Eduskuntaterveiset 12/2018

Blogi

Arvoisa vastaanottoja,

Politiikan syksy on edennyt eduskunnassa ripeää tahtia. Edessä on vielä ensi viikon loppurutistus. Vuoden 2019 valtion talousarvio on saatava hyväksyttyä vielä ennen joulua.

Kiireisen syksyn jälkeen on hyvä rauhoittua yhdessä perheen ja läheisten kanssa nauttimaan yhteisestä ajasta ja jouluherkuista. Heti loppiaisen jälkeen työmme jatkuu tiiviisti kohti eduskuntakauden loppua.

Olen motivoitunut jatkamaan työtä helsinkiläisten kansanedustajana. Toivotan sinut tervetulleeksi mukaan tekemän vaalityötä sinulle sopivalla tavalla. Laitathan viestiä, jos haluat vaalikampanjan tiimoilta sähköpostia tai kirjepostin. Vaalipäällikkönäni toimii Anniina Pylsy Anniina anniina_pylsy@hotmail.com  ja tiedotusvastaavana Nina Sillantaka nina.sillantaka@gmail.com. Luvassa on mukavia tilaisuuksia ja kaiken kokoista kivaa yhdessä tekemistä sekä ensi käden tietoa kokoomuksen valmistautumisesta kevään eduskuntavaaleihin. Tervetuloa myös mukaan tuleviin kiinnostaviin tilaisuuksiin!

Tässä kirjeessä:

  • Tulevia tapahtumia
  • Iloisia sivistysuutisia budjettineuvotteluista
  • Sotilasvammalain muutoksella parannusta sotainvalidien palveluihin
  • Suomen itsenäisyyttä juhlittiin luontoteemalla
  • Onnea 100 vuotiaalle Kokoomukselle!
  • Rokotevelvollisuus ratkaisuksi heikkenevään rokotekattavuuteen
  • Terveydenhuoltoon vaikuttavuutta julkisella laatutiedolla
  • Suomalaiset tarvitsevat lisää liikuntaa

Tulevia tapahtumia

Sari tavattavissa glögeillä 

Olen mukana Lauttasaaren Kokoomuksen jouluglögeillä osoitteessa Vattuniemenkatu 13 la 15.12 klo 11.30-12.30.  Tervetuloa tapaamaan ja keskustelemaan ajankohtaisista helsinkiläisille tärkeistä asioista.

After walk

Lämpimästi tervetuloa mukaan seuraavaan järjestämääni after walk – tapahtumaan. Keskiviikkona 16.1 klo 17.00 lähdemme yhdessä kävelylle Töölönlahden kauniisiin maisemiin. Kokoonnumme pikkuparlamentin edustalla, Arkadiankatu 3.  Halutessasi voit ottaa kävelysauvat mukaan. Ota ystäväsikin mukaan.

Iloisia sivistysuutisia budjettineuvotteluista!

Olen erityisen tyytyväinen siitä, että tiukoissa talousraameissa saimme hallituspuolueiden voimin hallituksen ensi vuotta koskevaan valtion talousarvioesitykseen lisäpanostuksia koulutukseen ja sivistykseen. Sivistys- ja tiedejaoston esityksen myötä liikkuva varhaiskasvatus –pilotti käynnistetään, perusopetuksen tasa-arvorahoitusta vahvistetaan , kerhotoiminnan määrärahat kaksinkertaistuvat.

Ollessani opetusministeri käynnistin liikunnan lisäämisen peruskoulussa ja laman aikana lamaantuneen lasten kerhotoiminnan elvyttämisen. Olen iloinen siitä, että työ edelleen kantaa hedelmää ja laajenee.

Sotilasvammalain muutoksella parannusta sotainvalidien palveluihin

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa teimme lakialoitteen sotilasvammalain muuttamisesta lakialoitteen, jonka käsittelimme kiireellisenä. Uusi laki tulee voimaan ensi vuoden alussa. Lain myötä yhä useampi sotainvalidia saa oikeuden korvattuun laitoshoitoon. Tämä on välttämätön teko sotainvalidien palveluiden hyväksi. Sotainvalidien tekemä uhraus maamme hyväksi on mittaamattoman suuri. Meidän tehtävämme on turvata ikääntyvien sotainvalidien oikeus palveluihin ja huolehtia heidän hyvinvoinnistaan.

Suomen itsenäisyyttä juhlittiin luontoteemalla

Suomen itsenäisyyspäivänä 6.12 muistamme menneitä sukupolvia ja sotiemme veteraaneja, joista monet uhrasivat henkensä ja terveytensä. Ilman heitä ei olisi itsenäistäisänmaatamme. Upea luonto on meille suomalaisille rakas. On velvollisuutemme jättää kotimaamme ja koko maapallomme tuleville sukupolville paremmassa kunnossa, kun me sen saimme. Oli ilahduttavaa, että linnan juhlien teemana oli tänä vuonna ympäristö.

