Eduskuntaterveiset – maaliskuu 2020

Blogi

Arvoisa vastaanottaja,

Hallituspuolueiden edustajat sanoivatkin sen ääneen: Sanna Marinin hallituksen päätösten lykkääminen ja pelkät kauniit puheet eivät enää nauti omienkaan luottamusta. Kehysriihestä saatava viimeistään vaikuttavia ilmasto- ja työllisyystoimia.

Marinin hallitus tekee jo joukolla leikkauslistoja, koska moni hallitusohjelmassa luvattu uudistus on ilman rahoitusta ja rahaa etsitään kovinkin keinoin.

Tässä kirjeessä:

 • AfterWalk ja Oodin valtakirjat – kansanedustajien kirjakeskustelu
 • Hallituksen politiikasta
 • Aalto-yliopisto 10 vuotta
 • Helsingin ja Uudenmaan kansanedustajat koolla
 • Politiikan workshop – helsinkiläisten parhaaksi
 • Laatua korkeakoulupolitiikkaan
 • Kansanedustaja vapaalla
 • Ajankohtaisia kirjoituksia ja valtiopäivätoimia

AfterWalk tänään (ti 10.3.) klo 17.15!

Tervetuloa virkistymään AfterWalkille kanssani ti 10.3. klo 17.15. Liikuntaa, ajankohtaisia aiheita ja hyvää mieltä Töölönlahden kauniissa maisemissa. Tavataan Pikkuparlamentin edessä (Arkadiankatu 3). Tule mukaan ja tuo myös ystäväsikin!

Lisätietoja Facebookissa

Oodin valtakirjat – kansanedustajien kirjakeskustelu to 12.3. klo 18

Tervetuloa tapaamaan ja kuulemaan ajatuksiani lukemisesta ja kirjoista Helsingin keskustakirjasto Oodiin (Töölönlahdenkatu 4, Oodin aula, 1. kerros) torstaina 12.3.2020 klo 18 alkaen. Keskusteluissa ei puida politiikkaa, vaan tarkoitus on puhua kirjastokokemuksista ja luetuista kirjoista tai muista kulttuurituotteista, joita kirjasto tarjoaa.

Lisätietoja Oodin nettisivuilla

Korona-virus otettava tosissaan

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on kehottanut ottamaan koronaviruksen vakavasti. Olen täysin samaa mieltä. Suomessakin asiantuntevat viranomaiset ja osaava terveydenhuollon henkilöstö. Hallituksen ja osaltaan kuntapäättäjien on huolehdittava riittävävista voimavaroista sekä tiedottamisesta.

Eduskuntaryhmämme on kirittänyt hallitusta tiedottamisessa. Olen erityisesti tehnyt esityksiä lääkehuollon turvaamiseksi ja jo nyt Suomea vaivaavan lääkepulan helpottamiseksi. Olen myös kirittänyt hallitusta turvaamaan terveyspalvelut.

Matkojen, tilaisuuksien ja kontaktien välttäminen ovat nyt arkipäivää.Niinistön mukaan harkitseva pidättäytyminen matkustelusta olisi paikallaan. Myös lähiaikoina matkoja tehneiden tulisi olla varovaisia kotiin palattuaan.

Presidentti kehottaa noudattamaan käsienpesu- ja aivastusohjeita, ja saman kehoituksen teen minäkin.

Korkeakoulupolitiikasta ja tutkimuksesta

Kuinka käy tutkimuksen? Tiukkojen aikojen päätteeksi Sipilä hallitus palautti valtion talouden kehykseen korkeakoulujen indeksit täysimääräisinä. Rinteen hallitus nosti korkeakoulujen perusrahoitusta. Marinin hallitus sen sijaan näyttää harjoittavan korkeakoulupolitiikkaa, joka johtaa taas leikkausten tielle.

Huhtikuun alun kehysriihessä on hallituksen esitettävä konreettiset keinot, jos se aikoo oikeasti tavoitella tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan rahoitusosuus nostoa 4 %:iin BKT:sta. Kannustan kaikin tavoin tiedeministeriä työssään pitämään tutkimuksen ja korkeakoulujen puolta.

