Eduskuntaterveiset Huhtikuu 2020

Blogi

Tilaa eduskuntaterveiset sähköpostiisi tämän linkin kautta!

Arvoisa vastaanottaja,

Koronavirus on muuttanut kaikkien suomalaisten elämää. Moni on huolissaan omasta ja läheistensä terveydestä sekä siitä mitä tuleva tuo tullessaan. Eduskunnassa teen osaltani kaikkeni, että koronaviruksen tuomasta tilanteesta selvitään parhaalla mahdollisella tavalla.

Käsittelemme eduskunnassa tiiviillä aikataululla poikkeusoloihin liittyviä esityksiä ja yhteistyö on aiempaakin tärkeämpää. Olennaista on myös se, että eduskunta arvioi tarkkaan hallituksen toimia ja tekee aktiivisesti ehdotuksia.

Valtava määrä yrittäjiä on ajautunut kriisiin kassavirran tyrehdyttyä johtuen poikkeusolojen rajoituksista. Ongelmia on kaiken kokoisilla yrityksillä, mutta eritoten palveluyrityksillä, pienillä yksinyrittäjillä ja toiminimiyrittäjillä. Valtiovarainvaliokunnassa olen tehnyt työtä sen eteen, että saisimme ripeästi valtiolta suoraa tukea pahiten rajoituksista kärsiville yrityksille.

Koronaviruksen ja sen vasta-aineiden testauskapasiteetin lisääminen on ensiarvoista terveydenhuollon toimintakyvylle sekä potilaiden ja henkilöstön suojelemiseksi. Testit auttavat pitämään yhteiskunnan toiminnot poikkeusoloissa käynnissä ja tukevat siinä, että pääsemme nostamaan maan taloutta mahdollisimman pian jaloilleen. Testaus voi estää yrityksiä menemästä konkurssiin ja työntekijöitä menettämästä työpaikkojaan. Testaus on tärkeä osa exit-strategiaa, jolla pääsemme ulos koronaepidemiasta.

On välttämätöntä, että hallitus ryhtyy välittömästi tehostettuihin toimiin vanhusten ja vammaisten sekä hoitohenkilöstön suojelemiseksi. Koronaviruksen laajamittainen karkaaminen vanhusten huoltoon on estettävä. Tämä edellyttää sitä, että hallitus korjaa ripeästi suojavarusteiden hankkimisessa tekemänsä virheet. Kokomuksen eduskuntaryhmä on tehnyt työtä sen eteen, että Suomessa pidettäisiin hyvää huolta heistä, jotka pitävät huolta kaikista muista. Jokainen hoitaja, lääkäri ja poliisi sekä kaikki etulinjassa työtä tekevät tarvitsee kaiken tuen ja asianmukaiset suojavarusteet.

Uudenmaan eristyksen purkaminen oli poikkeusoloissa hallituksen päätös ja perustui oikeuskanslerin lausuntoihin. On varmistettava, ettei purku johda epidemian ryöpsähtämiseen. Oli huolestuttavaa, että hallitus siirsi ensi viikkoon kokouksen, jossa arvioidaan mahdollisia lisätoimia. Ennen rajoituksen purkua hallituksen olisi pitänyt palauttaa luottamus siihen, että suojavarusteita saadaan ja koronatestauksia oikeasti laajennetaan.

Suomalaiset ovat vastuullisesti noudattaneet rajoituksia ja suuri kiitos epidemian hallinnasta kuuluu suomalaisille ihmisille.

Tässä kirjeessä:

 • Asiaa Arkadianmäeltä ja etäkahvit la 18.4. klo 16-17
 • Kokoomus esittää lisäresursseja testaamiseen sekä tukea ravintoloille ja kahviloille
 • Ministerin tulee antaa selkeät maskiohjeet
 • Kokoomus esittää korkeakoulujen sisäänottomäärien kasvattamista
 • Ripeät tehotoimet hoivakodeissa ja kotihoidossa olevien pelastamiseksi elintärkeitä
 • Lääkäreitä ja hoitajia ei saa lähettää koronaviruksen vastaiseen taisteluun ilman suojaimia
 • Ajankohtaisia kannanottoja ja valtiopäivätoimia

Asiaa Arkadianmäeltä ja etäkahvit la 18.4. klo 16-17

Järjestän lauantaina ”etäkahvit”, jossa kerron ajankohtaiset kuulumiset Arkadianmäeltä sekä vastaan kysymyksiin. Tervetuloa mukaan! Osallistumista varten täytä alla olevan linkin kautta löytyvä lomake viimeistään pe klo 15. Saat tarkemmat osallistumisohjeet ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen ennen tapahtumaa.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen

Kokoomus esittää lisäresursseja testaamiseen sekä tukea ravintoloille ja kahviloille

Kokoomuksen eduskuntaryhmämme jätti valtion tämän vuoden toisen lisätalousarvioesityksen määrärahoihin viisi muutosesitystä. Lisätalousarvioaloitteilla puolueemme haluaa lisätä merkittävästi koronatestauksen määrä, huolehtia poliisin resurssien riittävyydestä sekä vastata koronan aiheuttamiin haasteisiin kulttuuri- ja liikuntatoimijoiden arjessa.

