Helsingin kuntapolitiikan viikko 33/2018
Lautakuntakausikin pyörähtää käyntiin kesätauon jälkeen. Kaupunginhallituksessa käsitellään mm. Sophie Mannerheimin koulun tilapäisiä opetustiloja koskevaa hankesuunnitelmaa. Kasvatus- ja koulutuslautakunnassa on esillä ensi vuoden talousarvioehdotus, varhaiskasvatuksen palvelusetelimalli ja Stadin ammatti- ja aikuisopiston tilankäytön suunnitelma. Kaupunkiympäristölautakunta pohtii Puhoksen tulevaisuutta ja Löylyn laajennusta.
Maanantai 13.8.
Tiistai 14.8.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta
Sosiaali- ja terveyslautakunta
Torstai 16.8.
Liikennelaitoksen (HKL) johtokunta
Perjantai 17.8.
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto
Kaupunginhallituksessa on esillä Sophie Mannerheimin koulun tilapäisiä opetustiloja koskevan hankesuunnitelman hyväksyminen. Sophie Mannerheimin koulu on sairaala- ja erityiskoulu, jossa toimivat luokat 1.-9. Koulu toimii tällä hetkellä kuudessa eri toimipisteessä. Koulun nykyiset tilat ovat riittämättömät ja osin huonossa kunnossa. Hanke sisällytettiin vuosi sitten Helsingin kaupunkistrategiaan. Tilakysymyksen ratkaisu on sisällytetty kuluvan vuoden talousarvioehdotukseen vuokrahankkeena. Sairaala- ja erityiskoululle toimivin ja paras sijainti on sairaalan läheisyydessä, mutta ei itse sairaala-alueella. Akuutin tilatarpeen sekä selvitysten tuloksena on päädytty esittämään uutta sairaala- ja erityiskouluna toimivaa pääkoulua, joka korvaisi Mechelininkadun ja Nordenskiöldinkadun tilat sekä osan Välskärinkadun tiloista. Parhaaksi vaihtoehdoksi on osoittautunut määräaikainen uudisrakennus Kivelän sairaalan alueelle osoitteessa Sibeliuksenkatu 16. Upeaa, että saamme vihdoin asianmukaiset tilat sairaalakoulua varten.
Kaupunginhallitus antaa myös TEMille lausunnon hallituksen esitysluonnoksesta hiilen energiakäytön kieltämisestä. Lausuntoehdotuksessa pidetään ehdotusta kivihiilen energiakäytöstä luopumisesta tarpeellisena ja kiinnitetään erityistä huomiota kilpailuneutraliteettia koskeviin näkökohtiin. Hallituksen esitysluonnoksen mukaan kompensaatiota ei nimittäin maksettaisi muille kuin yksityisille toimijoille. Helsingin kaupungin näkemyksen mukaan kompensaatio on kohdistettava yhdenvertaisin perustein kaikille voimalaitosten omistajille niiden omistustaustasta riippumatta.
Jo pariin kertaan on jäänyt pöydälle avoimuusperiaatetta ja tietosuojaa kaupungin johdon tapaamisissa koskeva asia. Kaupungin lakimiesten mukaan luottamus- ja viranhaltijajohdon viranhoitoon liittyvistä tapaamisista julkisesti nähtävillä oleva luettelo muodostaa henkilörekisterin ja nimien julkaiseminen edellyttäisi asianomaisilta saatua suostumusta, joten tällaista rekisteriä ei ole tarkoituksenmukaista perustaa. Avoimuutta pitäisi edistää, joten täytyy keksiä muita keinoja.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta käsittelee talousarvioehdotusta vuodelle 2019. Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan asiakasmäärä kasvaa huomattavasti asukasmäärää nopeammin, joten määrärahoja tarvitaan vastaavasti lisää. Esityslistan mukaan lautakunta esittää, että kaupunginhallitukselle jaettavaksi varattu 13 miljoonaa euroa kohdennetaan siihen, ettei väestönkasvusta johtuvia säästötarpeita jouduttaisi toteuttamaan. Syksyn budjettineuvotteluissa keskustellaan aiheesta lisää.
