Perhevapaauudistuksella on jo kiire

Uutiset

Yle uutisoi viime viikolla huolestuttavia uutisia syntyvyyden poikkeuksellisesta laskemisesta alkuvuodesta. Tilastokeskuksen arvioiden mukaan syntyneiden lasten määrä on romahtanut tammikuun ja toukokuun välillä seitsemän prosenttia verrattuna edellisen vuoden vastaaviin lukuihin.

Suomessa on myös selvästi alhaisempi syntyvyys kuin Ruotsissa ja Norjassa. Helsingin Sanomat uutisoi jo alkuvuodesta, kuinka Ruotsissa eletään hurjaa vauvabuumia. Muissa Pohjoismaissa perheiden tukiin ja palveluihin on panostettu enemmän. Esimerkiksi Ruotsin perhevapaamallista kannattaisi Suomessa ottaa mallia. Lapsiperheen elämän ja työelämän yhdistäminen on muissa Pohjoismaissa jouhevampaa.

Kokoomus on esittänyt jo helmikuussa Perheet ja työelämä -asiakirjassaan lukuisia keinoja perhevapaiden uudistamiseen. Asiakirja tehtiin Kokoomusnaisten aloitteesta. Ehdotukset liittyivät perhevapaiden ja varhaiskasvatuksen remonttiin sekä työn ja perheen joustavampaan yhteensovittamiseen.

”Suomi tarvitsee perhevapaauudistuksen ja lapsiystävällisyyttä korostavat perheiden palvelut, jotta yhä useamman lapsitoiveet toisivat toteutua. Moni perhe toivoo ennen kaikkea helpotusta arkeen, lisää joustavuutta työn ja perhe-elämän yhteensovittamiseen,” toteaa opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen puolestaan verkkouutisten haastattelussa. Kokoomusnaiset on samaa mieltä. Siksi uudistuksen aika on nyt.