Korkeakoulujen koulutusmäärien nostaminen edellyttää myös lisämäärärahoja. Lisäaloituspäivät on suunnattava pääkaupunkiseudulle. Helsingin yliopistolle on samalla myönnettavä tutkinnonanto-oikeus terveysteiden maisterikoulutukseen.

Hoitajamitoituksesta

Ennen vaaleja hallituspuolueet lupasivat vanhusten ympärivuorokautiseen hoivaan vähintään 4 400 hoitajaa lisää ja sitovan hoitajamitoituksen rahoittamiseksi ainakin 250 miljoonaa.

Budjettiriihen kulutusjuhlasta hoitajamitoitukseen herui tälle vuodelle vain viisi miljoonaa euroa. Ja mikä vakavinta, hallituksella ei ole oikeasti käsitystä mistä rahat lisähoitajiin jatkossa otetaan tai oikeammin leikataan.

Ministeri Kiuru onkin jo esitellyt leikkauslistoja, joissa Kela-korvaus kurjistetaan lähes tyhjiin ja vaikeutetaan mm. terveyskeskusjonoissa olevien vanhusten pääsyä lääkärille. Toimi tuo lähinnä lisäkustannuksia ja vaikeuttaa entisestään palveluihin pääsyä. Kiurun leikkauslistallaan mainitsemia lääkehuollon tehostamista ja digitalisaatiota tarvitaan, mutta niistä ei heti irtoa rahaa. Hoitajia tarvitaan lisää nyt ja siihen on oltava riihikuivaa rahaa.

Kiuru on myös todennut, että tarvittavien lisähoitajien kouluttamiseen tarvittavat määrärahat leikataan myös valtion budjetista. Epäselvää on leikataanko koulutuksesta vaiko mistä?

Oppivelvollisuudesta

Asiantuntijat ovat odotetusti antaneet tylyn tyrmäyksen Marinin hallituksen oppivelvollisuuden venytysesitykselle. Oppivelvollisuuden venytysesitys tuo enemmän ongelmia kuin ratkaisuja. Se ei poista motivaatio-ongelmia, ei ehkäise keskeyttämisiä, ei takaa kaikille toisen asteen tutkintoa, ei paranna opiskelijoiden oloja, ei edistä sitä, että kouluissa opittaisiin paremmin.

Tärkeintä on, että laadukas varhaiskasvatus ja perusopetusta antaisivat jokaiselle nuorelle yhdenvertaisesti riittävät tiedot, taidot sekä oppimisen ilon, jotka kantavat vähintään toisen asteen tutkinnon suorittamiseen ja siitä edelleen työelämään.

Syrjäytymisvaarassa olevat nuoret tarvitsevat räätälöityä ohjausta ja tukea. Esimerkiksi oppisopimuskoulutusta tulee kehittää yhä paremmin nuorille sopivaksi ja työnantajia houkuttelevaksi.

Marinin⁩ hallituksen reistaileva laskutaito ajamassa kunnat ahdinkoon, vaarantamassa opetuksen ja kuntapalvelut. Sekä hoitajamitoitukseen että oppivelvollisuuteen jäänyt rahoitus hoitamatta.

Ilmastosta

Punavihreän hallituksen ilmastoteot puuttuvat. Ilmastokysymyksiä kierretään kuin kissa kuumaa puuroa. Kivihiilestä luopumisesta teki päätöksen Sipilän hallitus. ⁦Missä luuraa ⁦nykyhallituksen⁩ vastuuntunto?

Ilmastopoliittinen lupaus on myös karkaamassa. Asiantuntijat ovat tyrmistyneitä vitkastelusta. Hallitus ei ole vieläkään saanut tehtyä päätöksiä tarvittavista päästövähennyksistä. Sen sijaan ympäristölle haitallisia tukia kasvatettiin 100 miljoonalla eurolla.

