Eduskuntaterveiset 9/2018

Blogi

Arvoisa vastaanottoja,

Politiikan syksy alkaa eduskunnassa kuumentua, mihin vaikuttaa lähestyvät eduskuntavaalit. Kokoomuksen eduskuntaryhmässä keskitymme tekemään sitkeästi työtä politiikan ilmapiirin ilmakuopista huolimatta. Olennaista on viedä eteenpäin esityksiä, jotka edistävät uusien työpaikkojen syntyä. Isoin asia työlistalla on ensi vuoden talousarvion käsittely. Olen tyytyväinen, että neuvotteluissa saimme läpi tavoitteeni lisätä tutkimuksen ja koulutuksen voimavaroja, vauhdittaa Itämeren suojelua sekä kohentaa yrittäjyyden edellytyksiä.

Olen saanut paljon kyselyitä ensi kevään eduskuntavaaleista. Olen motivoitunut jatkamaan työtä helsinkiläisten kansanedustajana. Toivotan sinut tervetulleeksi mukaan tekemän vaalityötä sinulle sopivalla tavalla. Kampanjassa pieni on suurta. Esimerkiksi tuttuja äänestämään innostaminen on iso apu. Laitathan viestiä, jos haluat vaalikampanjan tiimoilta sähköpostia. Luvassa on mukavia tilaisuuksia ja kaiken kokoista kivaa yhdessä tekemistä sekä ensi käden tietoa kokoomuksen valmistautumisesta kevään eduskuntavaaleihin.

Eduskuntatyön ohessa valmistelemme eduskuntaryhmässäni tulevan eduskuntakauden tavoitteita ja olen tässä työssä vahvasti mukana. Johdan ryhmästämme hyvinvointipolitiikan tavoitteiden valmistelusta.

Tässä kirjeessä:

  • Tulevia tapahtumia
  • Lasten lukutaidon edistäminen on tasa-arvoteko
  • Elämän loppuvaiheen laadukkaaseen hoitoon panostetaan
  • YTHS:n palveluiden laajentaminen terveysloikka
  • Saimaannorpan suojelua edelleen vahvistettava

Tulevia tapahtumia

Eduskuntavierailu 3.10 klo 18.00

Tervetuloa eduskuntataloon tapaamaan ja kuulemaan politiikan kuulumisia sekä ajatuksiani lähestyvistä eduskuntavaaleista keskiviikkona 3.10 klo 18.00. Voit ilmoittautua tilaisuuteen TÄÄLLÄ.

 

Sunnuntaina 7.10 Hakaniemen markkinat klo 10-10.45 ja Silakkamarkkinat klo 11-12

Tervetuloa tapaamaan ja keskustelemaan helsinkiläisille tärkeistä asioista ja politiikan kuulumisista perinteisille Hakanimen markkinoille Hakaniemen torille ja Silakkamarkkinoille Kauppatorille. Nähdään Kokoomuksen teltalla!

 

Miten tekisimme Helsingin peruskouluista maailman parhaita? ti 16.10klo 16.30-17.30

Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan Helsingin peruskouluista tiistaina 16.10 klo 16.30- 17.30 Pikkuparlamentin Kansalaisinfoon (Arkadiankatu 3).

Järjestän tilaisuuden yhdessä Helsingin kaupungin kasvatuksen ja opetuksen apulaispormestari Pia Pakarisen kanssa. Mukana myös HOAY, Vanhempainliitto ja Helvary. Tarkoituksena on keskustella laajasti peruskoulutuksen eri kysymyksistä sekä pohtia peruskoulun kehittämistarpeita Helsingissä. Olet lämpimästi tervetullut mukaan kuulemaan, keskustelemaan ja vaikuttamaan!

 

Helsinkiläisiä ympäristötekoja – Kokoomuksen ympäristötavoitteet seuraavalle hallituskaudelle 18.10 klo 17.30

Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan Helsingin ympäristöasioista ja ideoimaan Kokoomuksen uutta ympäristöohjelmaa torstaina 18.10 klo 17.30 Kokoomusopiskelijoiden tiloihin Kansakoulukujalla (Kansakoulukuja 3 A, 3. krs)

Tilaisuudessa esittelemme kansanedustaja Pertti Salolaisen kanssa Kokoomuksen kesäkokouksessa julkaistua keskustelunavausta ympäristöstä. Kommenttipuheenvuoron tilaisuudessa pitää kaupunkiympäristölautakunnan varapuheenjohtaja Risto Rautava. Lisäksi osallistujat pääsevät ideoimaan omia tavoitteitaan Kokoomuksen ympäristöohjelmaan KansY:n puheenjohtajan Konsta Nupposen vetämissä ryhmätöissä. Tervetuloa!

 

Tervetuloa mukaan Kokoomuksen yrittäjäkiertueelle ke 24.10 klo 17.00-18.45!

Kokoomuksen eduskuntaryhmä järjestää tänä vuonna yrittäjäkiertueen, jonka tavoitteena on kerätä ajatuksia yrittäjyyden edistämisestä. Järjestän Juhana Vartiaisen ja Hyvinvointialan liiton kanssa tilaisuuden keskiviikkona 24.10 klo 17-18.45 Elinkeinoelämän keskusliiton auditoriossa (Eteläranta 10). Muistathan ilmoittautua tilaisuuteen tarjoiluiden mitoitusta varten TÄÄLLÄ. Tervetuloa mukaan kuulemaan, keskustelemaan ja vaikuttamaan!

