Matkailussa on potentiaalia

Blogi

Rinteen hallitus toivoo Suomeen työpaikkoja ja tuloja. Suomen lisääntyvä vetovoima matkailussa toisi molempia. Maailmantähdet ovat nostaneet Suomen matkailun nousukiitoon julkaisemalla selfietä Pohjolan perukoilta, jossa he ovat saaneet matkustaa rauhassa. Hiljaisena tunnetun kansamme suurin matkailuvaltti voikin yllättäen olla puhtaan ilman ja kauniiden maisemien ohella vaitiolo. Meillä saa käydä rauhassa kylässä, ilman että lörpöttelemme sen kaikille.

Kesän matkailusesonkimme jää lyhyeksi, sillä se ei mene yksiin Keski-Euroopan lomasesongin kanssa. Kun muualla lomaillaan heinä-elokuu, Suomessa joudutaan laittamaan lappuja luukulle, sillä sesonkityövoimana toimivat opiskelijat palaavat opintojensa pariin koulujen alkaessa.

Elinkeinoministeriö Mika Lintilän (kesk.) johdolla tilasi viime vuonna selvityksen, jonka mukaan koulujen lomien siirtäminen kahdella viikolla toisi matkailualalle yli 200 miljoonaa euroa ja 1300 henkilötyövuotta lisää. Lintilä toivoi tuolloin, että seuraavissa hallitusneuvotteluissa siirron mahdollisuus otettaisiin vakavasti.

Hallitusohjelma lupaa käynnistää kansallisen matkailun ohjelmakokonaisuuden, jonka avulla jatketaan matkailualan kestävää kasvua ja tuetaan matkailuyrittäjyyden lisääntymistä. Tähän kesäloman siirtäminen kahdella viikolla eteenpäin sopisi loistavasti.

Muutos ei hyödytä pelkästään matkailua, vaan palvelee pienten koululaisten perheitä, joiden on soviteltava lomansa lastenhoidon ympärille. Sillä, että kesälomat osuisivat lämpimämpään osaan kesää, on myönteinen vaikutus oppilaiden, perheiden ja opettajien jaksamiselle. Opetuspuolen huoli loman siirrolle on ymmärrettävää. Kun syyslukukausi lyhenee, niin kevätkausi pitenee. Alueellinen kokeilu antaisi vastauksia tähän pohdintaan. 

Suomen matkailun kasvava vetovoima kannattaa hyödyntää. Vähätellä ei pidä ilmastonmuutoksen vaikutusta lomavalintoihin. Moni suomalainen haluaa suosia kotimaisia matkakohteita. Suomen raikas kesä houkuttelee myös yhä kuumemmiksi muuttuvien maiden kesälomalaisia.

Matkailun kehittämisen ehtona on omalta osaltaan alaa tukeva lainsäädäntö ja tukena oikeanlainen veropolitiikka. Matkailu- ja ravintola-alamme verotus lukeutuu Euroopan korkeimpiin. Verotusta ei tule kiristää yhtään – päinvastoin. Korkeat työvoimakustannukset haittaavat etenkin pienten yritysten kasvua.Matkailussa on potentiaalia – hyödynnetään se!

Ota kantaa