Eduskuntaterveiset 6/2018

Blogi

Arvoisa vastaanottaja,

Toukokuun mukavimpia hetkiä oli vauhdikas Naisten Kymppi. Sää suosi ja aurinkoisessa Helsingissä oli hienoa juosta. Tällä kertaa yhteistyökumppanina oli myös syöpäsäätiö ja Roosa nauha -keräys. Oli mukava juosta samalla myös rintasyöpätutkimuksen puolesta. Syöpäsäätiön Roosa nauha –keräyksen tavoitteena on edistää rintasyöpätutkimusta, vaikuttaa siihen, että yhä useampi syöpä voidaan ehkäistä ja hoitaa, sekä varmistaa että jokainen syöpään sairastunut saisi tarvittavan tuen sairauden eri vaiheissa.

Vauhtia on ollut myös eduskunnan työssä. Merkittävä asia koulutuksen osalta on eduskunnan käsittelyyn saapunut vuoden ensimmäinen lisätalousarvio. Olen tyytyväinen, että kokoomusryhmämme tavoite toteutui ja lisätalousarvio sisältää mittavan koulutuspaketin. Teen töitä sen eteen, että koulutus saadaan politiikan keskiöön. Sivistysvaliokunnassa saimme valmiiksi uuden lukiolain mietinnön. Seuraavaksi työstämme valmiiksi varhaiskasvatuslakia.

Tässä kirjeessä:

  • Lisätalousarviosta iso koulutuspaketti
  • Kaksivuotisella esiopetuksella yhdenvertaisempi alku koulutielle
  • Helsinki ja Uusimaa aloittavat laajat valinnanvapauspilotit
  • Kipsijätteestä pelastusrengas rehevöityneelle Itämerelle
  • Kokoomuksen hyvinvointipolitiikan workshop puoluekokouksessa la 9.6 klo 12-13 Sali teatterissa
  • Tervetuloa vieraakseni eduskuntaan syksyllä 2018

Lisätalousarviosta iso koulutuspaketti

Hallituksen neuvottelutulos vuoden 2018 ensimmäisestä lisätalousarvioesityksestä oli onnistunut. Esityksen toimenpiteillä vastataan osaavan työvoiman saatavuuden haasteeseen, vähennetään eriarvoistumista sekä vahvistetaan heikkojen perustaitojen varassa olevien osaamista. Hallitus satsaa lisätalousarviossa kaikkiaan 60 miljoonaa toimenpiteisiin, joilla vahvistetaan osaamista ja koulutusta.

Kaksivuotisella esiopetuksella yhdenvertaisempi alku koulutielle

On erityisen huolestuttavaa se, että varhaiskasvatukseen eivät nyt osallistu ne lapset, jotka siitä kaikkein eniten hyötyisivät. Ekaluokkalaisten lähtötasoerot ovat suuria ja tällä on vaikutuksia pärjäämiseen koulussa ja elämässä myöhemmin. Hyvä ratkaisu yhdenvertaisuuden turvaamiseksi on maksuttoman esiopetuksen pidentäminen kaksivuotiseksi. Laadukas varhaiskasvatus on myös täsmätoimi koulupudokkuuden kitkemiseksi.

Meidän suomalaisten hyvinvointi on aina perustunut koulutukseen, osaamiseen ja sivistykseen. Kokoomuksen keskeinen tavoite on, että kaikki nuoret suorittavat vähintään toisen asteen tutkinnon siten, että osaaminen kantaa työelämään tai yrittäjyyteen.

Helsinki ja Uusimaa aloittavat laajat valinnanvapauspilotit

Hallitus päätti toukokuussa valinnanvapauden pilottirahoista. Metropolimaakunta sai puolet jaossa olevista pilottirahoista. Helsingin ja Uudenmaan pilottihakemukselle myönnettiin 50 miljoonaa euroa jaossa olleesta 100 miljoonasta. Kokeilut alkavat, kun eduskunta hyväksynyt valinnanvapauslain. Työtä eduskunnassa on tehtävä huolella.

Minulla oli ilo aloittaa työ Helsingin ja Uudenmaan kansanedustajien neuvottelukunnan puheenjohtajana. Neuvottelukunnan edunvalvonta kohdistuu tällä hetkellä erityisesti ajankohtaiseen sote- ja maakuntauudistukseen ja erityisesti kaupunkipolitiikan vahvistamiseen.

Kipsijätteestä pelastusrengas rehevöityneelle Itämerelle

Itämeri on meidän helsinkiläisten rikkaus ja rakkaus. Useista suojelutoimista huolimatta kotimeremme on edelleen maailman saastuneimpia merialueita. Pelloille levitettävän kipsijätteen on todettu vähentävän vesistöihin päätyvää maataloudesta aiheutuvaa fosforihuuhtoumaa jopa puolella. Jätemateriaalin hyödyntäminen ympäristönsuojelussa on upea ja kustannustehokas suomalainen innovaatio ja askel kohti puhtaampaa merta. Olen jo usean vuoden ajan toistuvasti ehdottanut, että peltojen kipsikäsittely on otettava yhdeksi maatalouden ympäristötuen toimeksi seuraavalla tukikaudella. Jatkan urakointia asian edistämiseksi. Työtä Itämeren pelastamiseksi on syytä tehdä joka saralla. On olennaista, että Itämeren tutkimuksen ja tutkimusalus Arandan toimintamahdollisuudet turvataan.

Kokoomuksen hyvinvointipolitiikan workshop puoluekokouksessa la 9.6 klo 12-13 Sali teatterissa

Puoluekokouksessa Turun Logomossa järjestän yhteistyössä Kokoomuksen HYPO-verkoston ja Akavan kanssa hyvinvointipolitiikan workshopin lauantaina 6.9 kello 12-13 sali teatterissa. Tilaisuuden tarkoituksena on kartoittaa kokoomuslaisia hyvinvointipolitiikan näkökulmia tulevalle eduskuntakaudelle. Kokoomuksen eduskuntaryhmässä vastaan sosiaali- ja terverveysministeriön hallinnonalan neuvottelutavoitteiden laadinnasta.

Tervetuloa mukaan kuulemaan, keskustelemaan ja vaikuttamaan!

Olen myös tavattavissa puoluekokouksessa perjantaina 8.6 kello 17.30-18 Kansallisten Senioreiden keskustelutilaisuudessa MOVE1-tilassa sekä launtaina 9.6 järjestörilla kello 11-12.

Tervetuloa vieraakseni eduskuntaan syksyllä 2018

Peruskorjattu eduskunta avasi ovensa viime syksynä vierasryhmille ja vierailuajat varattiin pian täyteen myös kevään osalta. Otan mielelläni vastaan vierasryhmiä tutustumaan eduskuntataloon ja vaihtamaan kuulumisia tulevana syksynä. Ollaan yhteydessä sähköpostitse ja avustajani Sina etsii ryhmällenne sopivan vierailuajan!

Aurinkoisin terveisin

Sari Sarkomaa

Ota kantaa