Kokoomuksen Sari Sarkomaa: Sote-uudistuksessa YTHS laajenee vihdoin kaikille korkeakouluopiskelijoille 

Blogi

TIEDOTE 13.3.2018
Julkaisuvapaa het

On suuri ilouutinen, että Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS):n palvelut laajennetaan vihdoin myös ammattikorkeakouluopiskelijoille. Tämä on Kokoomuksen ja opiskelijajärjestöjen pitkäaikainen tavoite. Kaikille yhteinen YTHS tuo korkeakouluopiskelijat viimein keskenään tasa-arvoiseen asemaan opiskeluterveydenhuollossa. Eduskunnan on määrä saada asiaa käsiteltävän hallituksen lakiesityksen ennen ensi kesää.

”YTHS:n palvelut tavoittavat opiskelijat hyvin ja ne on suunniteltu opiskelijoiden tarpeita ajatellen. On merkittävä parannus, että jatkossa on mahdollista vaikuttavasti tehdä ennaltaehkäisevää ja terveydenedistämistyötä kaikkien korkeakouluopiskelijoiden keskuudessa”, Sarkomaa sanoo.

Opiskelijoiden terveyden edistämistä koskeva osaaminen on Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiössä. Siellä tunnetaan hyvin opiskelijoiden terveysongelmat ja erityispiirteet.

”Tulevaisuuden osaajien opiskelu- ja työkyvystä on tärkeää pitää huolta. Pidän viisaana ja välttämättömänä, että korkeakouluopiskelijoiden oma terveydenhuoltojärjestelmä säilytetään sote-uudistuksessa. On välttämätöntä vahvistaa YTHS:n toimintamahdollisuuksia ja laajentaa palvelut kaikille korkeakouluopiskelijoille.”

Kokoomus on urakoinut yhdessä opiskelijakunnan kanssa YTHS:n palveluiden laajentamista ammattikorkeakouluopiskelijoille. Tähän mennessä AMK-opiskelijoiden terveydenhuolto on ollut kuntien vastuulla ja palveluissa on ollut paikoin suuriakin paikkakuntakohtaisia eroja.

Tulevaisuudessa korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuolto järjestettäisiin valtakunnallisesti siten, että kela vastaa järjestämisestä ja YTHS tuottaa palvelut valtakunnallisesti. Tämä luo puitteet taata kaikkien korkeakouluopiskelijoiden yhdenvertaiset opiskelijaterveydenhuoltopalvelut oppilaitoksesta ja asuinalueesta riippumatta.

YTHS:n palveluvalikoimassa ovat tärkeässä roolissa muun muassa suunterveyden, matalan kynnyksen seksuaaliterveyden, mielenterveyden ja päihdehuollon palvelut. YTHS:n on aikoinaan perustaneet ylioppilaat ja on tärkeää, että laajennus tehdään niin, että toiminnan laatua vaalitaan ja toimintaa jatkuvasti kehitetään”, Sarkomaa päättää.

Lisätietoja
Sari Sarkomaa

Ota kantaa