Helsingin kuntapolitiikan viikko 40/2017

Blogi

Viikonloppu kului mukavasti Lähiöfestin tapahtumissa Vuosaaressa, Malmilla, Pohjois-Haagassa ja Herttoniemenrannassa sekä Hakaniemen markkinoilla ja Silakkamarkkinoiden avajaisissa. Vastapainoksi viikon 40 kokouskalenteri näyttää tavallista hieman keveämmältä. Esityslistat löytyvät suoraan kalenterin linkkien alta:

Maanantai

Kaupunginhallitus 
Konsernijaosto

Tiistai   

Kaupunkiympäristölautakunta

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Torstai
Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto
 

Uskaltaisin veikata, että kaupunginhallituksen kokouksessa ei saada tällä kertaa puolta tuntia enempää kulumaan. Helsingin kaupungin neurologian toimintojen siirtäminen liikkeenluovutuksena HUSsille jäi viimeksi pöydälle, mutta todennäköisesti etenee viikon aikana saatujen selvitysten perusteella. Helsingin kaupungin neurologian ja HYKSin neurologian toimintojen yhdistyminen vahvistaa molempia yksiköitä. Yhdistyminen tuottaa synergiaetuja erityisesti avokuntoutuksessa ja aivovammojen polikliinisessa hoidossa. Integraatio mahdollistaa neurologisen kuntoutuksen tutkimustoiminnan merkittävän laajentamisen ja tieteellisen työn tulosten nopean käyttöönoton kuntoutuspotilaiden hyväksi.

Kalasataman keskus 2:n asemakaavaa muutetaan. Kartta löytyy täältä. Asemakaavan muutos koskee kahta Kalastaman keskuksen tornia sekä keskuksen länsipuolella sijaitsevaa korttelia ja katualueita. Kaavaratkaisu mahdollistaa tornien käyttötarkoituksen muuttamisen ja hotellin rakentamisen keskuksen länsipuolella olevaan kortteliin. Lisäksi kaavaratkaisu mahdollistaa Lautatarhankadun muuttamisen jalankulku- ja pyöräilykaduksi sekä Festarikujan rakentamisen.

Lisäksi vahvistetaan vuokraus- ja myyntiperusteet asuin-, autopaikoitus- ja yhteispihatonteille Herttoniemessä ja Laajasalossa. Sijaintikartat löytyvät täältä.

Kaupunginhallituksen konsernijaostossa valitaan mm. uusia hallituksen jäseniä Helsingin Satama Oy:n hallitukseen, eli melkein 3-vuotinen pestini hallituksen puheenjohtajana päättyy. Tehtävä on ollut todella mielenkiintoinen, ja seuraan edelleenkin tiiviisti, mitä satamassa tapahtuu. Konsernijaoston esityslistalla on lukuisia muitakin nimeämisiä. Konsernijaosto vaatii myös Länsimetro Oy:n ylimääräisen yhtiökokouksen koolle kutsumista käsittelemään Helsingin kaupungin nimeämien hallituksen jäsenten osittaista vaihtamista. Kokouksessa merkitään tiedoksi myös tytäryhteisöraportti, ja siinä yhteydessä kehotetaan Helsinki Region Marketing Oy:tä ja UMO-säätiötä jatkamaan toiminnan kannattavuuden parantamiseen tähtääviä toimenpiteitä.

Kaupunkiympäristölautakunnassa on esillä Itäisen saariston tarkistettu asemakaavaehdotus. Kartta löytyy täältä. Alue sisältää 36 itäisen saariston saarta ja 22 asumatonta luotoa. Suurin saarista on Villinki. Kaavan tavoitteena on kehittää saariston monipuolisempaa, ympärivuotista käyttöä sekä lisätä virkistyksen ja matkailun mahdollisuuksia. Saarien käyttömahdollisuuksien avoimuutta ja tavoitettavuutta parannetaan. Kaavaratkaisu sallii maltillisen rakentamisen, joka mahdollistaa saarten loma- ja virkistyskäytön ja saaristomatkailupalveluiden toiminnan kehittämisen, mutta ei muuta oleellisesti saariston luonnetta.

Kaupunkiympäristölautakunnassa on esillä myös Kulosaaren ostoskeskuksen tarkistettu asemakaavaehdotus. Kaava on herättänyt kulosaarelaisia monenlaisia mielipiteitä. Osallistuin itsekin yhteen työpajaan, jossa alustavia luonnoksia käsiteltiin. Sijaintikartta löytyy täältä. Asemakaavan muutoksen tavoitteena on mahdollistaa Kulosaaren 1970-lukua henkivän ostoskeskuksen purkaminen ja korvaaminen katutason liiketiloilla sekä niiden päälle sijoittuvilla kolmella 5–7 -kerroksisella asuinkerrostalolla. Tavoitteena on vahvistaa ja säilyttää kaupunginosan tärkeimmät kaupalliset palvelut ja rakentaa samalla asuntoja erinomaisten liikenneyhteyksien ääreen lähelle metroasemaa.

Myös Käskynhaltijantiellä tarkistetaan asemakaavaa. Paikka löytyy täältä. Kaavatyöllä mahdollistetaan Helsingin kaupungin strategian mukaisesti edellytykset pikaraitiotie Raide-Jokerin rakentamiselle Käskynhaltijantielle.

Mainittakoon listalta vielä Katajanokanlaituri 2:n poikkeamishakemus (Skywheel). Tarkoituksena on mahdollistaa maailmanpyörän toiminta nykyisen kaltaisena 31.12.2023 saakka.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan listalla on mm. lausunto Kivinokan vanhan metsän luonnonsuojelualueen perustamisesta. Lisäksi tehdään vuokrasopimuksia venekerhojen kanssa venesatamien käytöstä.

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaostossa käsitellään tällä kertaa asioita, jotka ilahduttavat minua aivan erityisesti: esityslistalla on Konalan ala-asteen perusparannuksen hankesuunnitelma sekä kolmen leikkipuiston uudisrakennusten hankesuunnitelmat: Lohikäärmepuisto, leikkipuisto Brahe ja leikkipuisto Kotinummi.

Konalan ala-asteen perusparannus maksaa 11,3 miljoonaa euroa. Korjauksen tavoitteena on parantaa koulurakennuksen sisäilma- ja lämpöolosuhteita, tilojen toimivuutta, tilankäytön tehokkuutta, energiatehokkuutta, esteettömyyttä, akustiikkaa ja paloturvallisuutta. Rakentaminen alkaa tammikuussa 2019 ja korjattu rakennus otetaan käyttöön 1.8.2020.

Lohikäärmepuiston uudisrakennuksen hinta on 1,05 miljoonaa euroa. Se valmistuu elokuun 2018 loppuun mennessä. Vanha rakennus on huonokuntoinen ja puretaan.

Leikkipuisto Brahen uudisrakennuksen hinta on myös 1,05 miljoonaa euroa. Se valmistuu joulukuun 2018 loppuun mennessä. Vanha rakennus puretaan.

Leikkipuisto Kotinummen uudisrakennuksen hinta on niin ikään 1,05 miljoonaa euroa. Se valmistuu toukokuun 2019 loppuun mennessä. Vanha rakennus tuhoutui tulipalossa.

Hienoa, että saamme nämä kiinteistöt nyt kuntoon.

Erinomaista viikkoa kaikille!

 

 

 

Ota kantaa