Helsingin kuntapolitiikan viikko 10/2018

Blogi

Kasvatus- ja koulutuslautakunta antaa lausuntonsa varhaiskasvatuslakia koskevasta ehdotuksesta. Koivusaareen kaavailtava Ikea-tavaratalo ja hotelli pohdittavana kaupunkiympäristölautakunnassa.

Maanantai 5.3. 

Kaupunginhallitus

Konsernijaosto

 

Tiistai 6.3. 

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

Kaupunkiympäristölautakunta

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaosto

Tarkastuslautakunta

Pelastuslautakunta

 

Torstai 8.3.

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto

 

Kaupunginhallituksen esityslistalla on Hakaniemen kauppahallin peruskorjauksen hankesuunnitelman enimmäishinnan korottaminen 19 040 000 euroon. Kauppahallin perustukset on perusteltua vahvistaa nyt peruskorjauksen yhteydessä. Toteutussuunnitteluvaiheessa tehdyissä lisätutkimuksissa todettiin, että on riski, etteivät alkuperäiset puupaalut kestä seuraavaan peruskorjaukseen saakka. Itseäni huolestuttaa tässä erityisesti se, jos lisäkustannukset siirtyvät halliyrittäjien vuokriin. Jos haluamme turvata hallikaupan Helsingissä, vuokrien pitää olla kohtuullista normaalitasoa.

Malmin Latokartanontiellä muutetaan asemakaavaa. Muutos mahdollistaa Malmin asemanseudun maankäytön tiiviistämisen uudella keskustamaisella asuin-, palvelu- ja liikerakentamisella. Samalla kohennetaan nykyisen Latokartanontien kaupunkikuvaa ja joukkoliikenteen toimintaedellytyksiä. Vanhat arvorakennukset sekä historialliset kyläpaikat suojellaan ja niiden hyödyntämisen edellytyksiä parannetaan. uusia asukkaita tulee noin 600.

Lisäksi käsiteltävänä lukuisia toivomusponsia, joista ehkä keskustatunnelivarauksen aiheuttamien kustannusten selvittäminen kiinnostaa mediaa eniten. Kaupunkistrategiassa on todettu, että isolta osin tienkäyttömaksuin rahoitettavaa maanalaista kokoojakatua selvitetään.  

Konsernijaoston esityslistalla on Palmian ajankohtaiskatsaus ja tytäryhtiöiden malliyhtiöjärjestysten hyväksymistä ja muita niihin liittyviä asioita.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta pitää iltakoulua varhaiskasvatusasioista, joten varsinaisen kokouksen esityslista on kevyempi. Lautakunta antaa lausunnon uutta varhaiskasvatuslakia koskevasta esityksestä. Se ei herättäne suurta polemiikkia. Lisäksi hyväksytään tarveselvitys päiväkoti Ellan ja leikkipuisto Pohjois-Haagan korvaavasta uudisrakennuksesta.

Kaupunkiympäristölautakunnassa käsitellään Bunkkeri-asiaa, joka viimeksi jäi pöydälle. Ajatuksena on, että kaupunki tekee Bunkkerin kehittäjäksi, suunnittelijaksi ja rakentajaksi esitettävän toteuttajan eli SRV:n kanssa kokonaisvastuullisen toteutussopimuksen yksityisistä asuintiloista ja kaupungin käyttöön tulevista uimahalli- ja liikuntatiloista muodostuvan kokonaisuuden toteuttamisesta. Uimahalli- ja liikuntatilat toteutetaan kaupungille vuokratiloina, joista tehdään 25 vuoden pituinen vuokrasopimus. Myös insinööritoimisto Bertel Ekengren Oy on tehnyt oman tarjouksensa.

Viime kokouksessa jäi pöydälle myös vanhan linja-autoaseman alueen varaaminen Kampista elokuvakeskuksen suunnittelua varten. Tämän mielenkiintoisen hankkeen tavoitteena on luoda entistä monipuolisempia ja laadukkaampia elokuvakokemuksia kaikille kaupunkilaisille keskustassa sijaitsevan monisaliteatterin ja siihen liittyvien ravintola- ja kahvilapalvelujen avulla aktiivisena osana tulevaa Lasipalatsin aukiota monipuolistaen sen kulttuuri- ja tapahtumatoimintaa.

Orapihlajatien ja Paatsamatien alueella Etelä-Haagassa muutetaan asemakaavaa niin, että saadaan uusia asuntoja 600 ihmiselle.

Lautakunta esittää myös alueen varaamista Lauttasaaren kupeessa olevasta Koivusaaresta Ikea-hankkeen suunnittelua varten. Hesari aiheesta jo kirjoittikin. Tavoitteena on toteuttaa suunnitteluvarausalueelle kaupunkikuvallisesti korkeatasoinen, arkkitehtuuriltaan ja palvelukonseptiltaan uudenlainen IKEA-tavaratalo, johon tulisi myös muita liike- ja palvelutiloja sekä Ikean omia ja muita toimitiloja sekä – yllätyksellisesti – hotelli. Paikkahan onkin upea hotellille. Mielenkiintoinen hanke siis!

Lisäksi useita puistosuunnitelmia ja valtuutettujen aloitteita.

Ja muistattehan nämä tapahtumat:

  • Tulevana viikonloppuna 2.-4.3. mm. Floors Festival kauppakeskus Kampissa ja Helsingin Kädentaitomessut Wanhassa Satamassa

  • Kerro ideasi merellisen Helsingin kehittämiseksi 15.3. mennessä täällä.

  • Digimiitit 14.3., 18.4. ja 8.3. klo 15-17 EduLabissa, Töysänkatu 2 D. Tervetuloa kysymään ja keskustelemaan digitalisaatiosta varhaiskasvatuksessa, peruskouluissa ja toisella asteella!

  • Työpaja: Puistolan, Heikinlaakson ja Tapulikaupungin palvelutilat 13.3. klo 18-20 Maatullin ala-asteella, Kimnaasipolku 5

  • Helsingin työväenopistolla on hienoja yleissivistystä kohottavia ja maksuttomia luentoja maaliskuussa. Tarkemmat tiedot täältä.

Hyvää viikonloppua!

 

 

Ota kantaa