Maakuntauudistuksessa on unohdettu metropolialueen tarpeet

Blogi

Julkaistu Iltalehden päivän poimnta osiossa 2.3.2018

Maakuntauudistus on livahtamassa voimaan huomaamatta valinnanvapauskeskustelun suojissa. Riskinä on, että uudistusta tehdään vähäväkisten miniatyyrimaakuntien ehdoilla, samalla kun metropolimaakunnnan tarpeet poljetaan kaupungistumisen pelossa kumoon. Historiallisen suuren ja jopa ongelmallisia kysymyksiä herättävän maakuntauudistuksen perusteellinen läpivalaisu on välttämätöntä.

Useissa asiantuntija-arvioissa 18 maakuntaa on pidetty liian suurena määränä suhteessa uudistuksen kunnianhimoisiin tavoitteisiin. Asiantuntijat ovat pitäneet etenkin alle 200 000 asukkaan maakuntien kantokykyä riittämättömänä. Nyt vain 8 maakuntaa pääsisi ylitse kriittisen kynnyksen. Tiivistetty huomio on, että mitä enemmän on maakuntia, sitä haastavampaa on turvata yhdenvertaiset palvelut.

Osa maakunnista on jäämässä auttamatta liian pieniksi suhteessa niiltä vaadittaviin tehtäviin. Uudellamaalla asuu 1,6 miljoonaa ihmistä. Uudistuksen onnistuminen metropolimaakunnassa edellyttää lainsäädännössä ja rahoituksessa erityistä huomiota. Viimeisimpien laskelmien valossa on ilmeistä, että Uudenmaan maakunnalle kaavailtu rahoitus vuonna 2020 ja sitä seuraavina vuosina ei riitä kattamaan palvelujen tarpeen kustannuksia ja uuden organisaation käynnistämiskustannuksia.

Tarvitsemme viimeistään nyt vakuuttavat vaikutusarvioinnit maakuntien välisistä eroista, kantokyvystä ja maakuntahallinnon vaikutuksista ja kustannuksista. Tietoon pohjautuvalla päätöksenteolla varmistetaan, että kustannukset eivät kasva. Näin lisätään myös luottamusta uudistukseen. Hyötyjen on heijastuttava ihmisten arkeen. Veronmaksajan taakkaa ei ole varaa eikä lupaa lisätä.

Katsotaan asiaa mistä näkökulmasta tahansa, on selvää, että uudistuksessa on huomioitava metropolialueen tarpeet. Kaupunkien ja maakuntien roolien kirkastaminen on vielä edelleenkin tekemättä. Hallituksen on ryhdistäydyttävä kaupunkipolitiikan suhteen. Jos uudistuksen tavoitteita ei saada toimimaan Uudellamaalla, niin ei sitten missään.

Sari Sarkomaa

Kansanedustaja

Outi Mäkelä

Kansanedustaja

 

Ota kantaa