­sen ravin­to­la­tuki on myöhässä ja se sisäl­tää edel­leen merkit­tä­viä ongel­mia. Ehdotetulla tuella tulisi jopa tuhansia konkursseja ja kymmeniä tuhansia työttömiä. Siksi eduskuntaryhmämme esittää eduskunnassa ravintolatuen nostoa 300 miljoonalla eurolla ja korjauksia tuen perusteisiin.  

Eduskuntaryhmämme on tehnyt lakialoitteen, jolla ravintoloille sallittaisiin viinien ulosmyynti ja kotiinkuljetus sekä panimoille laajempi mahdollisuus myydä tuotteitaan suoraan kuluttajille.

Samalla kiritämme hallitusta tuomaan korjausesitykset epäoikeudenmukaisesti kohdentuneisiin yritystukiin eduskunnan käsittelyyn ripeästi.  

Myös 70 vuota täyttäneiden ja riskiryhmien suojelemiseen suosituksiin ja ohjeisiin tarvitaan ripeitä muutoksia. Tarvitaan viisautta ymmärtää, että kohderyhmään kuuluvia ihmisiä on lähes 900 000 ja heidän elämäntilanteensa ovat hyvin erilaisia. Siksi suosituksissakin on tämä otettava huomioon. On myös luotettava ihmisten omaan harkintaan. Ihmisten on poikkeusoloista huolimatta voitava elää omannäköistään elämää. Korona ei saa erottaa puolisoita toisistaan. Läheisiä on voitava tavata. Mahdollisuus liikkua ja ulkoilla kuuluu yhdenvertaisesti kaikille.

Avustajani Sina Nordman on palannut opintovapaalta takaisin työparikseni. Lämmin kiitos sijaisena toimineelle Sonja Tammiselle hyvästä työstä!

  • Tervetuloa mukaan – tulevat tapahtumat
  • Mahdollisuus tavata läheisiä ja liikkua kuuluu jokaiselle
  • Terveyspalveluihin on päästävä myös koronaepidemian aikana
  • Pääsykokeisiin valmistautuneille helpotusta koronakevääseen korkeakoulujen aloituspaikkoja lisäämällä
  • Oppivelvollisuuden pidentämisen sijaan investoitava opetuksen ja lasten erityiseen tukeen
  • Koronakriisin hoidossa kuultava kaupunkeja
  • Yritykset tarvitsevat tukea
  • Ajankohtaisia kannanottoja ja valtiopäivätoimia

Tulevat tapahtumat

Helsingin Kokoomuksen liikuntalauantai la 16.5

Olen mukana Helsingin kokoomuksen naisten piirin järjestämissä liikuntalauantain siivoustalkoissa. Kokoonnumme Munkkiniemessä klo 11:00 osoitteesa Munkkiniemenranta 2, Café Torpanrannan vieressä matonpesulaiturilla (ratikka 4 päätepysäkki). Liikumme ja siistimme ympäristöä Itämeremme hyväksi turvallisesti ohjeistusten mukaisesti pienissä ryhmissä turvavälit huomioiden. Ilmoittaudu mukaan 15.5 mennessä ninavirtovaisanen@gmail.com

Voit osallistua päivään myös Helsingin kokoomuksen Facebook tapahtumassa. Klikkaa tapahtumassa “Osallistun” tai “Kiinnostunut” tapahtumasta, niin saat ilmoitukset päivän liikuntavinkeistä. Siivoustalkoot ovat mukana jakamassa liikuntavinkkejä ja asiaa Itämeren suojelusta tapahtuman live-lähetysessä kello 11.30.

Instagram ja Facebook live ma 25.5 klo 18-18.30

Tervetuloa mukaan kuulemaan ja keskustelemaan politiikan ajankohtaisista asioista. Voit osallistua tilaisuuteen Helsingin kokoomuksen Instagram ja Facebook tilien kautta. 

EtäAfterWalk ti 2.6 klo 17.15

Kokoontumisrajoitusten takia järjestän AfterWalk tilaisuuden etänä Facebook liven kautta. Voit osallistua tilaisuuteen seuraamalla live-lähetystäni Facebook profiilissani ja kävellä kanssani itsellesi parhaiten sopivassa paikassa. Tilaisuuden aikana voit lähettää minulle kysymyksiä livelähetyksen kommenttikentässä. Voit lähettää myös etukäteen kysymyksiä TÄÄLLÄ

Asiaa Arkadianmäeltä ja etäkahvit ke 11.6 klo 18-19.15

Olen mukana Helsingin kokoomuksen järjestämässä etäkahvit tapahtumasarjassa. Ilmoittaudu tilaisuuteen viimeistään ke 10.5 klo 15. Etäkahvit järjestetään Teamisissa. Saat tarkemmat osallistumisohjeet ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen ennen tapahtumaa. Tervetuloa mukaan!

