Kokoomuksen Sarkomaa: HPV-rokote otettava nopeasti osaksi poikien rokoteohjelmaa

Blogi

Tiedote 23.1.

Julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa kirittää sosiaali- ja terveysministeriötä ulottamaan papilloomavirusta torjuvan HPV-rokotteen myös osaksi poikien rokoteohjelmaa.

”Papilloomavirus on tutkimusten mukaan aiheuttajana useissa eri syöpätyypeissä sekä miehillä että naisilla. Tällä hetkellä virusta ehkäisevä HPV-rokote kuuluu vain tyttöjen kansalliseen rokoteohjelmaan. HPV-rokote tulisi ottaa osaksi myös poikien kansallista rokoteohjelmaa, jotta voidaan ehkäistä papilloomaviruksen aiheuttamia syöpiä myös miesten keskuudessa”, Sarkomaa linjaa.

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos (THL) julkaisi keskiviikkona vaikutusarviointiraportin, jonka tulosten perusteella se suosittelee HPV-rokotteen sisällyttämistä poikien rokoteohjelmaan. Päätöksen rokotteiden ottamisesta osaksi kansallista rokoteohjelmaa tekee sosiaali- ja terveysministeriö.

”Tyttöjen HPV-rokotteen on laskettu säästävän vuosittain yli 10 miljoonaa euroa syöpien ja niiden esiasteiden hoidossa. Rokotteen lisääminen myös poikien rokoteohjelmaan lisäisi yhteiskunnalle vuosittain koituvia säästöjä entisestään. Rokotusohjelman laajentaminen on tasa-arvoteko ja viisas investointi kansanterveyteen- ja kansanterveysteko”, huomauttaa Sarkomaa.

”Kannustan ministeriötä ulottamaan HPV-rokotteen myös pojille, sillä rokotteen antaminen kaikille on pieni hinta syöpiä ennaltaehkäisevänä toimena. Tilanteessa, jossa keskustelemme jatkuvasti kasvavista terveydenhuollon kustannuksista, on ilman muuta syytä panostaa tällaisiin ennaltaehkäiseviin toimiin, joilla tulevaisuudessa säästetään merkittävästi terveydenhuollon kustannuksissa”, Sarkomaa muistuttaa.

Väestöstä arviolta 80 prosenttia altistuu papilloomavirukselle jossain vaiheessa elämäänsä. Rokottamalla sekä tytöt että pojat saadaan papilloomavirus hyvin pysäytettyä nuorissa ikäluokissa.

”Poikien rokottaminen papilloomavirusta vastaan hyödyttää lopulta kaikkia. Viruksen leviämistä voidaan tehokkaammin ehkäistä ja siten myös tyttöjen suojaa papilloomavirusta vastaan parantaa”, Sarkomaa summaa.

Sarkomaa muistuttaa ministeri Saarikkoa siitä, että WHO listasi maailmanlaajuiset terveysuhat: Rokotevastaisuus nousi listalle ensi kertaa hiv:n ja ebolan rinnalle.

Sarkomaa toistaa vaateensa säätää Suomeen säädettäväksi rokotevelvollisuuden ja kirittää aloittamaan asiassa selvityksen.  Suomen lasten terveys on rakennettu kovalla työllä. Se ei ole itsestään selvyys. Lasten rokottaminen on vanhempien vastuuta mutta myös lähimmäisen rakkautta.

Lisätietoja:

Sari Sarkomaa

050 511 3033

 

Ota kantaa