Minulla on ilo kantaa korteni kekoon ympäristön hyväksi. Itsenäisyyspäivän iltapuvullani kerätään varoja Itämeren suojeluun John Nurmisen säätiölle puvun siirtyessä Hush Hush:in vuokrauspalveluun. Tuntuu hyvältä vauhdittaa suojelutoimia ja Itämeren pelastamista myös tällä tavalla.

Onnea 100 vuotiaalle Kokoomukselle!

Kokoomus 100 juhlallisuuksia vietettiin upeissa puitteissa lauantaina 8.12. Minulla oli ilo olla mukana juhlimassa puolueeni merkkipäivää ystävien seurassa. Osallistuminen juhlaan jäi lyhyesti, kun äitini kaatui. Riensin hänen avauksia ja juhlat jäivät kesken. Kiitos kaikille mukavista kohtaamisista ja keskusteluista!

Rokotevelvollisuus ratkaisuksi heikkenevään rokotekattavuuteen

Rokotekattavuuden notkahdukset ja ilmaantuneet tuhkarokkotapaukset ovat hälyttäviä viestejä. Kannan syvää huolta maamme eri osien heikosta rokotekattavuudesta. Kiritän peruspalveluministeri Annika Saarikkoa käynnistämään viipymättä selvityksen toimista, joilla rokotekattavuus voidaan maassamme turvata. Olen ehdottanut harkittavaksi rokotevelvollisuutta. Rokotevelvollisuus on hyvä olla osa selvitystä.

Terveydenhuoltoon vaikuttavuutta julkisella laatutiedolla

Monelle suomalaiselle on varmasti hämmästyttävä tieto, että kaikki julkiset terveydenhuollon palvelun tuottajat eivät seuraa hoidon laatua järjestelmällisesti lainkaan. Useat muut maat kuten Ruotsi ja Iso-Britannia ovat kehittäneet julkisia kansallisia terveydenhuollon laaturekistereitä hyvin tuloksin. Olen tehnyt pitkään työtä laaturekistereiden saamiseksi Suomeen ja nyt tavoite on toteutumassa.

Neuvotellessamme tämän vuoden valtionbudjetista valtiovarainvaliokunnassa, esityksestäni sovimme määrärahalisäyksestä kansallisten laaturekistereiden pilotoimiseksi. Olen tyytyväinen, että THL on helmikuussa käynnistänyt lisämäärärahan turvin kansalliset laaturekisterit –pilottihankkeen. Oli upea tunne, kun sain olla puhumassa asiasta THL:n kansainvälisessä laatukonferensissä. Saamme vihdoin ehdotuksen siitä, miten kansalliset laaturekisterit voitaisiin Suomessa organisoida.

Suomalaiset tarvitsevat lisää liikuntaa

Liikkumattomuus ja istuva elämäntapamme ovat iso riski terveydelle. Useat selvitykset osoittavat, että kaiken ikäiset suomalaiset liikkuvat liian vähän. On koko Suomen etu luoda uusia tapoja kannustaa suomalaisia liikkeelle.

Erityisesti Ikääntyvälle väestöllemme on luotava lisäkannusteita ja -mahdollisuuksia fyysisen kunnon ylläpitämiseen ja liikunnan lisäämiseen. Pidän tärkeänä, että myös fysioterapeutin tai toimintaterapeutin kotikäynti olisi kotitalousvähennyksen piirissä. Ei ole mitään järkevää perustelua, miksi esimerkiksi siivous ja omasta kodista huolehtiminen ovat kotitalousvähennyksen piirissä, mutta ei omasta kunnosta huolehtiminen.

Myös lasten liikkumattomuus on suurimpia kansanterveysongelmamme ja tikittävä aikapommi. Tutkimukset osoittavat, että useissa päiväkodeissa iso osa päivästä on istumista. Haastan neuvolat nykyistä vaikuttavammin viemään viestiä vanhemmille lasten jokapäiväisen liikunnan välttämättömyydestä. Jo äitiysneuvolassa on aloitettava perheen liikunnalliseen elämäntapaan tähtäävä tukeminen ja kannustaminen. Ulkoilu ja liikkuminen ovat vaikuttavaa terveydenedistämistä, mutta myös mitä parhainta yhdessäoloa.

Joulu on ennen kaikkea yhdessäolon juhlaa. Paras lahja läheisille on antaa heille aikaa.

Lämmintä joulumieltä Sinulle ja läheisillesi toivottaen,

Sari Sarkomaa

helsinkiläisten kansanedustaja

 

 

Ota kantaa