Ensihoitotyötä tekevien pahoinpitelyn kovemmalla rangaistuksella nollatoleranssi väkivaltaan 

Blogi

Tiedote 9.11.2018

Julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa kannattaa rikoslain muutosta, jossa ensihoitotyötä tekevien pahoinpitelystä seuraisi rangaistus samalla asteikolla kuin virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen syyllistynyttä nyt rangaistaan. Kansanedustaja Sarkomaa on tänään jättänyt asiaa koskevan kirjallisen kysymyksen. 

”Ensihoidon tehtävissä autetaan avun tarpeessa olevia hädänalaisia ihmisiä ja pelastetaan henkiä. On kohtuutonta, että heidän joutuessaan uhkailun ja väkivallan kohteeksi seurauksena on ainoastaan sakkoja. Ensihoitotyötä tekevän pahoinpitelystä rangaistaan tällä hetkellä pahoinpitelyrikoksena. Vastaavasti julkista valtaa käyttävän virkamiehen, kuten poliisin, väkivaltaisesta vastustamisesta seuraa neljästä kuukaudesta neljään vuoteen vankeutta,” Sarkomaa toteaa.

Useissa maissa, kuten Iso-Britanniassa ja Pohjois-Irlannissa on toteutettu lakimuutos, joka kaksinkertaistaa pelastajia pahoinpitelevien tuomiot.

Uhkatilanteissa tärkeintä on välttää tilanteen eteneminen fyysiseksi pahoinpitelyksi. Kuitenkin myös rikoslain rangaistusasteikolla on merkitystä ensihoidon ammatin yleisen arvostuksen ja kunnioituksen kannalta. Riittävät rangaistukset antaisivat viestin siitä, että väkivaltaa ensihoitajia kohtaan ei hyväksytä missään muodossa.

Rikoslain kiristystä ovat esittäneet Suomen Ensihoitoalan liitto, Suomen Palomiesliitto ja Tehy.

Sarkomaa pitää myös liittojen esittämää laajemman kansallisen ensihoidon työturvallisuuden toimenpideohjelmaan tekemistä viisaana ehdotuksena.

Lisätietoja

Sari Sarkomaa

050 511 3033

Ota kantaa