Sydämen sivistys kumpuaa sydämestä

Blogi

Tänään vietämme Suomen itsenäisyyspäivää. Se on arvokkain päivämme. Olemme paljosta velkaa Suomen itsenäisyyden puolesta taistelleille ja Suomen rakentaneille sukupolville. Samoin olemme jo velkaa tuleville sukupolville käyttämästämme ja kuluttamastamme hyvinvoinnista.

Lapset ovat tulevaisuus, jota tulee kunnioittaa. Meidän tulee huolehtia maapallon ilmastosta ja luonnosta, jotta lapsemme eivät joudu maksamaan kohtuutonta hintaa valinnoistamme. Kunnioitus lapsia kohtaan lähtee pienistä teoista, joissa heitä kohdellaan arvostavasti ja samanarvoisesti. Pääministeri Juha Sipilä isännöi Suomen lastenjuhlaa eilen itsenäisyyspäivän aattona. Juhla järjestettiin yhdessä Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja Lapsiasiavaltuutetun toimiston kanssa.

Lapsille järjestetty juhla oli oikeansuuntaista aikuisten toimintaa, jollaisella mahdollistetaan sekä hyvien käytöstapojen että perimätiedon siirtyminen. Lastenjuhlaan oli kutsuttu kaksi 10-vuotiasta koululaista jokaisesta Suomen kunnasta Utsjoelta Hankoon. Tällaisen uudenlaisen perinteen soisi vakiintuvan kaikenlaisessa toiminnassa, jossa lapsi voidaan ottaa huomioon. Lasten huomioiminen kaikessa – juhlista poliittisiin päätöksiin – kuuluu vastuuntuntoiseen aikuisuuteen. Emme voi vaatia tulevilta sukupolvilta kunnioitusta, jollemme itse saman linjaisilla sanoilla ja teoilla ansaitse sitä.

Suomen lastenjuhlan teemana oli lukeminen ja kirjallisuus, joka on pääosassa myös Helsingin keskustakirjasto Oodin perheille suunnatussa avajaisohjelmassa tänään. On merkittävää, että kirjallisuus ja sivistys nostetaan arvoonsa itsenäisessä Suomessamme. Eilen avattuun Oodiin toi tervehdyksensä Tasavallan presidentti Sauli Niinistö, joka ahkerana lukijana kannustaa meitä lukemaan paljon. 

Elämme etuoikeutetussa maassa, jossa jokainen oppii lukemaan ja kirjoittamaan. Maailmalla meidät tunnetaan laadukkaasta koulutuksesta ja tasa-arvosta. Sukupuolten tasa-arvo on myös ollut jo vuosia Suomen kehityspolitiikan läpileikkaava tavoite. Suomi on loistava esimerkki maasta, joka nousee 100 vuodessa sodan runtelemasta, köyhästä maasta sivistysvaltioksi. Diplomaattinen osaamisemme sekä rauhanneuvottelujen onnistuneet lopputulokset ovat maailmalla arvostettuja. Osaamisellamme voimme vähentää globaalia eriarvoisuutta ja vakauttaa maailman levottomuuksia sijoittamalla tyttöihin ja naisiin sekä heidän tasa-arvoonsa. Maailma hyötyy koulutetuista tytöistä. Kun sukupolvelta toiselle periytyvä köyhyys halutaan katkaista, tytöt ovat avainasemassa. Itsenäisen maamme itsenäiset naiset ovat erinomainen esimerkki lasikattojen murtamisesta.

101 vuotta sitten, 6.12.1917, Suomen eduskunta hyväksyi itsenäisyysjulistuksen. P.E. Svinhufvudin johtaman Suomen Itsenäisyyssenaatin antamassa julistuksessa sanottiin: ”Suomen kansa tuntee syvästi, ettei se voi täyttää kansallista ja yleisinhimillistä tehtäväänsä muuten kuin täysin vapaana. Vuosituhannen vapaudenkaipuumme on nyt toteutettava; Suomen kansan on astuttava muiden maailman kansojen rinnalle itsenäisenä kansakuntana.” Suomi on noussut todellakin maailman kansojen rinnalle. Olemme pieni, mutta osaava, fiksu kansa. Ja sisukas kuin mikä! Olemme halunneet kehittyä ja auttaa muita kehittymään. Olemme reilu ja vaatimaton kansa, jonka teot puhuvat puheita kovemmin. Sivistys rakentuu lukutaidosta, mutta sydämen sivistys kumpuaa sydämestä saaden aikaan hyviä tekoja. Edustakaamme molempia – annetaan sekä edellisille että tuleville sukupolville aihetta olla meistä ylpeitä. Hyvää Itsenäisyyspäivää, rakas Suomi.

Ota kantaa