Helsingin kuntapolitiikan viikko 50/2017

Blogi

Joulurauhasta ei ole vielä tietoakaan, kun alkavalla viikolla kaupunginvaltuusto käsittelee sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapautta koskevasta lakiehdotuksesta annettavaa lausuntoa, kaupunkiympäristölautakunta moskeijalle esitettävää suunnitteluvarausta ja kasvatus- ja koulutuslautakunta tulosbudjettia.

 

Maanantai 11.12.

Kaupunginhallitus

Elinkeinojaosto

 

Tiistai 12.12.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

Kaupunkiympäristölautakunta

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Sosiaali- ja terveyslautakunta

Pelastuslautakunta

 

Keskiviikko 13.12.

Kaupunginvaltuusto

 

Kaupunginhallituksen esityslistalla ei liene tällä kerralla kovin kuohuttavia asioita. Helsinki Garden –hankkeen suunnittelualuevarausta muutetaan ja täydennetään. Kartta suunnittelualueesta löytyy täältä. Päätösehdotuksessa korostetaan varauksensaajan olevan tietoinen siitä, että uusi varausalue käsittää mm. HJK:lle pitkäaikaisesti vuokratun kenttäalueen. HJK:lle nykyisin vuokratulle alueelle voidaan sijoittaa vain maanalaisia tiloja. Helsinki Garden -hankkeen jatkosuunnittelun lähtökohtana on, että vanha jäähalli ”Nordis” integroidaan osaksi hanketta. Vanha jäähalli saneerataan palloilu- ja monitoimiareenaksi.

Elinkeinojaosto päättää eräiden hankkeiden rahoituksesta innovaatiorahaston varoilla, perehtyy kansainvälisen toiminnan ja elinkeinomarkkinoinnin tiekarttoihin vuosiksi 2018-2021 ja tutustuu Kasvupalvelu-uudistuksen tilannekatsaukseen. Vallilaan suunnitellaan hotellia Teollisuuskadun ja Aleksis Kiven kadun väliin lähelle Pasilaa.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta käsittelee mm. tulosbudjettia vuodelle 2018. Toimialan toimintamenoraamia nostettiin pormestarin talousarvioehdotuksessa 31,5 miljoonaa euroa alkuperäiseen talousarvioehdotukseen nähden. Määrärahojen lisäyksestä on kohdennettu varhaiskasvatusmaksujen alentamiseen 5,0 miljoonaa euroa, kaupunkistrategian käynnistämiseen 8,0 miljoonaa euroa, yksityisen hoidon tuen kuntalisän korottamiseen vajaat 0,2 miljoonaa euroa sekä talousarvioehdotukseen sisältyneiden säästö-/tuottavuustoimenpiteiden purkamiseen 15,4 miljoonaa euroa.

Kaupunginhallituksen käsittelyssä KASKOlle myönnettiin vielä 3 miljoonan euron lisäys segregaation ehkäisemiseen (pd-raha) ja erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden tarpeisiin. Tästä 2,7 miljoonaa euroa kohdistetaan suomenkieliseen ja 0,3 miljoonaa euroa ruotsinkieliseen perusopetukseen.  Suomenkielisen perusopetuksen lisärahoituksesta 0,9 miljoonaa euroa lisätään pd-rahoitukseen, 0,4 miljoonaa euroa oppilashuoltoon kouluilla, joissa on paljon erityisen tuen oppilaita, sekä 1,4 miljoonaa euroa erityisen tuen oppilaiden riittävään tukeen lähikoulussa. Lisäksi turvataan erityisluokkien tarve.

Subjektiivinen päivähoito-oikeus säilyy. Iltapäivätoimintapaikka taataan ensimmäisen ja toisen luokan oppilaille sekä erityistä tukea tarvitseville.

Yli kolmevuotiaiden lasten päiväkotihoidon yksityisen hoidon tuen kuntalisää korotetaan 10 eurolla ja alle kolmevuotiaiden lasten perhepäivähoidon yksityisen hoidon tuen kuntalisää 20 eurolla 1.8.2018 alkaen. Yksityisessä varhaiskasvatuksessa on 3 269 lasta eli noin 12 prosenttia varhaiskasvatuksen piirissä olevista lapsista.

Käsiteltävänä on myös mm. valtuutettujen aloitteita ja ponsia sekä Työväenopiston Kaapelitehtaan korvaavien tilojen hankesuunnitelma.

Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee yleiskaavan toteuttamisohjelmaa. Asia jäi viimeksi pöydälle. Mielenkiintoisinta toteuttamisohjelmassa on liikennehankkeiden ajoitus. Ensimmäiseen vaiheeseen kuuluvat esityksen mukaan toteutettaviksi Vartiosaaren ja Viikin-Malmin ratikat, Vihdintien ja Tuusulanväylän bulevardit, Jokeri 2 Malmista Kontulaan, Östersundomin metro, keskustan maanalainen kokoojakatu sekä runkobussilinjaston, baanaverkon ja kantakaupungin raitioverkon kehittäminen.

Asemakaavoja muutetaan Ruskeasuon Tenholantiellä (tontilta purettavan liikerakennuksen (ns. proteesipaja) tilalle rakennetaan kolme uutta asuinkerrostaloa ja maanalainen paikoitushalli), Tanssin talon osalta ja Jakomäessä (nykyiset huonokuntoiset koulu-, päiväkoti- ja leikkipuistorakennukset puretaan ja korvataan uudella monitoimirakennuksella).

Esityslistalla on myös Töölönlahden eteläosan (Makasiinipuisto, Kansalaistori) puistosuunnitelman hyväksyminen. Hankkeesta löytyy lisätietoa täältä. Havainnekuva suunnitelmasta on tämän blogin kuvituksena.

Kaupunginhallitus hyväksyy myös Hämeentien alueen katusuunnitelmat. Kyseessä on lähinnä taannoin kovasti debatoitu Hämeentien muuttaminen joukkoliikenne- ja pyöräilykaduksi. Kolmannen linjan ja Näkinkujan liittymät katkaistaan moottoriajoneuvoliikenteeltä. Neljännen linjan, Ässänrinteen, Kaikukujan, Kaikukadun, Lintulahdenkadun ja Sakarinkadun liittymät toteutetaan ylijatkettuina jalkakäytävinä. Pelkään suunnitelman ruuhkauttavan pahasti Sörnäisten rantatien jatkossa.

Eniten keskustelua herättää varmasti moskeija ja monitoimikeskus -hanke, jota kaavaillaan Sörnäisiin. Hankkeen rahoituksesta on ollut perusteltua polemiikkia – en ole siitä innostunut, vaikka virkamiesten esitys onkin sille myötämielinen. Lisää hankkeesta täältä.

Hakaniementorille suunnitellaan maanalaista pysäköintilaitosta. Toteutuessaan pysäköintilaitos parantaisi osaltaan sekä Hakaniementorin että kauppahallin ja muiden torin läheisyydessä olevien kiinteistöjen toimintaedellytyksiä sekä palvelisi siten myös alueen ja sen ympäristön asukkaita ja asiakkaita.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan esityslistalla ovat kulttuuri- ja liikuntakohteiden hinnastot, minkä lisäksi se käsittelee valtuutettujen toivomusponsia.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää mm. avustuksista järjestöille vuodelle 2018. Asia jäi viimeksi pöydälle. Lautakunta saa myös tilannekatsauksen ruotsinkielisisistä sote-palveluista. Lautakunta antaa myös lausuntonsa selvitykseen Helsingin kaupungin kotihoidon toiminnasta.

Kaupunginvaltuusto kokoontuu viimeiseen kokoukseensa ennen joulua. Eniten keskustellaan periaatepäätöksestä lausunnoksi hallituksen esitysluonnoksesta laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveyshuollossa. Kaupungin lausunto on kaupunginhallituksen käsittelyn jäljiltä todella synkkä.

Kokoomuksen ryhmä esitti omana vaihtoehtonaan lausuntoa, joka kuvasti paremmin kaupungin asiantuntijoiden näkemystä ja toi esille todenmukaisesti lakiesityksen vahvuudet ja heikkoudet. Valinnanvapaus tähtää sote-palvelujen laadun ja saatavuuden parantamiseen. Potilaan oman valinnan mahdollistamisella toteutuu jatkossa paremmin oikea-aikainen hoitoon pääsy sekä mahdollisuus vaikuttaa omiin palveluihin. Mielestämme kaupunginhallituksen enemmistön hyväksymä lausunto ei anna todellista kuvaa siitä, millaisia vaikutuksia sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapaudella olisi helsinkiläisille. Lausunnossa esitetty kritiikki ei myöskään perustu kaikilta osin asiantuntijatietoon, vaan tyystin uudistuksen poliittiseen vastustukseen. Lausunto on myös huomattavan järjestelmäkeskeinen ja sivuuttaa parannukset asiakkaan näkökulmasta. Kokoomuksen ryhmän mielestä lausunto antaa vääristyneen ja yksipuolisen kuvan Helsingin kaupungin suhtautumisesta asiakkaan valinnanvapauteen. Mutta keskiviikkona keskustellaan tästä lisää! Kokousta voit seurata osoitteessa www.helsinkikanava.fi

Hyvää joulunalusaikaa!

 

 

Ota kantaa