Kokoomuksen Lauslahti ja Sarkomaa: Eduskunta tekee kaivatut lisäykset kulttuuribudjettiin

Blogi

Tiedote 18.12.2017

Julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen kansanedustajat Sanna Lauslahti ja Sari Sarkomaa ovat tyytyväisiä siihen, että kokoomuksen tavoite lisätä kulttuurin ja koulutuksen määrärahoja eduskunnassa käydyissä valtiovarainvaliokunnan hallitusryhmien neuvotteluissa toteutui. Lopputuloksena kokoomukselle tärkeät kulttuuritavoitteet etenevät.

”Ensi vuonna taiteilijoiden toimeentuloa helpottavan taiteilija-allianssin selvitystyöhön myönnetään eduskunnan toimesta erillinen 50 000 euron määräraha. Tämän lisäksi eduskunta päätti myöntää 250 000 euroa taiteilijoiden näyttelypalkkiokokeilun jatkamiseen.  On todella hienoa, että suomalainen kulttuuriala saa nämä ansaitsemansa määrärahat. Esimerkiksi allianssimalliin voitaisiin ottaa mallia Ruotsista ja helpottaa taiteilijoiden sirpaleista toimeentuloa. Allianssimalli tulee saada pilotointivaiheeseen mahdollisimman nopeasti.” , Lauslahti ja Sarkomaa  toteavat.

Eduskunta lisää hallituksen budjettiesitykseen 950 000 euroa kulttuuriviennin edistämiseen. edustajat iloitsevat panostuksesta suomalaisen kulttuurin levikin edistämiseen.

”On hienoa, että kulttuurivientiin saatiin lisärahaa. Viennin kannalta olennaista on, että suomalaiset taiteilijat ja kulttuuritoimijat ovat kansainvälisesti verkottuneita ja läsnä halutuilla kohdemarkkinoilla. Suomessa vientipotentiaalia ei taiteen ja kulttuurin alalla olla saatu hyödynnettyä tarpeeksi. Määrärahalisäys auttaa kotimaisia taiteilijoita brändäämään ja markkinoimaan itseään kansainvälisillä markkinoilla.”, kokoomusedustajat summaavat.

Ensi vuonna myös museoiden, teattereiden ja orkestereiden rahoitukseen tarkoitettu valtionosuusjärjestelmä uudistuu. Uusi rahoitusmalli kokoaa nykyiset valtionosuudet, niihin liittyvät avustukset sekä harkinnanvaraiset toiminta-avustukset yhdeksi kokonaisuudeksi. Lauslahden ja Sarkomaan mielestä tämä on askel oikeaan suuntaan.

Lisätietoja:

Sanna Lauslahti

050 512 2380

Sari Sarkomaa

050 511 3033

Ota kantaa