Eduskuntaterveiset 8/2018

Blogi

Arvoisa vastaanottaja,

Heinäkuisen kesäloman jälkeen koko elokuu on ollut työntäytteinen.

Tärkein työ on ollut budjettiriiheen valmistautuminen. Eduskuntaryhmämme kesäkokous pidettiinmerellisessä Oulussa. On ilo todeta, että Petteri Orpon valtiovarainministerikaudella lähes kaikki hallituksen asettamista talouspoliittisista tavoitteista ovat täyttymässä. Urakkamme jatkuu tauotta kestävämmän talouden ja työllisyyden edistämiseksi.

Tässä kirjeessä:

  • Onnistunut budjettiesitys
  • Suomesta taas askeleen yrittäjämyönteisempi
  • Itämerelle pelastusrengas budjettiriihestä
  • Omaisestaan huolehtivalle tukea tuetulla hoivavapaalla
  • Budjettiriihestä helpottavia uutisia terveydenhuollon tutkimusrahoitukseen
  • Lapsiystävällisessä Suomessa kaikki perheet ovat yhdenvertaisia
  • Tervetuloa eduskunnan avoimiin oviin ma 10.9 klo 14-19
  • Tervetuloa tapaamaan la 1.9 Haagan markkinoille ja Lauttasaari päivään

Onnistunut budjettiesitys 

Olemme saavuttamassa eduskuntakaudelle asettamamme työllisyystavoitteen. Työttömyys on edelleen suurin ongelmamme. Avoimet työpaikat ja työtä vailla olevat on saatava löytämään toisensa. Tähän saimme budjettiriihestä useita lisätoimia.

Erityisen iloinen olen vahvasta panostuksesta tulevaisuuteen: suuntaamme noin 112 miljoonaa lisä euroa tutkimukseen, kehitykseen ja innovaatioihin.

Kenenkään verotus ei ensi vuonna kiristy. Lisäksi pienituloisten verotusta kevennetään 100 miljoonalla eurolla. Tämä on keino, jolla pienituloisten asemaa parannetaan. Pienemmälläkin palkalla kannattaa ottaa töitä vastaan, kun yhä suurempi osa tienatuista euroista jää itselle eikä verottajalle. Oli välttämätöntä, että eläkeläisten ostovoimaa turvaamme 30 miljoonalla lisäeurolla.

Suomesta taas askeleen yrittäjämyönteisempi

Suomi on taas askeleen yrittäjämyönteisempi. Osana budjettiriihtä sovittiin, että  korjaamme  yrittäjän ei-omistavan perheenjäsenen työttömyysturvaa. Nykykäytännön mukaan yrittäjän työllistäessä samassa taloudessa asuvan puolison, lapsen tai muun perheenjäsenen, tulkitaan tämä perheenjäsen työttömyyden kohdatessa yrittäjäksi, vaikka hän olisi ollut palkansaajan asemassa.  Tämän epäreilun valuvian korjaamiseksi olen pitkään tehnyt työtä.

Itämerelle pelastusrengas budjettiriihestä

Rehevöityminen on Itämeren suurin ympäristöongelma. Kesän massiiviset sinilevälautat ovat siitä vakava muistutus. Olen kirittänyt ministeri Tiilikaista ripeisiin toimiin Itämeren pelastamiseksi.  Olen tyytyväinen, että Itämeren ja sisävesien suojeluun kohdennettiin riihessä 45 miljoonan euron ohjelmakokonaisuus. Määrärahalla vahvistetaan myös Itämeren tilan tutkimusta ja lisätään uudistetun tutkimusalus Arandan käyttöä, jota olen aktiivisesti vauhdittanut.

Omaisestaan huolehtivalle tukea tuetulla hoivavapaalla

Meistä moni huolehtii ja kantaa vastuuta ikääntyvistä omaisista jossain elämän vaiheessa. Entistä useampi hoivaa läheistään palkkatyön ohessa. Arvioiden mukaan työikäisistä lähes kolmasosa hoivaa, auttaa tai pitää huolta omaisestaan tai läheisestään oman työssäkäyntinsä ohessa.

Yksi ratkaisu asiaan on luoda läheistään hoitaville tuettu hoivavapaa.

Elokuun alussa Kokoomuksen eduskuntaryhmässä sovimme tavoitteeksi tämän uuden mahdollisuuden kehittämisen.

Budjettiriihestä helpottavia uutisia terveydenhuollon tutkimusrahoitukseen

Budjettiriihen viisas päätös oli nostaa vuoden 2019 budjettiesityksen terveydenhuollon yksiköille kohdentuvat yliopistotasoisen tutkimuksen määräraha 21 me. Eduskunnan on vielä tarkkaan arvioitava rahoituksen riittävyys.

Tämän päivän tutkimus merkitsee huomisen hyvää ja kustannustehokasta hoitoa ja siksi tutkimusrahoituksen turvaaminen on välttämätöntä.

Olen toistuvasti vauhdittanut ministeriöiden työtä etsiä uudistuvan sosiaali-ja terveydenhuoltoon sopivat ratkaisut, joilla turvataan niin terveydenhuollon, hoitotyön ja sosiaalihuollon tutkimuksen rahoitus.

Lapsiystävällisessä Suomessa kaikki perheet ovat yhdenvertaisia

Nykyisin vielä yksinhuoltajat, ero- ja uusioperheet sekä sateenkaari- ja adoptioperheet jäävät suomalaisessa perhe- ja sosiaalipolitiikassa monin paikoin paitsioon. Vastaan eduskuntaryhmässämme tulevan eduskuntakauden ja samalla hallitusohjelmaneuvottelutavoitteiden valmistelusta hyvinvointipolitiikan osalta. Yhdeksi päätavoitteeksi olemme linjanneet lasten ja perheiden aseman kehittämisen.

Budjettiriihessä tehtiin esitys nostaa vanhempainpäivärahaa ja korottaa vähimmäispäivärahoja. Tämä edistää kaikkein pienituloisimpien pikkulapsiperheiden perusturvaa. Ulkomailta adoptoivien perheiden adoptiotukea tarkistetaan. Monikkoperheiden isille myönnetään isyysraha pidennettynä ja adoptiovanhemman vanhempainrahakautta pidennetään. Näin erilaiset perheet saadaan yhdenvertaisempaan asemaan. Lapsiperheiden arkea tuetaan kohdentamalla kotiapuun ja lastensuojeluun 25 miljoonaa euroa vuodelle 2019.

Tervetuloa eduskunnan avoimiin oviin ma 10.9 klo 14-19

Syysistuntokauden käynnistyttyä eduskunta avaa ovensa kaikille talosta, sen historiasta ja

politiikasta kiinnostuneille. Sisäänkäynti on avoinna kello 14.00-18.15. Tapahtuma päättyy kello 19.00. Olen tavattavissa politiikan torilla kello 14.30-15.30. Tervetuloa juttelemaan ja ihastelemaan Suomen itsenäisyyden monumenttia!

 

Tervetuloa tapaamaan la 1.9 Haagan markkinoille ja Lauttasaari päivään

Helsinki-kierroksella la 1.9. Tervetuloa tapaamaan! Olen Haagan torilla klo 10.30-11.30 ja Lauttasaari-päivillä klo 12.30-13.30 (Tallbergin puistotie). Nähdään Kokoomuksen teltalla!

Mukavaa alkanutta syksyä toivottaen

Sari Sarkomaa

kansanedustaja

 

 

 

 

Ota kantaa