Lokakuu on vaaleanpunainen

Blogi

Lokakuu on Roosa nauha -kuukausi. Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräyksellä rahoitetaan suomalaista rintasyöpätutkimusta. Sen lisäksi kerätyillä varoilla tuetaan neuvontapalvelua. Syöpäjärjestöjen maksuttomassa neuvontapalvelussa syöpään erikoistuneet terveydenhuollon ammattilaiset tarjoavat tukea puhelimitse, sähköpostitse, chatissa ja kasvokkain. Neuvontapalvelu antaa tietoa ja tukea syöpään sairastuneille ja heidän läheisilleen. Rintasyöpä koskettaa sairastuneen lisäksi myös suurta joukkoa hänen läheisiään.

Syöpä seuraa tuntemattomia polkuja ja siksi sen voittamiseksi tarvitaan tutkimusta. Syöpäsäätiön tutkimusmatka syövän voittamiseksi on kestänyt jo yli 70 vuotta ja jokainen vuosikymmen on tuonut omat läpimurtonsa; tutkimuksen ansiosta jo kaksi kolmesta syöpäpotilaasta paranee. Roosa nauha -keräys tavoittelee tänä vuonna kahden miljoonan euron tuottoja syöpätutkimukseen ja sairastuneiden ja läheisten tukemiseen. Roosa nauha keräyksen ansioista toimii myös puhelin- ja chattineuvontapalvelut, jotka tarjoavat apua syöpään sairastuneille sekä heidän läheisilleen koko maassa.

Rintasyövästä selviytymisessä Suomi on Euroopan kärkipaikalla. Tämä on maailman huippuluokan syövän hoidon mutta myös varhaisen toteamisen, erityisesti hyvän mammografiaseulontaohjelman ansiota. Myös naisten omatoimisella rintojen tarkkailulla on tärkeä rooli rintasyövän varhaisessa toteamisessa. On tärkeä tosiasia, että valtaosa naisista havaitsee itse poikkeavan muutoksen rinnassaan.

Oma terveys on hyvä syy tehdä henkilökohtaisia terveyspäätöksiä ja esimerkiksi aloittaa rintojen omatarkkailu ja lisätä liikuntaa. Omatarkkailu on parhaimmillaan elämänmittainen tapa, jolla opitaan tuntemaan keho ja siinä tapahtuvat muutokset. Omatarkkailu vie kuukausittain viisi minuuttia, joten se on fiksu ja kaikille saatavilla oleva teko omaan terveyteen ja hyvinvointiin.

Tunne rintasi ry:n lanseeraama OMAKUU-sovellus on hieno innovaatio. OMAKUU-sovellus toimii sekä kuukautiskalenterina että muistuttaa joka kuukausi rintojen omatarkkailusta, ja näin ollen kannustaa naisia huolehtimaan omasta hyvinvoinnista ja terveydestä.

Rintasyöpä on suomalaisnaisten yleisin syöpä. Vuosittain maassamme ilmenee noin 5000 uutta rintasyöpätapausta. Rintasyöpä on yleisin yli 45-vuotiailla naisilla, mutta sitä esiintyy myös nuoremmilla. On hienoa asia, että rintasyövän ennuste paranee koko ajan varhaisemman syövän toteamisen ja hoitomenetelmien kehittymisen ansiosta. Tämän kehityksen taustalla on tehty tutkimus, jonka voimavarat on viisasta turvata.

Sari Sarkomaa Kansanedustaja

Eduskunnan syöpäverkoston puheenjohtaja

Syöpäsäätiön hallituksen jäsen

Ota kantaa