Sarkomaa muistuttaa ympäristöministeri Tiilikaista saimaannorppien henkivakuutuksesta

Blogi

Tiedote 12.7.2017

Julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen kansanedustaja ja eduskunnan eläinsuojeluryhmän jäsen Sari Sarkomaa muistuttaa ympäristöministeri Kimmo Tiilikaista (kesk.), että viime keväänä hyväksytty norppa -asetus asetettiin hallituksen omasta toimesta erityistarkkailuun. Sarkomaa kirittää ympäristöministeriä saimaannorpankannan kehittymisen sekä pyydyskuolemien seurantaan. Hallituksen hyväksymän kokoomuksen ehdottaman lausuman johdosta on verkkokalastuskiellon laajentamiseen ja muihin lisätoimiin palattava,  mikäli esimerkiksi pyydyskuolemien määrä kasvaa ja jäädään jälkeen saimaannorpan suojelustrategian mukaisesta kannan kasvusta, Sarkomaa sanoo.  Saimaannorppa on edelleen maailman uhanalaisin hylje.

Kalastus on suurin yksittäinen saimaannorpan kuolemia aiheuttava tekijä. Hallituksen hyväksymään saimaannorppien uuteen suojeluasetukseen kirjattu lausuma on äärimmäisen tärkeä ja norppakannalle henkivakuutus.

Asetus pohjautuu asiantuntijatyöryhmän erimielisen työhön. Osa asiantuntijoista piti asetukseen säädettyä vuosittain heinäkuuhun päättyvää verkkokalastuskieltoa liian lyhyenä. Heidän mielestään kuutit tarvitsisivat pidemmän ajan kasvaa ja voimistua ilman uhkaa verkkoihin hukkumisesta.

Asia on ajankohtainen, kun kuuttien suojelemiseksi asetuksella säädetty keväinen verkkokalastuskielto päättyi heinäkuun alussa. Sarkomaa muistuttaa, että verkkojen lisäksi myös vääränlaiset katiskat ovat vaaraksi kuuteille ja siksi ne on kielletty. Ilman asianmukaista nielurajoitinta olevat katiskat ovat tappaneet viime kesinä useita kuutteja. Verkkojen pitäminen vapaaehtoisesti poissa norppavesiltä myös heinäkuussa on kuuttien selviytymiselle toivottava asia.

”Erityisen iloinen Sarkomaa on siitä, että norpille kolatut kinokset ovat toimineet. Lämpimät ja lumettomat talvet ovat olleet kalastuksen lisäksi uhka norppakannoille. Tänä keväänä syntyneistä kuuteista syntyi 90% Metsähallituksen tietojen mukaan ihmisten kolaamiin apukinoksiin.  Tämä varmasti kannustaa kaikkia tahoja jatkamaan suojelutyötä”, päättää Sarkomaa.

 

Lisätietoja:

 

Sari Sarkomaa

Puh. 050 511 3033

Sari Sarkomaa

 

Ota kantaa