Mahdollisuus tavata läheisiä ja liikkua kuuluu jokaiselle

Suuri kiitos koronaepidemian taittumisesta kuuluu suomalaisille, jotka ovat tarkasti noudattaneet rajoituksia ja suosituksia. Huoli ikääntyneiden ja riskiryhmään kuuluvien pärjäämisestä ja epidemian pitkäaikaisista vaikutuksista kasvaa poikkeusolojen pitkittyessä. Toimet on tehty hengen sekä terveyden suojelemiseksi mutta tilanteen pitkittyessä on löydettävä luovia ratkaisuja mahdollistaa oman näköisen elämän eläminen kaikille.

On välttämätöntä, että hallitus ryhtyy toimiin suosituksen laatimiseksi, jotta hoivakodeissa olevat ihmiset pääsevät kohtamaan läheisiään. Olemme eduskunnassa kokoomuksen voimin esittäneet ja vaatineet lisätoimia. Sosiaali- ja terveystyöryhmämme valmisteli 20 keinoa ikääntyneiden ja riskiryhmään kuuluvien arjen, terveyden ja toimintakyvyn tukemiseksi koronakriisissä ja sen jälkeen.

Blogi 7.5: Kategorinen 70 vuotta täyttäneiden eristäminen on epäinhimillistä
Tiedote 23.4: Kokoomusedustajat: Yksinäisyys ja liikkumattomuus koronakriisin salakavalat vaarat – huoli ikääntyneiden hyvinvoinnista kasvaa epidemian pitkittyessäKokoomus: Ikääntyneet eivät saa jäädä koronakriisissä vaille tarvitsemaansa apua ja tukea

Terveyspalveluihin on päästävä myös koronaepidemian aikana

Koronakriisin toimet ovat johtamassa uuteen vaaraan, kun ihmiset eivät pääse tai uskalla mennä välttämättömiin terveyspalveluihin. Merkittävä määrä terveyspalveluja on ajettu alas ja kutsuja esimerkiksi syöpäseulontoihin on peruttu. Kiireettömän hoidon tarve voi muuttua kiireelliseksi, jos hoitoon pääsy viivästyy. Kansainvälisiin havaintojen mukaan on suuri riski, että myös Suomessa hoitamatta jäävät vaivat voivat sairastuttaa ja aiheuttaa ennenaikaisia kuolemia jopa enemmän kuin koronavirus. Olen kirittänyt hallitusta ohjeistamaan myös hoitoon hakeutumisen tärkeydestä ja etsimään yhdessä palvelujen järjestäjien kanssa turvalliset tavat taata riittävä ja turvallinen hoito ja kuntoutus. 

Kauppalehti: Ihmiset eivät uskalla mennä lääkäriin, ministeri Kiurulta vaaditaan toimenpiteitä kiireettömän hoidon turvaamiseksi
Tiedote 29.4: Kokoomuksen Sarkomaa: Vastuuministeri Kiurun toimia tarvitaan – lääkärikäyntien väheneminen lykkää diagnooseja, pahentaa sairauksia ja voi aiheuttaa hengenvaaran

Pääsykokeisiin valmistautuneille helpotusta koronakevääseen korkeakoulujen aloituspaikkoja lisäämällä

Korkeakoulujen valintamenettelyn muuttaminen kesken yhteishaun aiheutti ahkerasti pääsykokeisiin lukeneille kovan pettymyksen. Yliopistojen tekemät muutokset valintamenettelyyn lisäämällä todistusvalintojen osuutta jopa 90 prosenttiin kesken yhteishaun loukkaa vakavasti hakijoiden oikeusturvaa. On mahdoton perustella päätöstä varsinkin kun rajoituksia on alettu hallituksen toimesta purkaa. Yliopistojen ja hallituksen yhteistyöllä ja avoimella tiedon vaihdolla olisi moni toivonut saavutettavan hakijoille oikeudenmukaisemman tuloksen. Oli tervetullutta, että apulaisoikeusasiamies tutkii parhaillaan onko yliopistojen opiskelijavalintojen muuttamisessa menetelty laillisesti vallitsevan koronaviruspandemian aikana.

