Helsingin kuntapolitiikan viikko 9/2018

Blogi

Kaupunginhallituksessa kuullaan mm. Länsimetron liikennöinnin ajankohtaiskatsaus. Alikulku vai silta Kaisaniemen ja Kansalaistorin välille – kas siinä pulma kaupunkiympäristölautakunnalle, jossa myös Bunkkerin kehittämissuunnitelma etenee uudelleen päätöksentekoon. Vanhan linja-autoaseman paikalle on suunnitteilla elokuvakeskus.

Maanantai 26.2.   

Kaupunginhallitus

Elinkeinojaosto

 

Tiistai 27.2. 

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto

Kaupunkiympäristölautakunta

Sosiaali- ja terveyslautakunta

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

 

Keskiviikko 28.2.

Kaupunginvaltuusto

 

Kaupunginhallituksen esityslistalla on muun muassa Laajasalon Stansvikinkallion asemakaava ja asemakaavan muuttaminen. Stansvikinkallion alue sijaitsee Kruunuvuorenrannan itäosassa. Kaava-alueelle suunnitellaan alueen ominaispiirteitä, luontoa, kallioita ja korkeuseroja hyödyntäviä kerrostalokortteleita. Asuinkortteleiden keskelle jää Stansvikinkallion puisto, jota asuinkorttelit ja Stansvikinkallionkatu kiertävät kehämäisesti. Esillä on myös Kruunuvuorenrannan Kaivoskallion huviloiden asemakaavan muutos, joka koskee Kruunuvuorenrannassa Tahvonlahden pohjukassa, Kaivoskallion luonnonsuojelualueen eteläpuolella ja Koirasaarentien varrella olevaa aluetta. Kaavamuutos mahdollistaa kolmen suojellun pientalon ottamisen asumiskäyttöön ja seitsemän tyylillisesti ja mittakaavallisesti kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen ympäristöön soveltuvan pientalon rakentamisen alueelle.

Kaupunginhallitus kuulee Länsimetron liikennöinnin ajankohtaiskatsauksen. Uusista Espoon asemista vilkkain on Matinkylä, jossa nousuja on keskimäärin 18 000 arkivuorokaudessa. Helsingin uusilla asemilla nousuja on Lauttasaaressa keskimäärin 21 000 ja Koivusaaressa keskimäärin 2000 arkivuorokaudessa. Helsingin keskustassa Kampin aseman nousijamäärät ovat pudonneet noin kolmanneksella (arkikeskiarvo nyt 21 000) ja Rautatientorin asemalla kasvaneet noin 20 %:lla (arkikeskiarvo nyt 36 000). Ruoholahden asemalla on hyvin pientä laskua ja Helsingin yliopiston asemalla hyvin pientä kasvua nousijamäärissä.

Kaupunkistrategian mittareita koskeva asia jäänee pöydälle. Kyseessä ovat mittarit, joilla mitataan kaupunkistrategian toteutumisen onnistumista ja jotka toimialojen pitäisi ottaa huomioon vuoden 2019 talousarvion tavoitteita, toimenpiteitä ja toiminnan mittausta valmisteltaessa.

Kaupunginhallitus antaa myös OKM:lle lausunnot esityksestä lukiolaiksi ja ehdotuksista kielikoulutuksen kehittämiseksi. Mielestäni molemmat lausunnot ovat nyt valmiita lähetettäviksi, mutta ehkä niihin vielä joitain viilausehdotuksia tulee.

Elinkeinojaoston esityslistalla on alueen varaaminen Jätkäsaaresta kelluvan uimalan suunnittelua varten Bluet Oy Ltd:lle. Bluetin tavoitteena on kehittää, suunnitella ja valmistella suunnitelma-alueelle eli Ahdinaltaaseen kelluvana osiona esimerkiksi uima-altaan, surffaus-/ vesipuisto, golf-alueen ja esiintymislava-kokonaisuuden tapahtuma areenoineen palvelemaan Jätkäsaaren asukkaita, matkailijoita ja kuluttaja-asiakkaita ja suunnitella toiminnot tukemaan asuinalueen ja satama-alueen kehittymistä. Mielenkiintoinen hanke!

Ahdinaltaaseen on tulossa muutakin, sillä esityslistalla on myös alueen varaaminen Jätkäsaaresta liikuntakeskuksen suunnittelua varten. Surf Beach Helsinki Oy haluaisi rakentaa Ahdinaltaan pohjukkaan liikuntakeskuksen. Biitsi ja Surfhouse, jotka ovat hankkeen taustalla, ovat omien toimialojensa pioneerejä ja kansainvälisesti menestyneitä konsepteja.

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisessä jaostossa täydennetään Puistolan alueen ja Käpylän alueen koulujen oppilaaksiottoaluetta koskevia päätöksiä. Aiemmassa päätöksessä ei määritelty, mitä vuosiluokkia kyseiset oppilaaksiottoalueet käsittävät eikä Puistolan peruskoulun 7–9 luokkien oppilaaksiottoaluetta. Käpylän alueen osalta taas ei määritelty, mitä vuosiluokkia alueen oppilaaksiottoalueet käsittävät eikä Käpylän peruskoulun alueen 7–9 luokkien oppilaaksiottoaluetta. Näiltä osin päätöksiä siis nyt täydennetään.

