Eläinsuojelussa vielä paljon tehtävää

Blogi

Tänään Ystävänpäivänä julkaistiin Animalian ja SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton eläinpoliittisen kyselyn tulokset Eduskunnassa. Jokaista puoluetta oli pyydetty ilmoittamaan eläinpoliittiset näkemyksensä etukäteen tehdyssä kyselyssä.

Meillä kokoomuksen sisällä on erilaisia näkemyksiä eläinsuojelusta. Minulle oli tärkeää olla paikalla edustamassa puolueemme eläinsuojelijoita. Itse kannatan esimerkiksi turkistarhauksesta ja porsaiden kivuliaasta kirurgisesta kastraatiosta luopumista. Onneksi asenteet muuttuvat laajemminkin kohti eläinystävällisempää suuntaa ja toivottavasti näin on myös jatkossa.

Henkilökohtaisesti olisin toivonut meiltä päättäjiltä enemmän uskallusta eläinsuojelulain uudistamisen suhteen – Suomella olisi ollut mahdollisuus nousta pohjoismaiselle tasolle suhteessaan eläimiin. Hallituksen esitys laiksi eläinten hyvinvoinnista sisältää hyviäkin asioita, mutta paljon siitä myös puuttuu. On hyvä, että uuden lain nimi on nimenomaan laki eläinten hyvinvoinnista. Se on laajempi käsite kuin eläinsuojelu ja varmistaa, että eläinten kohdalla välitetään nimenomaan hyvinvoinnista, eikä vain sammutella tulipaloja eli suojella, kun vahinko on jo tapahtunut.

Aika on ajanut auttamattomasti turkistarhauksen ohi sekä maailmalla, että Suomessa. Kauppalehden tutkimuksen mukaan turkistarhaus on yksi heikoimmin tuottavista aloista Suomessa. Turkisalan tulos ja turkisten hinnat laskevat koko ajan. On täysin kohtuutonta tukea kannattamatonta toimintaa, joka tuottaa valtavaa kärsimystä sairaiksi jatkojalostetuille ketuille.

Olemme myös kissojen arvostuksessa edelleen käsittämätön takapajula. Suomessa hylätään tai tapetaan ei-toivottuna arvioiden mukaan noin 20 000 kissaa vuodessa ja vain joka kymmenes talteenottopaikkaan päätynyt löytökissa haetaan takaisin omaan kotiinsa. Tällainen käytös on häpeällistä eikä kuulu hyvinvointiyhteiskuntaan. Tunnistusmerkintä- ja rekisteröintivelvoite edistää vastuullista eläintenpitoa ja pitäisi säätää pakolliseksi samanaikaisesti sekä koirille että kissoille.

Olen hyvin iloinen siitä, että Kokoomuksen loppuvuodesta julkaistusta työstämästämme Kaupunkivisiosta löytyy oma kappale lemmikkieläimille, jossa ehdotetaan tunnistusmerkintää ja lemmikin rekisteröintiä käyttöönottoa kaikkien lemmikkien osalta. 

Erittäin hyvä uutinen eläinsuojelulle on ollut Helsingin poliisin perustama eläinsuojelurikoksiin erikoistunut yksikkö. On suotavaa, että tämä toiminta laajenisi koko Suomeen. Poliisin eläinsuojelurikosyksiköstä voisi tulla myös oikea taho pentutehtailun kuriin laittamiseksi. Siitä on jo hyviä esimerkkejä Helsingistä. 

Myös rajavalvontaa on tiukennettava ja laitettava Tori.fi sekä muut myyntiforumit parempaan valvontaan, jolloin pentutehtailun jälleenmyyntikanavat eivät rehota, kuten nyt. Eläinsuojelurikoksista saatavia tuomioita on kovennettava. Eläin ei ole esine, joka on korvattavissa uudella samanhintaisella, vaan elävä, tunteva olento, joka ansaitsee hyvän elämän.

Paljon on vielä töitä eläinsuojelun eteen tehtävänä. Työ jatkuu. Hyvää ystävänpäivää – myös eläinystävillemme!

 

 

 

Ota kantaa