Vuodenvaihteen kuulumisia (29.12.2018)

Blogi

Kertaan näin vuodenvaihteessa joitakin loppusyksyn tapahtumia Helsingin kaupunginvaltuustossa. Viimeisille viikoille ennen joulua oli pakkautunut kaikkien toimielinten kokoukset ja seminaarit, ja muutenkin loppusyksy luottamustoimissa oli kiireinen. Siksi joulutauko on ollut hyvin tarpeellinen.

Tärkeimpinä asioina ovat vuoden loppupuolella olleet koko kaupungin ja toimialojen budjetit. Niiden laatimista ja viimeistelyä on helpottanut Helsingin hyvä verotulokertymä. Toisaalta kaupunkia haastaa voimakas väestönkasvu ja sen mukana tarve asunnoille ja palveluille. Myös ikääntyneen väestön osuuden kasvu edellyttää varautumista etenkin sosiaali- ja terveyspalveluissa, joista vastaan omassa valtuustoryhmässäni.

Poliittisten ryhmien viime hetken budjettineuvotteluissa saimmekin sosiaali- ja terveyslautakunnan yhteisen toiveen mukaisesti lisärahoitusta 13 miljoonaa euroa niihin toimintoihin, joita erityisesti haluamme tulevan vuoden aikana kehittää. Lisäraha kohdentuu mielenterveyspalveluiden kehittämiseen erityisesti lapsille ja nuorille sekä ikäihmisten kotona asumisen tukemiseen ja terveysasemien palvelujen saatavuuden parantamiseen. Tärkeitä kohteita kaikki – olen tyytyväinen päätökseen.

Vaikka taloustilanteemme on hyvä, jotkin palvelumme kärsivät parhaillaan henkilöstöpulasta. Avoimia vakansseja on varsinkin pienipalkkaisilla naisvaltaisilla aloilla Kasvatus ja koulutus sekä Sosiaali- ja terveys -toimialoilla; varhaiskasvatuksessa, kotihoidossa, terveysasemilla ja lastensuojelussa. Helsingissä päätettiinkin käynnistää pitkän aikavälin palkkakehityssuunnitelma, jotta kasvava kaupunki saisi ammattitaitoista henkilöstöä varmistamaan hyvät palvelut mm. lapsiperheille ja ikääntyneille.

Muita tärkeitä päätöksiä loppuvuoden aikana ovat olleet esim. suuria rakennuskohteitamme, kuten Östersundomia ja Keski-Pasilaa, koskevat asiat. Merkittävä päätös oli myös kaupungin päivystystoimintojen siirto Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hoidettavaksi uuden päivystysasetuksen mukaisesti. Asiasta juuri julkaistussa ajankohtaisessa mediatiedotteessa lisää asiasta: https://www.sttinfo.fi/tiedote/haartmanin-ja-malmin-paivystykset-siirtyvat-husille-7-tammikuuta-2019?publisherId=23980819&releaseId=69848966

Olemme käsitelleet myös lukuisan joukon aloitteita, joista on käyty jopa pitkälle yöhön venyneissä valtuuston kokouksissa kipakkaakin keskustelua. Mm. anonyymin työnhaun käyttöön ottaminen, huumeiden käyttötilan ja huumeiden tunnistuksen käynnistäminen ovat olleet yleistä kiinnostusta herättäviä asioita. Molempia asioita selvitellään vielä lisää ennen lopullista päätöstä. Monia paikallisia, eri kaupunginosia koskevia aloitteita on myös käsitelty, kuten vessojen saamista Sibeliuspuistoon tai tekojääradan, kuntoportaiden tai asukastilan yms. saamista tietyille alueille. Nämä kaikki ovat kokonaisuudessa pieniä, mutta yleistä mielenkiintoa herättäviä asioita. Siksi tämäntyyppiset aloitteet yleistyvät varsinkin ennen vaaleja. Suuret, perehtymistä vaativat asiat saattavat mennä pienin puhein eteenpäin. Inhimillistä kai.

Maakunta-sote-uudistus on edelleen eduskunnan valiokuntien käsittelyssä, ja veikkaukset uudistuksen läpimenosta vaihtelevat. Aikataulun myöhästyminen on vaikuttanut siten, ettei maakuntavaaleja enää saatane pidettyä tulevana keväänä vaikka nykyinen eduskunta ehtisikin päättää lakipaketista.

Eduskuntavaalit sen sijaan ovat tulossa huhtikuussa (14.4.), ja olen Helsingin Kokoomuksen listoilla ehdokkaana. Tervetuloa mukaan vaalityöhön! Kaikenlainen tuki ja apu on tarpeen. Vaalityöhön – itselle sopivalla tavalla – voi ilmoittautua seija.muurinen@kolumbus.fi . Myös kirjeideni saajaksi voi ilmoittautua lähettämällä e-mail -osoitteensa.

Erityisesti iloitsen siitä, että eduskunnassa on rohkeasti ennen joulua puolustettu oman kulttuuriperinteemme säilyttämistä rohkaisemalla kouluja ja päiväkoteja pitämään kiinni Enkeli taivaan -virrestä ja joulukirkosta. Kansainvälistyvässä Suomessa me kaikki tarvitsemme omat juuremme ja perinteemme.

Valoisaa uutta vuotta kaikille!

Seija

Kaupunginvaltuutettu, Kokoomuksen valtuustoryhmän varapj., maakuntavaltuuston varapj.,
sosiaali- ja terveyslautakunnan ja HUS-valtuuston jäsen,
kirkkovaltuuston jäsen

The post Vuodenvaihteen kuulumisia (29.12.2018) appeared first on Seija Muurinen.