Sari Sarkomaa: Metropolisoten onnistumiselle on viisi ehtoa

Blogi

TIEDOTE 6.4.2018

Julkaisuvapaa heti

Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus on kokoomuksen Sari Sarkomaan mukaan välttämätön Helsingissä ja Uudellamaalla. Ihmisten yhdenvertaisten palvelujen turvaamiseen liittyviä isoja kysymyksiä on Metropolialueella ratkaistavana yhtä lailla kuin muualla Suomessa. Helsingin ja Uudenmaan metropolialueen erityislaatuisuus on hänen mukaansa kuitenkin koko uudistuksen onnistumisen edellytys.

Sarkomaan mukaan Uudenmaan asukkaille sote-keskustelu voi näyttää hyvin huolestuttavalta. Palvelua tarvitsevalle ihmisille ei kuitenkaan ole olennaista kuka palvelut järjestää vaan se, että ihmiset saavat yhdenvertaiset ja kustannusvaikuttavat laadukkaat palvelut.

”Ilmassa oleviin moniin vielä avoimiin kysymyksiin ja osin vääriinkin väitteisiin olisi vastuullista saada hallituksen, eduskunnan ja pääkaupunkiseudun kuntien yhdessä keskustellen yhdensuuntaiset lukemat ”, Sarkomaa kirjoittaa blogissaan.

Blogissaan Sari Sarkomaa nimeää viisi ehtoa uudistuksen onnistumiselle metropolialueella. Nämä ehdot pitävät sisällään valinnanvapauspilotin aloittamisen Helsingissä yhdessä Uudenmaan kuntien kanssa, uudistuksen muutoskustannusten kattamisen, ratkaisun löytyminen opetuksen ja sote-tutkimuksen määrärahojen riittävyyteen, kaupunkien kasvuohjelman laatimisen sekä laajan kaupunki- ja metropoliselonteon antamisen eduskunnalle.

”Helsingin ja metropolialueen erityislaatuisuuden tunnistaminen on onnistumisen edellytys. Uudistus siirtää vastuun sote-palvelujen järjestämisessä pois kunnilta leveämmille harteille. Samoin on tehty Ruotsissa ja Tanskassa, joissa kaupungit eivät enää järjestä terveyspalveluja. Tukholma ja Kööpenhamina ovat onnistuneet modernissa kaupunkipolitiikassa ja ovat kilpailukykyisiä ja hyvinvoivia kaupunkeja. On turhaa pelottelua väittää, etteikö Suomessa ja Helsingissä tässä onnistuttaisi”, Sarkomaa kirjoittaa.

Lisätietoja:

Sari Sarkomaa
050 5113033

Ota kantaa