Luonnossa on voimamme

Blogi

Suomi liputtaa lauantaina Suomen luonnolle. Amazonin – maailman keuhkojen – ollessa tulessa, asia ei voisi olla ajankohtaisempi. Vaikka luonto pärjää vallan hyvin ilman ihmistä, ihminen ei selviä ilman luontoa. Uusiutuvaa luontoa ei pitäisi pitää itsestäänselvyytenä, vaan arvostaa ja kunnioittaa sitä kuten esi-isämme tekivät. Maailman mittakaavassa Suomi on tässäkin asiassa edelläkävijä: olemme ensimmäinen maa, jonka luonnolla on oma liputuspäivä.

Tällä viikolla Suomen luonto on ollut vahvasti esillä; Erämessujen ohella on vietetty Puunhalausviikkoa, järjestetty Suomen Partiolaisten toimesta Suomen suurin metsäseminaari ja maamme luomutilat ovat esitelleet toimintaansa. Kulttuurissamme on ollut tapana naureskella puunhalaajille. Ei kannattaisi – vaan mennä itsekin metsään. 

Saamme koko ajan lisää tutkimustietoa, miten elämällä synenergiassa luonnon kanssa, voimme itsekin paremmin. Ilman tutkimuksiakin tunnemme kehossamme luonnon vaikutuksen. Stressi ja ahdistus jäävät metsään, sillä luonto laskee verenpainettamme ja tasaannuttaa pulssiamme. Jättämällä hälyn ja kuuntelemalla luonnon ääniä, keskittymiskykymme paranee. Luonnossa leikkimisen on havaittu edistävän lasten oppimista ja ongelmanratkaisukykyä. Suomi on yksi johtavista maista metsän terveysvaikutusten tutkimisessa. Ehkä se, että meillä on edelleen vahva luontoyhteys, tekee meistä melko lailla täysipäistä kansaa.

Suomella on loistavat mahdollisuudet profiloitua luontomatkailun kultamaaksi. Luultavasti mikään ei ole kiinalaisen suurkaupungin asukkaalle ihmeellisempää kuin hengittää puhdasta ilmaa tai japanilaiselle turistiryhmälle poimia hotellin takapihan metsästä mustikoita. Jokamiehen oikeus saattaa olla revontulia ihmeellisempi asia.

Erittäin tervetullut on monien suomalaisten yritysten suuntautuminen Green Care-toimintaan. Luontoon ja maaseutuympäristöön liittyvä ammatillinen toiminta edistää ihmisten hyvinvointia ja elämänlaatua. Positiivisia tuloksia on saatu mm. eläinavusteisen toiminnan käyttämisestä niin lastensuojelussa kuin työhyvinvoinnissa. Kehittämällä tällaista toimintaa, meillä on mahdollisuus sekä parempivointiseen yhteisöön että uuteen aluevaltaukseen matkailualalla.

Vaikka me suomalaiset olemme lähteneet metsästä, metsä ei ole lähtenyt meistä. Onneksi. Ehkä kansamme muistaa vanhan intiaaniviisauden todeksi:

”Vasta kun viimeinen puu on kaadettu

Vasta kun viimeinen kala on pyydetty

Vasta kun viimeinen joki on myrkytetty

Vasta sitten te huomaatte, ettei rahaa voi syödä”

Hyvää Suomen luonnon päivää! Pidetään siitä ja toisistamme hyvää huolta!

Ota kantaa