Kaupunkiympäristölautakunnassa käsitellään Kansalaistori-Kaisaniemi jalankulun ja polkupyöräilyn alikulkuyhteyden yleissuunnitelma. Hankkeen kokonaiskustannusarvio on peräti 26 miljoonaa euroa. Noin 220 m pitkä tunneli rakentuu Kaisaniemenpuistosta Elielinaukiolle johtavan nykyisen jalankulkutunnelin pohjoispuolelle ja yhdistyy siihen yhdyskäytävällä. Tunneli lyhentää matkaa radan puolelta toiselle noin 600 metriä. Asian käsittelyn edetessä YIT on esittänyt vaihtoehtona pyöräilysiltaa, joka tulisi 16 miljoonaa euroa halvemmaksi. Itse kallistuisin kyllä jälkimmäiseen vaihtoehtoon!

Bunkkeri-asiassa otettiin takapakkia hallinto-oikeuden päätöksen vuoksi. Ajatuksena on, että kaupunki tekee Bunkkerin kehittäjäksi, suunnittelijaksi ja rakentajaksi esitettävän toteuttajan eli SRV:n kanssa kokonaisvastuullisen toteutussopimuksen yksityisistä asuintiloista ja kaupungin käyttöön tulevista uimahalli- ja liikuntatiloista muodostuvan kokonaisuuden toteuttamisesta. Uimahalli- ja liikuntatilat toteutetaan kaupungille vuokratiloina, joista tehdään 25 vuoden pituinen vuokrasopimus.

Mielenkiintoinen hanke on vanhan linja-autoaseman alueen varaaminen Kampista elokuvakeskuksen suunnittelua varten. Hankkeen tavoitteena on luoda entistä monipuolisempia ja laadukkaampia elokuvakokemuksia kaikille kaupunkilaisille keskustassa sijaitsevan monisaliteatterin ja siihen liittyvien ravintola- ja kahvilapalvelujen avulla aktiivisena osana tulevaa Lasipalatsin aukiota monipuolistaen sen kulttuuri- ja tapahtumatoimintaa.

Kulosaarentie 42 ja 44:n asemakaavaa muutetaan. Kyseessä ovat Kulosaaren entisen pappilan sekä entisen paloaseman ja puhelinkeskuksen tontit. Kaavaratkaisu mahdollistaa tonttien pohjoisosan täydennysrakentamisen pienimittakaavaisella asuinrakentamisella, muuttaa olemassa olevien rakennusten käyttötarkoituksen asumiseen, työtiloiksi ja lähipalveluille sekä turvaa sr-1 ja sr-2 merkinnöillä olemassa olevien historiallisten rakennusten suojelun.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää lukuisista hankinnoista, jotka jäivät viimeksi pöydälle. Listalla ovat kehitysvammaisten ja autismin kirjon henkilöiden asumispalvelujen sekä työ- ja päivätoiminnan hankinta ja kuntouttavan työtoiminnan hankinta.

Kokouksessa on esillä myös Kallion perhekeskuksen tarveselvitys ja hankesuunnitelma. Sote-puolen palveluverkkosuunnitelman mukaan vuonna 2030 Helsingissä on perhekeskuksia, terveys- ja hyvinvointikeskuksia, monipuolisia palvelukeskuksia sekä muita sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja. Näitä palveluja täydennetään sähköisillä ja asiakkaiden luo vietävillä palveluilla sekä tukemalla asukkaiden itsehoitoa ja omahoitoa. Hankkeessa Kallion virastotalon terveysaseman tilat muutetaan perhekeskukseksi, kun terveysasemapalvelut siirtyvät Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskukseen.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnassa vahvistetaan kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan hinnasto koulujen liikuntasalien ilta- ja vapaa-ajankäytön osalta ja vastataan valtuutettujen aloitteisiin.

Kaupunginvaltuuston kokouksesta uhkaa tulla lyhyt. Kokouksen alussa on tosin kyselytunti, joka antaa mahdollisuuden valtuutettujen esittämistä kysymystä valittujen yhden tai kahden kysymyksen käsittelyyn. Keskustelu kääntyy usein mielenkiintoisiin suuntiin, joten kannattaa seurata kokousta osoitteessa www.helsinkikanava.fi keskiviikkona klo 18 alkaen.

Ja muistattehan nämä tapahtumat:

  • Digimiitit 14.3., 18.4. ja 8.3. klo 15-17 EduLabissa, Töysänkatu 2 D. Tervetuloa kysymään ja keskustelemaan digitalisaatiosta varhaiskasvatuksessa, peruskouluissa ja toisella asteella!

  • Työpaja: Puistolan, Heikinlaakson ja Tapulikaupungin palvelutilat 13.3. klo 18-20 Maatullin ala-asteella, Kimnaasipolku 5

  • Helsingin työväenopistolla on hienoja yleissivistystä kohottavia ja maksuttomia luentoja maaliskuussa. Tarkemmat tiedot täältä.

Hyvää viikonloppua!

 

 

Ota kantaa