Kokoomuksen Sarkomaa peräänkuuluttaa tiukempaa muovipolitiikkaa Suomeen

Blogi

Tiedote 10.3.2018

Julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaan mukaan muovi on yksi suurimmista ympäristöhaasteistamme ja tilanne on jo pitkään ollut hälyttävä.

– Muovijäte aiheuttaa vakavia ympäristöhaittoja päätyessään luontoon ja ravintoketjun kautta ihmisen elimistöön. Mikromuovia on arvioitu valuvan Itämereen 40 tonnia vuosittain ja muovin poistamiseen meristä ei juuri ole keinoja. Nyt on viimeiset hetket toimia ja vähentää jätteen määrää. Suomella ei ole varaa odottaa mihin toimiin EU ryhtyy. Meidän on vähennettävä muovin käyttöä, tehostettava kierrätystä ja hyödynnettävä ja edelleen kehitettävä vaihtoehtoisia pakkausmateriaaleja, Sarkomaa sanoo.

Komissaari Jyrki Katainen toi ajatuksen muoviverosta EU-tasolla esiin ja myös valtiovarainministeri Petteri Orpo on todennut olevansa valmis tutkimaan sitä. Mitään selvityksiä veron toteuttamiskelpoisuudesta ei ole tehty. Sarkomaan mukaan olisi syytä pikaisesti selvittää, olisiko muovivero toteutettavissa.

– Muoviveron toteuttamiskelpoisuus tulee selvittää. Huolella suunniteltu muovivero saattaisi olla avain muovin vähentämisessä ja se voisi toimia täydentävänä osana keinovalikoimaa, Sarkomaa pohtii.

Muoviveron ohella Sarkomaa toivoo pikaisesti selvitettävän myös kertakäyttöisten muovituotteiden kieltoa. Myös tähän Petteri Orpo on kertonut suhtautuvansa avoimin mielin.

– Useista jäsenmaista on saatu hyviä kokemuksia esimerkiksi muovipussien kieltämisestä tai verottamisesta, Sarkomaa sanoo.

Uusien toimien selvittämisen ohella Sarkomaa muistuttaa kierrätyksen tärkeydestä, sen tehostamisesta ja kuluttajien tekemistä valinnoista.

– Toimivaan kierrätykseen on panostettava ja jokainen meistä voi omalta osaltaan kiinnittää huomiota siihen, että myös muoviroskat tulee kierrätettyä oikein. Kuluttajina voimme valinnoillamme vaikuttaa, kun hankimme kestäviä tuotteita kertakäyttöisten sijaan.  Kuluttajien ohella myös tuotesuunnittelijat ovat tärkeässä asemassa kehitellessään tuotteita kestäviksi ja kierrätettäviksi, Sarkomaa päättää.

Lisätietoja:

Sari Sarkomaa

050 511 3033

Ota kantaa