Järjestettävän tilaisuuden esitysten ja keskustelun pohjalta laaditaan esitys Kokoomuksen eduskuntaryhmän toimista yrittäjyyden edistämiseksi. Kokoomuksen eduskuntaryhmä julkistaa uudet ja päivitetyt yrittäjyystavoitteensa syksyllä 2018.

 

Maailman opettajien päivä 5.10. klo 13–17 Sanomatalo

Olen mukana keskustelemassa koulutuksen uudistamistarpeista Maailman opettajien päivänä 5.10 järjestettävässä yleisötilaisuudessa Sanomatalon Mediatorilla, os. Töölönlahdenkatu 2, Helsinki. Olen puhumassa tilaisuudessa kello 15.15. Tervetuloa!

 

Lasten lukutaidon edistäminen on tasa-arvoteko

Heikkenevä lukutaito on ollut suuri huoleni ja olen tehnyt työtä lukutaidon laskun katkaisemiseksi. Tutkimusten mukaan lapselle lukeminen on merkityksellistä tämän kehityksen kannalta. Lukeminen vaikuttaa lapsen kielitaidon kehittymiseen, oppimistuloksiin ja koulumenestykseen. Hyviä toimijoita lukutaidon edistämiseen ovat neuvolat, jotka saavuttavat lähes koko ikäluokan vanhemmat. Siksi esityksestäni tämän vuoden valtion budjettiin lisättiin Lukukeskukselle voimavarat neuvoloiden kautta toteutettavaan hankkeeseen, jossa vanhemmille annetaan tietoutta lukemisen merkityksestä. Lukukeskus on pilotoinut toimintaa hyvin tuloksin 10 kunnassa ja nyt toiminta laajennetaan koko maahan.

Kannustan ja innostan vanhempia, isovanhempia ja muita lasten lähellä olevia aikuisia lukutalkoisiin lasten lukutaidon edistämiseksi. Vanhempien ja muiden läheisten aikuisten rooli on avainasemassa lasten kiinnostuksessa lukemiseen. Kirjailija Juha Itkosen johtaman lukutaitofoorumin suuntaviivat lasten ja nuorten lukutaidon ja –innon parantamiseksi olivat onnistuneita.

 

Elämän loppuvaiheen laadukkaaseen hoitoon panostetaan

Olen kantanut huolta siitä, että edelleen maassamme on kivun hoidossa ja osaavan saattohoidon saatavuudessa räikeääkin eriarvoisuutta. Ihmisten huoli hoidon ja hoivan laadusta sekä yksin jäämisestä elämän viimeisillä hetkillä on lisääntynyt.

On selvä, että yhdenvertaisen saattohoidon turvaamiseksi tarvitaan sitova lainsäädäntö. Siksi tein myös toimenpidealoitteen saattohoidon kirjaamiseksi lakiin. Elämän loppuajan inhimillinen ja laadukas hoito ja hoiva sekä hyvä kuolema ovat jokaisen perusoikeuksia.

Olen tyytyväinen, että saimme hallituspuolueiden voimin lisämäärärahan saattohoidon uudistettujen laatusuositusten jalkauttamiseen koko maahan. Saimme myös rahoituksen saattohoidon opetuksen lisäämiseksi kaikkien ammattikorkeakoulujen hoitajakoulutukseen ja jokaiseen lääketieteelliseen tiedekuntaan.

Terhokodissa on koko sen 30 vuoden olemassa oloajan tehty mittaamattoman arvokasta työtä saattohoidon kehittämiseksi. Työtä ihmisten mutta myös heidän omaistensa kuoleman kohtaamisen helpottamiseksi. Oli suuri kunnia olla juhlapuhujana Terhokodin juhlassa.

 

YTHS:n palveluiden laajentaminen terveysloikka

Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa aloitimme lakiesityksen käsittelyn, joka tuo myös ammattikorkeakouluopiskelijat YTHS:n palveluiden piiriin. Hyy:n ja SYL:n entisenä sopo-vastaavana ja entisenä pitkäaikaisena YTHS:n hallituksen jäsenenä koen lakiesityksen työvoittona ja opiskelijajärjestöjen yhteistyön hedelmänä.

Korkeakouluopiskelijat ovat Suomen tulevaisuuden osaajia. Heidän työ- ja opiskelukyvystään huolehtiminen on tärkeä tulevaisuus teko.

 

Saimaannorpan suojelua edelleen vahvistettava

Eduskunnan eläinsuojeluryhmän puheenjohtajakaudellani vauhditimme onnistuneesti saimaannorpan suojelua. Saimaannorpan hidas kannan kasvun on useiden eri tekijöiden summa, suojelutoimissa on aika ottaa askelia eteenpäin.

Olen esittänyt, että vastuuministeri Jari Leppä kutsuisi työryhmän koolle valmistelemaan seuraavaa asetusta ja tehostamaan saimaannorpan suojelua. Vakava huoleni saimaannorppakannan tilaan kumpuaa Metsähallituksen tilastoista, joiden mukaan tänä vuonna yli kolmannes saimaannorpan verkkokuolemista on muikkuverkoista johtuvia kuolemia.

Muikkuverkkojen vapautus on lähettänyt täysin väärän signaalin siitä, että ne olisivat saimaannorpalle jotenkin vaarattomampia kuin muut verkot. Sitä ne eivät yksinkertaisesti ole, sen osoittavat jo tämän kesän surulliset uutiset kolmen nuoren saimaannorpan muikkuverkkoihin takertumisesta ja kuolemasta.

Olen syksyn aikana monessa mukana ja jatkan Helsinki-kierrostani. Tervetuloa mukaan vaikuttamaan, keskustelemaan ja tapaamaan. Ollaan yhteydessä.

Syysterveisin

Sari Sarkomaa

Ota kantaa