Olemme kokoomuksen sivistyskansanedustajien voimin esittäneet poikkeuksellisessa tilanteessa korkeakoulujen sisäänottomäärien kasvattamista. Näin useampi nuori pääsisi korkeakouluun sisään onnellisena päätöksenä tälle raskaalle keväälle. Toivottavasti hallitus tähän esitykseen tarttuu.

Tiedote 30.4: Kokoomusedustajat: Opiskelijoiden oikeusturvasta on huolehdittava – opiskelijavalinnan perusteita ei tule muuttaa kesken hakuprosessin
HS Mielipidekirjoitus 17.4: Korkeakoulujen sisäänottomääriä pitää kasvattaa

Kuvassa sivistysvaliokuntaryhmämme valmistautuu valiokunnan kokoukseen

Oppivelvollisuuden pidentämisen sijaan investoitava opetukseen ja lasten erityiseen tukeen 

Olen nostanut esille huolen siitä, että hallitus on toistamassa 90-luvun laman kaltaisen virheen syrjäyttämällä eniten apua tarvitsevat lapset ja nuoret. Hallitus on viemässä asiantuntijoiden ja kuntakentän varoituksista piittaamatta oppivelvollisuuden pidentämistä eteenpäin. Oppivelvollisuuden pidentäminen ei paranna koulutuksen laatua eikä tuo lisätukea oppimiseen eikä takaa toisen asteen tutkinnon suorittamista. Erityisesti koronan jälkeen voimavarat tulee suunnata lasten varhaiseen tukemiseen ja opetukseen, jotta jokainen nuori saa varhaiskasvatuksesta ja peruskoulusta riittävän osaamisen, joka kantaa vähintään toisen asteen tutkintoon. Se on Suomen tärkeimpiä tavoitteita.

Blogi 24.4: Pakon sijaan investoitava opetuksen laatuun ja lasten erityiseen tukeen

Koronakriisin hoidossa otettava kaupungit kumppaniksi  

Koronaepidemia on koitellut koviten Helsinkiä ja helsinkiläisiä. Siksi olisi ollut kaikki syyt, että maan hallitus olisi tehnyt tiivistä yhteistyötä maan pääkaupungin kanssa. Moni asia olisi mennyt sujuvammin ja virheitä olisi vältetty, jos Helsingin osaaminen olisi otettu käyttöön. Olen vahvasti vedonnut hallitukseen, että valtiokeskeisestä toiminnasta siirrytään moderniin verkostomaiseen yhteistyöhön. Selviämme kriisistä kun työhön otetaan kaupungit, järjestöt, yritykset, seurakunnat, yliopistot. Kriisin vaurioita paikatessa on nähtävä, että suurimmat kustannukset on tulleet Helsingille sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiireille.

Helsingin Uutiset: ”Hoivakotien hoitajilta tulee edelleen viestiä, että testeihin ei pääse, vaikka olisi oireita” – Sari Sarkomaa: Uudellemaalle tarvitaan lisää testauspisteitä.
Kolumni: Terveisiä poikkeusoloissa työskentelevästä eduskunnasta

Yritykset tarvitsevat tukea

Yhteiskunnan useiden toimintojen pysähtyminen uhkaa kaataa terveitä yrityksiä ja hävittää työpaikkoja. Työllisyys heikkenee ja lomautukset lisääntyvät nopeasti. Lukemattomissa perheissä koronakriisin talousvaikutukset ovat osa arkea. Olemme kokoomuksen eduskuntaryhmän voimin valmistelleet esityksiä yritysten ja työpaikkojen pelastamiseksi sekä talouden pyörien saamiseksi turvallisesti liikkeelle. Ikävä kyllä hallitus on valinnut linja, jossa yrittäjäkentän ääntä ei kunnolla kuulla. Se on johtanut toimien viivästymiseen ja tuen kohdentumiseen epäoikeudenmaisella tavalla.

Politiikkaradio: Pettääkö valtion talous koronakriisin takia?
Kokoomuksen kriisipaketti työpaikkojen ja yritysten pelastamiseksi

Ajankohtaisia kannanottoja ja valtiopäivätoimia

Ajatukset ja terveiset ovat aina tervetulleita. Ne ovat tärkeitä. Pidetään yhteyttä.

Voimia vaativissa poikkeusoloissa elämiseen.

Sari Sarkomaa

Ota kantaa