Kokoomuksen Sari Sarkomaa:Työllisyysuudistuksia on jatkettava

Blogi

TIEDOTE 9.1.2018

Julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa muistuttaa, että vaikka Suomen talous kasvaa nyt muita Pohjoismaita nopeammin, laahaa työllisyysasteemme reippaasti muita jäljessä. Ilman tuntuvaa työllisyysasteen nousua hyvinvointiyhteiskuntamme rahoitus ei ole kestävällä pohjalla. Sarkomaan mukaan työttömyys on ihmisen viheliäisempiä vihollisia, jonka taltuttaminen on politiikan ydintehtäviä. Siihen ei ole yhtä lääkettä mutta selvää on, että työnteon pitää olla nykyistä kannattavampaa. Työttömyysturvan aktiivimalli on askel oikeaan suuntaan, mutta uudistuksia pitää jatkaa.

Aktiivimalli kannustaa lyhytaikaisenkin työn vastaanottamiseen. Työtön työnhakija voi muun muassa opiskella aiempaa helpommin, ja yrittäjyyttä voi kokeilla samanaikaisesti työttömänä neljän kuukauden ajan menettämättä työttömyysturvaa. Se, että lyhyenkin työkeikan vastaanottamisesta tulee nykyistä kannattavampaa, on kaikkien etu.  Sarkomaan mukaan on ripeästi jatkettava uudistamistyötä sosiaaliturvaviidakon ihmisten arjelle aiheuttamien harmin kitkemiseksi. Seuraavat askeleet ovat tukiin ja yrittäjyyteen liittyvän byrokratian vähentäminen ja tulojen reaaliaikaisen seurannan aloittaminen.

”Kansallisen tulorekisterin on määrä tulla voimaan vuoden 2019 alusta. Reaaliaikainen tulojen seuranta vähentää paperisotaa ja byrokratiaa. Tulorekisteri mahdollistaa myös sen, ettei viivettä sovitellun päivärahan maksuun osa-aikatöitä tekevälle enää tule, kun tiedot ansio- ja yrittäjätuloista kirjautuvat suoraan tulorekisteriin ja työttömyyskassojen tietoon. Tämä on suuri ja välttämätön uudistus”, Sarkomaa toteaa.

Suomen työllisyysaste ei nouse riittävästi ilman lisäuudistuksia. TE-palveluiden resurssit ja riittävyys on turvattava. Työllistyminen ei saa jäädä ainakaan palveluiden tasosta kiinni.

”Kun aktiivimalli on vuoden alussa astunut voimaan, on sen vaikutuksia ja erityisesti työllisyyttä edistävien palveluiden riittävyyttä seurattava tarkasti, kuten sosiaali- ja terveysvaliokunnassa tekemässämme lausumassa edellytimme”, Sarkomaa toteaa.

Sarkomaan mukaan myös tarve sosiaaliturvan kokonaisuudisukselle on valtava. Uudistuksen läpivieminen on seuraavan eduskuntakauden keskeisiä tehtäviä.

”Tulevaisuudessa koko sosiaalietuusjärjestelmämme kulmakivi tulee olemaan se, että tiedot tuloista ovat saatavilla reaaliaikaisesti. Tämä tekee työn ja turvan yhdistämisestä nykyistä merkittävästi joustavampaa. Työmarkkinoiden muutos ja työurien sirpaloituminen vaativat muutosta myös sosiaaliturvan toimintalogiikalta. Tarvitsemme sosiaaliturvan, joka kannustaa kaikissa tilanteissa työntekoon ja yrittäjyyteen sekä tunnistaa erilaisia tarpeita ja elämäntilanteita. Järjestelmä itsessään ei saa ylläpitää työttömyyttä”, Sarkomaa sanoo.

Sarkomaa kannustaa hallitusta työttömyysturvan rohkeaan uudistamiseen.

”Nyt kun talous kasvaa ja tilanne on otollinen, on tehtävä työllisyysastetta parantavia ja ihmisten toimeentuloa edistäviä sekä köyhyyttä vähentäviä uudistuksia. Muuten jäämme jälkeen tulevaisuudessakin ja siihen meillä ei ole yksinkertaisesti varaa”, päättää Sarkomaa.

Lisätietoja:

Sari Sarkomaa

Kansanedustaja

+358 50 5113033

Ota kantaa