Kokoomuksen Sari Sarkomaa: Saattohoitolaki ei saa jäädä soten jalkoihin 

Blogi

TIEDOTE 4.11.2017

Vapaa julkaistavaksi heti

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa vetoaa ministeri Saarikkoon, ettei huutava tarve saattohoitolakiin jää sote-mylläkän jalkoihin. Ihmisten kasvanut huoli hoidon ja hoivan laadusta elämän viimeisillä hetkillä on kuultava. Sarkomaa pitää välttämättömänä, että oikeus hyvään saattohoitoon kirjattaisiin lainsäädäntöön.

-On vakava epäkohta, että Suomesta puuttuu kokonaan saattohoitoon liittyvä lainsäädäntö. Tarve sitoviin säädöksiin saattohoidon turvaamiseksi on ilmeinen. Nykyinen räikeä eriarvoisuus elämän loppuvaiheen hoidon laadussa ja saatavuudessa sekä kivunlievityksessä on kestämätön, Sarkomaa toteaa.

Elämän loppuajan inhimillinen ja laadukas hoito ja hoiva sekä hyvä kuolema ovat Sarkomaan mukaan jokaisen perusoikeuksia.

Palliatiivinen hoito on parantumattomasti sairaiden ja kuolevien ihmisten kokonaisvaltaista hoitoa. Saattohoito on osa palliatiivista hoitoa, joka tapahtuu elämän viimeisinä päivinä tai viikkoina. Tavoitteena on hoitaa ihmistä kunnioittaen niin, että jäljellä oleva elämä on mahdollisimman hyvää, ilman kipuja ja muita haittaavia oireita. Niin, että arvokas kuolema olisi mahdollista.

Lisätietoja:

Sari Sarkomaa

050 5113033

 

Ota kantaa