Aalto-yliopisto 10 vuotta

Allekirjoitin opetusministerinä Aalto-korkeakoulusäätiön säädekirjan valtion puolesta 25.6.2008 yhdessä muiden perustajatahojen kanssa.

Päävastuun kantaminen opetusministerinä uuden yliopiston perustamisesta ja aikoinaan paljon vastusta saaneen hankkeen maaliin vieminen oli mieletön juttu. Uudistus tapahtui hienon joukon yhteistyöllä. Suomalaista sisua tarvittiin kaikilta. Olen kiitollinen, että sain olla mukana ja ylpeä Aalto-yliopistosta. Johdin myös nimitoimikuntaa, jossa ”rakkaalle lapselle” valittiin nimi Aalto.

Me Aalto-yliopiston perustajat olimme koolla Otaniemessä rehtori Ilkka Niemelän vieraana. Saimme kuulla hienoa muistoja 10 vuoden takaa ja upeita tuloksia yliopiston toiminnasta. Onnea ja menestystä tuleville vuosille koko Aallon joukolle.

Helsingin ja Uudenmaan kansanedustajat koolla

Johtamani Helsingin ja Uudenmaan kansanedustajien neuvottelukunta KENK on koolla kerran kuukaudessa alueemme tärkeiden asioiden äärellä.

6.3. järjestetyssä kokouksessamme Etelä-Suomen aluehallintoviraston johtoryhmä esittäytyi kansanedustajillemme. Esiin nousi kysymyksiä muun muassa koulujen sisäilmaongelmista, eläinsuojeluvalvonnasta ja koronavirukseen liittyvien kysymyksien vastuunjaosta.

Käsittelimme myös tulevan EU-ohjelmakauden rakennerahastosaannon jakautumista kansallisesti. Seuraavan rakennerahastokauden varat tulee jakaa nykyistä tasapuolisemmin ja oikeudenmukaisemmin, jotta hallitusohjelman työllisyys- ja innovaatiotavoitteisiin voidaan vastata.

Politiikan workshop – helsinkiläisten parhaaksi

Kokoomuksen ryhmähuone eduskunnassa oli viime kuussa täynnä upeita naisia ja energiaa. Pohdimme yhdessä, miten rakentaa entistäkin parempaa Helsinkiä. Sellaista kotikaupunkia, jossa kaiken ikäisillä on hyvä asua ja elää.

Keskustelu oli onnistunut. Se toi paljon uusia ideoita myös eduskuntatyöhön. Ajatukset ja ehdotukset edelleen tervetulleita. Kiitos paljon kaikille ja erityisesti kanssani puheenjohtajana toimineelle Nina Virto-Väisänen.

Laatua korkeakoulupolitiikkaan

Järjestimme edustaja Sari Multalan kanssa koulutuspolitiikan seminaarin, joka veti kansalaisinfon täyteen yleisöä. Tilaisuuden ”Miten koulutamme tulevaisuuden osaajia” agendalla oli mm. jatkuva oppiminen. Alustajina Milma Aroma Sitrasta, Heljä Misukka Akavalta ja paneelissa Jari Niemelä (Helsingin yliopiston rehtori), Riikka Heikinheimo (EK), Tapio Hautamäki (SYL puheenjohtaja) ja Petri Lempinen (Arene).

Suurkiitos korkeatasoisille ja innostaville alustajille ja uusia ideoita tuoville osallistujille. Tilaisuus oli upea matka osaamisen maailmaan

Valmistelemme parhaillaan Kokoomuksen uutta tavoiteohjelmaa puoluekokousta varten. Ajatukset ja ideat ovat tervetulleita!

Kansanedustaja vapaalla

Upea luontomme on meidän suomalaisten rakkaus ja rikkaus. Matkailu tuo myös työtä ja toimeentulon monelle suomalaiselle.

Suomi on täynnä upeita luontoelämyksiä. Ilmaston vuoksi kotimaanmatkailu on hyvä ja vastuullinen vaihtoehto. Matka-Suomen jutussa kerron omia kokemuksiani kotimaanmatkailusta.

