Kokoomuksen Sari Sarkomaa: Helsingin ja Uudenmaan valinnanvapauspilottihakemus on hyväksyttävä kehysriihessä

Blogi

TIEDOTE 10.4.2018
Julkaisuvapaa heti

Hallituksen kehysriihi käynnistyi tänään tiistaina. Riihessä päätetään loppuhallituskauden talouspolitiikan raameista, mukaan lukien sote-uudistuksen valinnanvapauspilottien rahoituksesta. Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa pitää välttämättömänä, että hallitus tekee päätöksen siitä, että Helsinki ja Uusimaa valitaan piloteiksi.

Sarkomaa pitää pilottihakemuksen hyväksymistä välttämättömänä vastauksena Helsingin ja Uudenmaan esittämiin huoliin.

”On päivän selvää, ettei mikään muu alue voi kokeilla palveluita metropolin puolesta. Siksi pidänkin välttämättömänä, että Uudellamaalla valinnanvapautta pilotoidaan koko laajuudelta, eli sote-keskuksissa, hammashoidossa, asiakasseteleissä ja henkilökohtaisessa budjetissa. Maakunnan suuri koko tai pilotin suurempi rahantarve eivät ole perusteita jättää sitä pilottien ulkopuolelle. Hallituksen on kehysriihessä varmistettava, että rahoitus riittää ”, Sarkomaa vaatii.

Uudenmaan maakunnan pilottihakemuksessa on mukana Helsinki mukaan lukien 24 kuntaa eli melkein koko alue. Kehysriihessä on Sarkomaan mukaan pilottihakemuksen hyväksymisestä tehtävä selkeä päätös. Helsinkiä ja Uuttamaata ei voi jättää suurimpana pilottien ulkopuolelle.

”Uudenmaan metropolimaakunta on Suomessa ainutlaatuinen. Valinnanvapauden pilotointi on koko sote-uudistuksen onnistumisen edellytys ja ainoa oikea tapa löytää alueelle sopivat tavat järjestää palvelut uudessa sotessa”, Sarkomaa toteaa.

Valinnanvapauspilotit käynnistyvät vasta sote-lakien hyväksymisen jälkeen.

Valinnanvapaus on sote-uudistuksen vaikuttavin osa. Siinä missä maakuntauudistus tuo järjestäjälle vahvemmat hartiat, on valinnanvapaus se keino, jolla ihmiset saadaan nopeammin ja yhdenvertaisemmin jonoista hoitoon. Jatkossa ihmiset saisivat itse valita, kuka heidän palvelunsa perustasolla tuottaa. Oikea-aikaisella ja laadukkaalla hoidolla säästetään pidemmän päälle sekä kustannuksissa, että parannetaan ihmisten terveyttä ja hyvinvointia. Siksi sote-uudistusta tehdään.

Lisätietoja

Sari Sarkomaa

050 5113033

Ota kantaa