Kahvilat ja ravintolat suljettiin hallituksen esityksestä. Esityksestä puuttui se, miten sulkemisen aiheuttama vahinko korvattaisiin yrittäjille. Eduskunnan perustuslakivaliokunta kiinnitti asiaan huomiota samoin koko eduskunta. Koska hallitus ei ole eduskunnan yksimielistä kantaa huomioinut, esitämme suoraa taloudellisesta tukea ravintoloille ja kahviloille. Olemme valtiovarainvaliokunnan kokoomusjoukkueella valmistelleet toimia yrittäjien auttamiseksi vaikean koronaepidemian yli.

Lue lisää:

Ministerin tulee antaa selkeät maskiohjeet

Poikkeusoloissa terveysviranomaisten ohjeiden syytä olle selkeät. Nyt THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta on suosittanut kangasmaskia, STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila todennut, ettei ministeriö suosittele kangasmaskia, jonka päälle ministeriötä johtava ministeri Aino-Kaisa Pekonen sanoi, että ”jokainen itse varmaan arjessaan arvioi tämän maskien käytön. Minä en sitä kenenkään puolesta voi arvioida.”

Kuka asiasta suosituksen antaa ellei STM ja sen vastaava ministeri? Sote-kenttää on koronaepidemiassa rasittanut vaihtelevat ja epäselvät ohjeet. Nyt ovat kansalaisetkin ihmeissään. Monissa maissa on ohjeistus käyttää maskeja julkisilla paikoilla. Kansalaisten maskin käyttöön on syytä saada selvyys niin, että terveysviranomaiset luovat ministerin johdolla yhteisen linjan.

Lue lisää:

Kokoomus esittää korkeakoulujen sisäänottomäärien kasvattamista

Tuore tieto, ettei koronavirusepidemian vuoksi korkeakoulujen perinteisiä pääsykokeita järjestetä, oli ahkerasti lukeville nuorille järkytys. Toteutettavista valintatavoista on luvattu tiedottaa huhtikuun loppuun mennessä.

Tilanne on raskas taakka nuorille, jotka ahkeroivat pääsykokeita varten, joiden toteutumisesta ei ole mitään takeita. Nuoret tarvitsevat tukea ja nopeasti tiedon siitä mitä korkeakoulut aikovat tehdä.

Pelkkä todistusvalintaan siirtyminen laittaisi nuoret hakijat tilanteeseen, mihin eivät ole voineet varautua ja kovalla tavalla murskaisi ison joukon nuorten unelmia. Nuorten oikeusturvan ja oikeudenmukaisen kohtelun turvaamiseksi on välttämätöntä, että korkeakoulut löytävät innovatiivisesti tavat järjestää pääsykokeet.

Kokoomuksen sivistysvaliokuntatyöryhmän voimin vetosimme, että nyt tarvitaan nopeita ratkaisuja, joilla koronaviruksesta aiheutuvat haitat opiskelijavalintoihin voidaan minimoida. Esitimme sisäänottomäärien kasvattamista, jotta yhä useampi nuori pääsee korkeakouluun sisään onnellisena päätöksenä tälle raskaalle keväälle.

Lue lisää:

Ripeät tehotoimet hoivakodeissa ja kotihoidossa olevien pelastamiseksi elintärkeitä

Koronaepidemian laaja karkaaminen riskiryhmiin on kaikin tavoin estettävä. Hoivakoteihin tunkeutunut koronavirus on pääsemässä jylläämään ja vaarassa levitä myös kodin suojiin määrättyjen 70 vuotta täyttäneiden keskuuteen kotihoidon kautta, sillä vanhuspalveluiden henkilöstön suojavarustelu ja ohjeistukset ovat osin puutteellisia.

On välttämätöntä, että hallitus ryhtyy välittömästi tehostettuihin toimiin vanhusten ja vammaisten sekä hoitohenkilöstön suojelemiseksi. Nopeilla toimilla on mahdollista pelastaa henkiä ja estää epidemian ryöpsähtäminen. Samat toimet tukevat samalla koko väestöä ja terveydenhuollon toimintakykyä. Paula Risikon ja minun kannanotossa on asiasta enemmän.

