Keskustelu rokotuksista tervetullutta – diabetesta sairastavat kuuluvat pneumokokkitautien riskiryhmään

Blogi

Eduskunnan rokoteryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi (r) on ehdottanut pneumokokkirokotetta kaikille yli 65-vuotiaille. Eduskunnan diabetesverkostossa pidetään julkista keskustelua rokotuksista tervetulleena.

– THL suosittaa pneumokokkirokotuksia henkilöille, jotka kuuluvat lääketieteellisiin riskiryhmiin. Diabeetikot ovat vakavien pneumokokkitautien riskiryhmää, muistuttaa diabetesverkoston puheenjohtaja Sari Sarkomaa.

Nyt maksuttoman rokotuksen saavat alle viisivuotiaat lapset osana kansallista rokotusohjelmaa.

Diabetesliiton ylilääkäri Pirjo Ilanne-Parikalta löytyy ymmärrystä varovaiselle linjalle kansallisen rokotusohjelman laajentamisessa kaikkiin ikääntyneisiin, mutta hän toivoo, että keskustelua käytäisiin erityisesti riskiryhmien osalta. Hän näkee asiassa myös yhdenvertaisuuskysymyksen silloin, kun rokotuksen ottamista suositellaan, mutta se täytyy maksaa itse.

– Diabetesta sairastavat hyötyvät rokotuksesta diabetestyyppiin katsomatta. Moni hankkii rokotteen tällä hetkellä itse omalla kustannuksellaan, eikä kaikilla siihen ole mahdollisuutta.

Pneumokokkibakteeri aiheuttaa, usein erilaisten virusinfektioiden jälkitautina, poskiontelo- ja korvatulehduksia sekä sairaalahoitoa vaativia vakavia keuhkokuumeita ja yleisinfektioita, kuten verenmyrkytyksiä tai aivokalvotulehduksia. Ikääntyessä pneumokokkitautien riski kasvaa. Perussairaudet, kuten keuhko- ja sydänsairaudet sekä diabetes ja munuaissairaus nostavat sairastumisen ja vakavan infektion riskiä.

Rokotuksilla voidaan estää vakavia, sairaalahoitoa vaativia infektioita ja säästää terveydenhuollon resursseja muuhun akuuttiin sairaanhoitoon. Sairaana ollessa rokotusta ei tule ottaa, vaan odottaa esimerkiksi flunssan paranemista.

– On hyvä, että rokotuksista keskustellaan. Tutkimustietoa täytyy aktiivisesti seurata ja arvioida pneumokokkirokotusten hyötyjä eri väestöryhmien kohdalla. Tätä tietoa tulee myös välittää kansalaisille ymmärrettävästi, toteaa eduskunnan diabetesverkoston puheenjohtaja Sari Sarkomaa.

Lisätietoja eduskunnan diabetesverkostosta täältä.

Ota kantaa