Helsingin kuntapolitiikan viikko 39/2017

Blogi

Alkavan kuntapolitiikan viikon kalenteri näyttää tältä. Esityslistat löytyvät suoraan alla olevan kalenterin linkeistä ja tarkempi selvitys keskeisistä aiheista alempaa:

Maanantai

Kaupunginhallitus  
Elinkeinojaosto

Tiistai   

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto

Keskiviikko

Kaupunginvaltuusto

Torstai
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning

 

Kaupunginhallituksessa käsitellään mm. Helsingin kaupungin neurologian toimintojen siirtäminen liikkeenluovutuksena HUSsille. Helsingin kaupungin neurologian ja HYKSin neurologian toimintojen yhdistyminen vahvistaa molempia yksiköitä. Yhdistyminen tuottaa synergiaetuja erityisesti avokuntoutuksessa ja aivovammojen polikliinisessa hoidossa. Integraatio mahdollistaa neurologisen kuntoutuksen tutkimustoiminnan merkittävän laajentamisen ja tieteellisen työn tulosten nopean käyttöönoton kuntoutuspotilaiden hyväksi.

Kontulassa muutetaan asemakaavaa Kaarenjalka 5:n ja Keinulaudentie 7:n osalta. Kartta löytyy täältä. Kaavaratkaisu mahdollistaa tonttien lisärakentamisen.

Jätkäsaaren liikuntapuiston hankesuunnitelma on 13 miljoonan euron arvoinen. Se mahdollistaa monipuolisen ja laadukkaan liikuntapuiston rakentamisen hyvien joukkoliikenneyhteyksien varrelle Jätkäsaareen sekä ulkoilumahdollisuudet lähiympäristön kouluille. Liikuntapuistoon on sijoitettu kaksi täysikokoista urheilukenttää ja niiden toimintaa tukeva pukusuoja- ja huoltorakennus. Yksi kentistä voidaan kattaa talvikausiksi, toista taas voidaan käyttää talvisin tekojääratana. Kenttien lisäksi liikuntapuistoon on suunniteltu toteutettavaksi monipuolinen lähiliikuntapaikka, jossa on vapaata pallottelunurmea, pienempiä pelikenttiä sekä skeittipaikka.

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto saa tilannekatsauksen kasvuyrittäjyyden edistämisestä osana kaupungin elinkeinopolitiikkaa. Esityslistatekstissä todetaan muun muassa, että Helsingillä on tällä hetkellä hyvä, nopeasti kehittyvä kasvuyritysekosysteemi, positiivinen startup-imago ja merkittävää kasvupotentiaalia nopeasti kansainvälistyvien yritysten sijaintipaikkana. Kilpailu muun Euroopan sekä Yhdysvaltain ja Aasian kaupunkien kanssa on kuitenkin äärimmäisen kovaa.

Erittäin mielenkiintoinen selvitys esityslistalla koskee eräiden innovaatiorahastosta rahoitettujen hankkeiden jatkumista vuonna 2018. Liitteissä pääsee tutustumaan esim. Health Capital Helsinkiä tai Helsinki City Labia ja lukuisia muita hankkeita koskeviin väliraportteihin. Innovaatiorahaston toteutunut käyttö on viime vuosina vaihdellut 3,0−3,5 miljoonan euron välillä. Yksittäisten hankkeiden saaman rahoituksen suuruus on vaihdellut kymmenistä tuhansista satoihin tuhansiin euroihin vuodessa.

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto valitsee koulujen ja lukioiden johtokunnat seuraaviksi neljäksi vuodeksi. Onnittelut kaikille valituiksi tuleville! Minuun saa mielellään olla yhteydessä omia kouluja koskevissa asioissa. Lisäksi otetaan Pasilan peruskouluun liikuntapainotus ja varhennettu A1-kiina Itäkeskuksen peruskouluun.

Kaupunginvaltuustossa hyväksytään pari viikkoa sitten pikkutunneille saakka käsitelty Helsingin kaupunkistrategia. Kokouksessa jätettiin peräti 24 ponsiehdotusta, joista äänestetään heti kokouksen alussa. Pitkään istutaan tälläkin viikolla, sillä käsiteltävänä on valtuutettujen aloitteita, jotka mahdollistavat keskustelun käytännössä ihan mistä tahansa. Aloitteet vaihtelevat rakkauden metsän perustamisesta Haaganpuron taimenkannan elvyttämiseen sekä omaishoidon tuen kriteereistä yömetroliikenteen palauttamiseen sekä kaikkea siltä väliltä. Kokousta voi jälleen seurata livenä osoitteessa www.helsinkikanava.fi.

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston esityslista ei ole vielä tätä kirjoittaessani netissä, mutta se löytyy aikanaan yllä antamastani linkistä.

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning antecknar skolpsykologernas och skolkuratorernas verksamhetsberättelse för kännedom. Under läsåret 2016–2017 har 6 skolpsykologer och 6 skolkuratorer arbetat med elever/studerande inom den grundläggande svenska utbildningen, gymnasierna och yrkesinstitutet Prakticum. Svenska sektionen antecknar också berättelsen över Resurscentrets verksamhet 2016-2017 och verksamhetsplanen för 2017–2018 för kännedom. Målet för Resurscentret är att stöda personalen inom småbarnspedagogiken, den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och den fria bildningen genom handledning och rådgivning, fortbildning och material.

Svenska sektionen väljer också ledamöter i direktionerna för Helsingfors stads svenska grundskolor och gymnasier för mandatperioden 2018–2021.

Hyvää alkavaa viikkoa!

Ota kantaa