Puheenvuoro pääkaupunkiseudun kuntien yhteisessä valtuuston kokouksessa 15.5.2018

Blogi

Pääkaupunkiseudun kuntien kaupunginvaltuustot Helsingistä, Espoosta, Vantaalta ja Kauniaisista järjestivät yhteisen kokouksen Vantaan valtuutettujen kutsumana 15.5. Kokouksen ainoa asia oli antaa eduskunnalle lausunto maakunta-soteuudistuksesta. Lausunnossa perusteltiin, miksi nykyinen maakuntavetoinen malli ei sovi pääkaupunkiseudulle. Eri kuntien valtuutetuilla oli mahdollisuus pitää minuutin kestävä puheenvuoro. Valmistelin lyhyen puheenvuoron sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisen tarpeesta, joka on viimeaikaisissa keskusteluissa tuntunut unohtuneet. Uudistuksia tarvitaan joka tapauksessa vaikka maakunta-soteuudistus ei toteutuisikaan.

Minuutin puhe:
”Arvoisa puheenjohtaja, hyvät pääkaupunkiseudun valtuutetut
Esityslistatekstissä otetaan yhteisesti ja perustellusti kielteinen kanta maakunta-soteuudistukseen tässä muodossa. Sosiaali- ja terveyspalvelujen nykymallilla emme voi kuitenkaan jatkaa ilman uudistamistoimia. Väestörakenteen muutos realisoituu vahvimmin 2020-luvulta lähtien aina 2040-luvulle saakka, jolloin esim. Uudenmaan 75+ -väestö kaksinkertaistuu. Tarvitaan rakenteiden uudistamista ja innovaatioita, erityisesti uudenlaisia tapoja toimia. Tarvitaan vahvaa strategista johtamista sekä valtaa mutta myös vastuuta työyhteisöille asukkaiden kasvavien palvelutarpeiden täyttämisessä ja tuloksellisuuden lisäämisessä. Päämääränä riittävät, palvelutarpeiden mukaan joustavat, kustannusvaikuttavat palvelut.”

The post Puheenvuoro pääkaupunkiseudun kuntien yhteisessä valtuuston kokouksessa 15.5.2018 appeared first on Seija Muurinen.