Lue lisää:

Lääkäreitä ja hoitajia ei saa lähettää koronaviruksen vastaiseen taisteluun ilman suojaimia

Nostin ennen pääsiäistä kyselytunnilla esille terveydenhuoltohenkilöstön huolen suojavarustepulasta ja siitä, että henkilöstöä kehotetaan säästämään suojaimia ja käyttämään niitä vastoin ohjeita.

Kysyin myös, miten on mahdollista, että kotihoitoon on annettu ohje käyttää myös huivia suojaimena. Hallitus ei vastannut kysymykseen, mutta Tehyn puheenjohtaja vastasi. Milla Riikka Rytkönen täräytti totuuden twiitissään: Tuubihuivillakin on oma tärkeä tehtävä: se voi estää terveydenhuoltohenkilöstöä vilustumasta. Vain lääkinnällinen suojain tehoaa – viritykset unohdettava!

Kysyin myös, miten on mahdollista, että hallitus sanoo suojavarustetilanteen olevan hyvä? Hallituksen tilannekuva on rajussa ristiriidassa terveydenhuollon toimijoiden viestin kanssa. Siihenkään en saanut vastausta.

Moni on huolissaan, että tapahtumassa on vastaava vakava virhe kuin Helsinki-Vantaan lentokentän osalta tapahtui. Silloin tieto ei kulkenut ja toimiin ryhdyttiin liian myöhään. Sipilä kuunteli kätilöitä, toivottavasti Marin kuulee Tehyn, Sairaanhoitajaliiton ja Superin viestin. Kokoomuksen eduskuntaryhmässä olemme työskennelleet koronakriisin aikana suojavarusteiden hankintojen kotimaisen tuotannon aloittamisen vauhdittamiseksi

Lue lisää:

Ajankohtaisia kannanottoja ja valtiopäivätoimia

 • Kirjallinen kysymys yksityisessä terveydenhuollossa tehtävien koronavirustestien ja vasta-ainetestien korvaamisesta sairausvakuutuksesta ja osana työnantajan järjestämää työterveyshuollon sairaanhoitoa. Lue lisää
 • Kirjallinen kysymys koronaviruspotilaiden ja koronavirukselle altistuneiden henkilöiden erikoisvarustellulla taksilla ja erityisin varotoimin tehdyistä taksikuljetusten järjestämisestä ja taksiasiakkaiden sekä kuljettajien terveyden suojelemisesta. Lue lisää
 • Uusi laajennettu Kela-korvaus etävastaanottopalveluun vauhdittaa digiloikkaa ja taistelua koronavirusta vastaan. Digivastaanottojen laajentuva käyttöönotto sujuvoittaa hoitoon pääsyä ja vähentää terveyskeskusjonojen kanssa painivien kuntien painetta. Laajennettu Kela-korvaus kirittää koko terveydenhuollon digitalisaatiota sekä toivottavasti monia startup-yrityksiä ja uusia innovaatiota. Lue lisää
 • Kotona asuvat muistisairaat ovat erityisen haavoittuvassa asemassa. Muistisairaat ovat omaishoidon suurin ryhmä ja osa kotona asuvista muistisairaista on käytännössä täysin riippuvaisia omaisen hoidosta. Lue lisää
 • Huoltovarmuuskeskuksen toimitukset eivät ole ulottuneet vanhusten ja vammaisten palveluihin. On suuri riski, että koronaepidemia karkaa jylläämään riskiryhmien joukossa. Huoli epidemian laajaan leviämiseen on suojainpulan takia erityisesti vanhusten ja vammaisten palveluissa suuri. Lue lisää
 • Kokoomusedustajat: Tarvitaan kansallinen koronatestiohjelma ja vasta-ainetestit kaikkien verikokeiden yhteyteen. Mittava testausohjelma on välttämätön ennen kaikkea väestömme terveyden suojelemiseksi, mutta myös taloutemme pelastamiseksi. Hallituksen on syytä tehdä päätös kansallisesta testausohjelmasta kehysriihen yhteydessä. Lue lisää
 • Kirjallinen kysymys suunterveydenhuollon henkilöstön työturvallisuuden turvaamisesta koronaepidemian aikana. Lue lisää

Kaikki ajankohtaiset asiat nettisivuillani

Ajatukset ja terveiset ovat aina tervetulleita. Ne ovat tärkeitä. Pidetään yhteyttä.

Voimia vaativissa poikkeusoloissa elämiseen.

Sari Sarkomaa

Ota kantaa