Kokoomuksen Sarkomaa: Kummallista köydenvetoa hallituksessa – turvataanko suomalaisten ostovoima vai ei?

Blogi

TIEDOTE 18.8.2019

Julkaisuvapaa
heti

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sari
Sarkomaa
antaa vahvan tuen pääministeri Rinteen tällä viikolla antamalla
lupaukselle turvata suomalaisten ostovoima. Rinne lupaili Ylen haastattelussa
torstaina, että hallitus ei päästä ostovoimaa heikkenemään.

  • Valtiovarainministeri Mika Lintilä tyrmäsi välittömästi pääministerin lupauksen. Mikähän on hallituksen kanta? Julkisesta kinastelusta on tullut Rinteen hallituksen tapa. Tämä hämärtää hallituksen linjaa ja pitkällä tähtäimellä syö uskottavuutta. On myös syytä kysyä, johtaako hallitusta pääministeri vai valtiovarainministeri?, Sarkomaa hämmästelee.
  • On helpottava uutinen, jos pääministerin puheenvuoro tarkoittaa sitä, että Rinteen hallitukselta löytyy armoa keskituloisten kurittamiseen ja malttia olla tiukentamatta jo nyt ylikireää verotusta. Keskituloiset ovat hyvinvointiyhteiskunnan selkäranka. Työn vastainen verolinja musertaa hyvinvointiyhteiskunnan perustaa, Sarkomaa sanoo.
  • Lauantaina puolestaan pääministeri moitti valtiovarainministeriä leikkauspuheista. Näyttää siltä, että pääministeri ja valtiovarainministeri ovat jatkuvasti tukkanuottasilla ja talouspolitiikan osalta hyvin eri linjoilla. Budjettiriihessä hallituksen on viimeistään kirkastettava, mikä hallituksen talouspolitiikan linja oikeasti on? 

Veronmaksajien
keskusliitto on arvioinut, että valtiovarainministeri Lintilän esitys vuoden
2020 valtion talousarvioksi kiristäisi palkkaverotusta puolella miljardilla –
keskituloisen lompakosta lähtisi jopa 250 euroa, ellei hallitus tee
kompensoivia kevennyksiä kilpailukykysopimukseen liittyvien palkansaajamaksujen
kiristymiseen.

  • Palkansaajien ja eläkeläisten ostovoiman leikkaaminen on myrkkyä työllisyydelle ja ankaran progression kiristäminen työn kannustimille. Hallituksen on syyskuun budjettiriihessä syytä purkaa ansiotuloverotuksen korotukset, kuten kokoomus on esittänyt, Sarkomaa vaatii.
  • Meidän tulisi verottaa vähemmän sitä, mitä haluamme enemmän, eli työtä ja enemmän sitä mitä haluamme vähemmän, eli haittoja ja päästöjä. Yhtälailla on kevennettävä eläkkeiden verotusta, Sarkomaa jatkaa.

Esimerkiksi 2 720 euroa kuukaudessa ansaitsevan tienatusta
lisäeurosta 47,2 senttiä vie verokarhu. Yli 50 prosentin marginaaliveroaste
nousee jo 3 920 euron kuukausipalkalla.

  • Nämä karmaisevat luvut kertovat, että veropolitiikan painotuksen on oltava keskituloisissa ja progression keventämisessä. On täysin kaupunkilaisjärjellä vastaista, että lisätulojen tai paremmin palkatun työn hankkimisesta rangaistaan. Työn verotuksen keventäminen on täysin välttämätöntä työllisyyden ja kannustimien vahvistamiseksi ja hallituksen työllisyystavoitteen saavuttamiseksi, Sarkomaa summaa.

Suomessa kuten muuallakin Euroopassa
veropolitiikka on viime vuosina kääntynyt talouskasvua ja työllisyyttä
tukevampaan suuntaan. Tätä kestävää linjaa on Sarkomaan mielestä välttämätöntä
jatkaa.

  • Veropolitiikan on oltava talouskasvua ja työllisyyttä tukevaa eikä ahkeruutta kampittavaa. Kaiken työn pitää kannattaa, Sarkomaa jatkaa.
  • Veropolitiikassa on syytä katsoa naapurimaa Ruotsia. Keskipalkkaa verotetaan Ruotsissa keveämmin kuin Suomessa ja Ruotsissa progressio kiristyy suuremmilla tulotasoilla kuin Suomessa. Meillä verotus kiristyy hyvin nopeasti palkansaajan tulojen noustessa, kun korkeat marginaaliveroprosentit iskevät lisäansioiden ja uralla etenemisen kannustimiin, Sarkomaa sanoo.

Lisätietoja:

Sari Sarkomaa, 050 511 3033

Ota kantaa