Rokottamuutta ei saisi tuputtaa

Blogi

Rokotusohjelma on meidän kaikkien parhaaksi. Neuvoloihin tarvitaan selkeät ohjeet siitä, miten rokotusohjelmasta informoidaan perheitä.

Kirjoitin päivän Helsingin Sanomissa siitä, että neuvoloissa ei saisi kyselyillä aiheuttaa epävarmuutta vanhempien parissa siitä, kannattaako lapset rokottaa vai ei. Alla kirjoitus kokonaisuudessaan.

Rokottaminen on meidän kaikkien hyväksi. Kuten Helsingin Sanomien artikkelissa 9.8. muistutettiin, on rokottamisen ansioista esimerkiksi kokonaan onnistuttu hävittämään isorokko. Jutussa muistutettiin myös siitä, että ilman rokotteita nyky-Suomessa olisi laskennallisesti vuosittain 53 000 tuhkarokkotapausta ja 37 000 sikotautipotilasta. Pahimpina vuosina kurkkumätään kuolisi jopa 900 ihmistä. Näidenkin lukujen valossa päätänsä nostanut rokotekriittisyys tuntuu täysin vastuuttomalta.

Mielipidekirjoitukseen sain pontimen siitä, että HS:n toimittaja kertoi, että neuvolassa terveydenhoitajan kysyneen varovasti siitä, että otetaanko kaikki rokotusohjelman rokotteet. Tällainen epävarmuuden kylväminen tuoreiden vanhempien parissa ei ole hyvästä. On totta, että rokotusohjelma ei Suomessa ole pakollinen, mutta samalla se on tarkkaan mietitty ja kaikkien suomalaisten hyväksi tehty.

Rokottamattomuus kun ei koske vain ko. lasta, vaan koko hänen elinympäristöään. Rokotteet toimivat kunnolla vain silloin, kun rokotekattavuus on riittävä. ”Rokotekriittiset” eivät siis leiki vain omalla terveydellään, vaan meidän kaikkien. On hyvä huomata, että esimerkiksi Australiassa rokottaminen on pakollista ja monessa maassa esimerkiksi päiväkotiin ei pääse, jos rokotteita ei ole otettu.

Sain jo heti tänä aamuna, heti mielipidekirjoituksen julkaisun jälkeen, lisää palautetta siitä, että osassa Helsingin neuvoloita hyvinkin avoimeisesti kysellään rokottomattomuudesta. Selkeille ohjeille siis selvästi on tarvetta. Toivottavasti sellaiset saadaan mahdollisimman pian.

Alla vielä mielipidekirjoitus kokonaisuudessaan:

Rokottamattomuutta ei saa tuputtaa

AINO MIIKKULAINEN kirjoitti kolumnissaan (HS Merkintöjä 7.8.) terveydenhoitajan kysyneen neuvolassa varovasti, että otetaanhan kaikki rokotus­ohjelmaan kuuluvat rokotteet. Tällainen epävarma asenne saa helposti tuoreet vanhemmat kyseenalaistamaan rokottamisen hyödyt – aivan turhaan. Rokotusohjelmaan on otettu rokotteet kaikkien meidän eduksi. Ohjelma on tarkkaan punnittu kokonaisuus, joka täydentyi tänä syksynä hienosti vesirokkorokotteella.

Itse en ole moiseen epävarmuuteen onneksi törmännyt. Neuvolassa on selkeästi kerrottu, mitkä rokotteet tulevat ja milloin. Näin sen pitäisikin olla. Miikkulaisen kirjoituksesta kuitenkin heräsi kysymys: ohjeistetaanko terveydenhoitajat rokotusten osalta yhtäläisesti? Onko esimerkiksi Helsingin neuvoloissa selkeät ohjeet? Jos ei, sellaisille on selvästi tarvetta.

Laura Rissanen (kok)
äiti, varavaltuutettu

The post Rokottamuutta ei saisi tuputtaa appeared first on Laura Rissanen | Kokoomus Helsinki.

Ota kantaa