Lautakunta merkitsee tiedoksi palvelusetelimallin valmistelutilanteen varhaiskasvatuksessa. Yksityisen varhaiskasvatuksen osuus on Helsingissä 12 prosenttia, ja ajatuksena on, ettei osuus nousisi yli 20 prosentin. Lasten määrän voimakkaasti kasvaessa kaikille löytyy kyllä asiakkaita. Palveluseteli yksinkertaistaisi paletin hallinnointia, ja se on jo käytössä Suomessa 75 kunnassa. Alustavissa laskelmissa palvelusetelin arvoksi on ajateltu 830 euroa kuukaudessa (esim. Vantaalla se on 817 euroa). Samassa yhteydessä on päätettävä, asetetaanko palveluntuottajalle kattohinta, jonka hän voi periä asiakkaalta palvelusetelin lisäksi. Esim. Vantaalla on käytössä 30 euron katto. Tässä kokouksessa siis merkitään selvitys tiedoksi, seuraavassa kokouksessa tehdään varsinaiset päätökset.
Lautakunta merkitsee tiedoksi myös Stadin ammatti- ja aikuisopiston tilankäytön suunnitelman vuosille 2018-2028. Opiskelijamäärä kasvaa ja toimipaikat ovat tällä hetkellä hyvin hajallaan. Suunnitelmassa esitetään Stadin ammatti- ja aikuisopiston 11 toimipaikasta luopumista ja kahden uuden toimipaikan rakentamista. Roihupellon toimipaikan rakentamista esitetään suunniteltua laajempana ja Myllypuroon rakennetaan uusi toimipaikka Metropolian kampuksen viereen. Sturenkadun toimipaikan korjausvelka on 90 miljoonaa euroa, joten on tarkoituksenmukaista luopua siitä, ja koulutus siirtyy sieltä Roihupeltoon ja osittain Myllypuroon.
Kaupunkisuunnittelulautakunnassa käsitellään Puotinharjun Puhoksen ostoskeskuksen alueen varaamista suunnittelua varten. Puotinharjun Puhos Oy:n maanvuokrasopimus on päättymässä 31.12.2020. Yhtiö on neuvotellut kaupungin kanssa tontin kehittämisestä jo vuosien ajan. Hankkeen tulisi toteuttamaan NREP-konsernin hallinnoima rahasto (NREP Nordic Strategies Fund III), jonka oma pääoma on yli 900 miljoonaa euroa. Hanke toteutettaisiin rahaston omistaman suomalaisen tytäryhtiön alle. Rahaston sijoittajina toimivat useat kymmenet pohjoismaiset, eurooppalaiset, pohjoisamerikkalaiset sekä aasialaiset instituutiosijoittajat, kuten eläke- ja vakuutusyhtiöt. Ratkaisuesityksen mukaan NREP tekisi ostoskeskuksen vanhimman osan remontoinnin kustannuksellaan yhteistyössä nykykäyttäjien kanssa. Tilojen tarjoaminen vuokralle nykyisille yrittäjille alle markkinahintaan olisi mahdollista Puhoksen tontin muut rakennukset purkamalla, alueen kaavoittamisella ja tonttien luovuttamisella ensisijaisesti vapaarahoitteiseen asumiseen.
Helsingin Sanomat kirjoittikin jo Löylyn laajentamistarpeista, jotka ovat myös lautakunnan käsiteltävinä tiistaina. Hakija hakee lupaa 500 kerrosneliömetrin suuruisen ravintolarakennuksen ja venelaiturin rakentamiseksi. Virkamiehet esittävät lautakunnalle 360 kerrosneliömetrin kattavaa lupaa ravintolarakennuksen, terassialueen ja venelaiturin rakentamista varten Hernesaarenrantaan. Rajaamisella halutaan mahdollistaa Hernesaareen rakentuvassa korttelirakenteessa näkymät merelle lisärakennuksen ja nykyisen Löylyn välistä.
Sosiaali- ja terveyslautakunnassa on esillä ensi vuoden talousarvioehdotus, joka kasvaa 1,6 prosenttia tämänvuotiseen talousarvioon nähden.
Lautakunta antaa myös vastauksia valtuutettujen aloitteeseen. Käsittelyssä on lisäksi ennen kesää pöydälle jäänyt selvitys vaihtoehtoisten keinojen löytämiseksi leipäjonoille. Mukana keskusteluissa on ollut Helsingissä elintarvikeapua jakavia ja siitä kiinnostuneita tahoja. Toimintamalliin sisältyy ruoka-aputoiminnassa olevien toimijoiden yhteistyön lisääminen. Uudella toimintamallilla pyritään tunnistamaan myös ruoka-apua saavien muun tuen tarve.
Hyvää viikkoa ja alkanutta lukuvuotta!