Eduskuntatyössä ympäristöstämme huolehtimisen lisäksi on niin omalla kuin koko eduskuntaryhmämme työagendalla alkoholipolitiikan modernisointi.

Ravintoloiden toimintamahdollisuuksien edistäminen on matkailuelinkeinon kannalta aivan olennaista.

Lue ajatuksiani kotimaan matkailusta Matka-Suomen artikkelista!

Ajankohtaisia kirjoituksia ja valtiopäivätoimia

 • Hallituksen toiminta vastuutonta – terveyspalveluiden heikentäminen keskeytettävä. Hallituksen on keskeytettävä Kela-korvauksen leikkaamisen valmistelu, mikä toteutuessaan heikentäisi hoitoon pääsyä. Lue lisää
 • Koulutuksen laadun on oltava koulutuksen kehittämisen lähtökohta. Hallituspuolue keskusta esittää, että yleissivistäviä opintoja voisi opiskella ensimmäisinä vuosina ristiin ammatillisessa ja lukiossa. Periaatteessa tämä on helpolta kuulostava ratkaisu. Lue lisää
 • Jätin kirjallinen kysymyksen hallitukselle 5.3. tartuntapäivärahan maksamisesta ulkomailla karanteenissa oleville henkilöille. Suomessa on epäselvää, miten karanteenissa ulkomailla olevia henkilöitä ja heidän perheitään voidaan auttaa sekä kenelle on mahdollista maksaa tartuntapäivärahaa. Lue lisää
 • Marinin hallitus kääntämässä selän järjestöille. Kansalaisjärjestöt ovat merkittävä voimavara. Ne tarjoavat monipuolisia näkökulmia päättäjille sekä tukevat kansalaisten laajaa osallisuutta ja tuovat kansalaisten ääntä kuuluviin. Järjestöjen sulkeminen pois lakien valmistelusta on vakava asia. Lue lisää
 • Muisti-lehden pääkirjoitus: Liikunta vaalii terveyttä ja hyvää mieltä. Ikäihmisten liikkumiskyvyn ongelmista kaksi kolmasosaa johtuu liikunnan puutteesta – vain kolmannes vanhenemisesta. Liikkumattomuus romahduttaa nopeasti ihmisen toimintakyvyn ja elämän laadun. Liikuntaan ja mahdollisuuteen ulkoilla ei saa olla ikärajaa. Lue lisää
 • Kokoomusedustajat: Missä on hallituksen korkeakoulu- ja tiedepolitiikka? Kokoomus on sitoutunut nostamaan tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan rahoituksen tason neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta. Hallituksen esityksillä tätä päämäärää ei olla saavuttamassa. Lue lisää
 • Kokoomuksen Sarkomaa: Kieltolain aika on ohi. Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sari Sarkomaa toteaa, että alkoholin etämyynti on EU-sisämarkkinoiden normaalia toimintaa, jota ei voi eikä pidä kieltää. Lue lisää
 • Hoitajamitoituksen rahoitus on kuin keisarin uudet vaatteet – niitä ei ole. Pääministeri Marin myönsi viime torstain kyselytunnilla karun totuuden: hallitusneuvotteluissa hoitajamitoitus jätettiin ilman luvattua rahoitusta. Lue lisää
 • Kokoomuksen Sarkomaa Marinin hallitukselle: Terapiatakuuta ei ole varaa heittää roskakoriin. Vaikeudet saada apua mielenterveysongelmiin murentavat voimalla hyvinvointiyhteiskunnan perustaa ja henkistä pääomaamme. Tehokas keino lisätä ihmisten hyvinvointia ja estää syrjäytymistä sekä auttaa ihmiset työelämään ja elämään kiinni on toteuttaa terapiatakuu. Lue lisää
 • Helsingin ja Uudenmaan kansanedustajat vaativat rakennerahastovarojen oikeudenmukaista jakoa. Lue lisää

Terveisin
Sari Sarkomaa

Ota kantaa