Sarkomaa: pelkkä perhevapaauudistus ei riitä – myös muu perheiden sosiaaliturva modernisoitava vastaamaan erilaisten perheiden tilanteisiin

Blogi

Tiedote 21.8.2017
Julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa pitää välttämättömänä, että perheiden todellisuudesta ja arjesta perässä laahaava perhepolitiikka päivitetään. Nykyhallituksessa tähän olisi hyvät mahdollisuudet erillisen perheministerisalkun vuoksi.

-Ei riitä, että perhevapaat uudistetaan, vaan osana hallituksen käynnistämää sosiaaliturvan uudistusta on modernisoitava perheiden koko sosiaaliturva. Toivon, että koko hallitus ottaisi tulevassa budjettiriihessä vahvan otteen perhe- ja lapsiystävällisten uudistusten eteenpäinviemisessä uuden perheministerin vauhdittamana.

-Perheministerin nimeäminen hallitukseen oli vahva lupaus rivakasta perhepolitiikan uudistamisesta, joka on nyt lunastettavia, toteaa Sarkomaa

Yksinhuoltajat, ero- ja uusioperheet sekä sateenkaari- ja adoptioperheet jäävät suomalaisessa perhe- ja sosiaalipolitiikassa monin paikoin paitsioon. Perheet ovat kaikki erilaisia mutta samanarvoisia. Tästä huolimatta monet etuudet ja palvelut pohjautuvat edelleen ajatukseen kahden yhdessä asuvan vanhemman ydinperheestä. Muissa Pohjoismaissa perheiden todellisuuteen on uudistuksin jo herätty.

-Vaikka parisuhde tai avioliitto päättyisikin, vanhemmuus jatkuu, Sarkomaa toteaa.

Tämän vuoksi on Sarkomaan mukaan viisasta, että perheiden tukemiseen tarkoitetuissa toimissa tuettaisiin jaettua vanhemmuutta ja vuoroasumista. Tämä on ennen kaikkea lapsen etu. Esimerkiksi Ruotsissa lapsilisät ja koulumatkatuki voidaan jakaa molempien vanhempien kesken ja lapsi voi asua virallisesti kahdessa osoitteessa yhtä aikaa.

Vastaavat uudistukset olisivat Sarkomaan mukaan Suomessa erittäin tärkeitä. Sosiaaliturvan uudistaminen turvaisi lapselle tärkeiden ihmissuhteiden jatkuvuuden, ja auttaisi vanhempia jaksamaan erotilanteessa. Ero on usein myös taloudellisesti kiperä kysymys.

Lisätietoja:

Sari Sarkomaa

050 5113033

 

 

Ota kantaa